Skocz do zawartości

MRz - Woblery HandMade

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejna z prób "ciapać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej :) ". Liczę tutaj na opinie 3 artystów. Czy coś z tego będzie? Mam daaar?? ;) A ta poważnie, nie znam technik malowania, robię to na oko, nie podobają mi się okolice głowy, najmniej naturalne. I kolory chyba zbyt "jaskrawe".

post-51148-0-08744100-1393570061_thumb.jpg

post-51148-0-38159800-1393570070_thumb.jpg

post-51148-0-39095000-1393570329_thumb.jpg

Edytowane przez obcy91
  • Like 3

Kolejna z prób "ciapać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej :) ". Liczę tutaj na opinie 3 artystów. Czy coś z tego będzie? Mam daaar?? ;) A ta poważnie, nie znam technik malowania, robię to na oko, nie podobają mi się okolice głowy, najmniej naturalne. I kolory chyba zbyt "jaskrawe".

Marku, nie jestem artystą, więc moją opinią się za mocno nie kieruj. 

Możesz próbować naśladować naturę (Twój pływak), lub tworzyć przynęty "imitacje fantazyjne". Obie drogi są słuszne, obie dają szerokie pole do popisu (fantazyjna większe). Spróbuj dawać jednorazowo mniej farby. Spójrz na prace @Jokera czy @bobesku. 

I pamiętaj zawsze - Tyś sędziom ostatecznym. Gdy Ci się coś podoba - jest dobrze. Gdy nie podoba - zmień, popraw aż do skutku. Gdy uznasz, że jest OK - to tak będzie :)

Marek nie masz ,nie używasz lakieru akrylowego bezbarwnego?

Skrzela ,od najjaśniejszego transparentnego kolorku do najciemniejszego i najmniej przeźroczystego ,to załatwi sprawę ,albo odwrotnie najpierw najmniej transparentny ciemny a potem nakładki jaśniejsze bardziej transparentne ,w zależności co chcesz uzyskać.

Jak dołożysz do tego pastele i kredki suche(oczywiście podkład musi być odpowiedni) to możesz zrezygnować przy przejściach płynnych z koloru w kolor z kilku warstw farby transparentnej ,rozmazujesz wacikiem ,dajesz na to taki sam kolorek farby transparentnej i masz ładne równe ,płynne przejście.

Generalnie zasada jest taka w jednej z technik przy farbach transparentnych akrylowych:

Kreska prawie przeźroczysta ,pociągnięta kreską mniej przeźroczystą i potem jeszcze mniej przeźroczystą daje ładną rozmytą kreskę płynnie rozlewającą się na kolor podkładowy ,podobnie jak z ołówkiem czy pastelami tylko bez rozcierania ,można tez inaczej ale to trzeba troszkę poćwiczyć.

Edytowane przez Kielo
  • Like 1

Fajnie kombinujesz, 2-gi od góry ma takie kolorki jak lubię i bardzo fajne prześwity. Najlepszą wskazówkę dał chyba Janusz i widac, że wziąłeś ją sobie do serca. Opanowanie pędzla, wyczucia odpowiedniej gęstości farby zwiększa się z każdym pomalowanym wobkiem. Fajne efekty daje też malowanie ze zdjeciem jakiejś rybki (nawet wzory fantazyjne). Widac jak rozmywają się kolory, układją cienie (zresztą popatrz na swojego okonia z LF, obstawiam, że wzorowałeś sie na jakiejś fotce).

A pływak fantastyczny ale filmik mnie zmylił, tym razem nie zgadłem, że to Twój i "pech chciał" znowu zagłosowałem :)

• Like 2