Skocz do zawartości

kołowrotek do jerkowania

LASOTA1974

Rekomendowane odpowiedzi

Do jerkowania zdecydowanie lepszy będzie multik. Mi osobiście du?źo łatwiej jest operować cię?źszymi przynętami zestawem castingowym. Mniej męczy się ręka, mam wra?źenie, ?źe multiplikatory są du?źo lepiej spasowane ni?ź kręciołki ze stałą szpulą, du?źo mocniejsze i trwalsze. A przy cię?źkich przynętach jak np Jerki to du?źy plus. Pozdrawiam. Roofi.

Męczę slammera 260 od roku przynętami nie przekraczającymi 45g i na razie nic po nim nie widać. W między czasie trchę te?ź ciąga gumy z gł?łwkami 35g po dnie.

Penn slammer wydaje mi się niezłym kompromisem, choć to nie maślana praca jak wszyscy pewnie się zgodzą. Powinien dac sobie radę z tego typu łowieniem przez kilka sezon?łw. Zobaczę jak będzie wyglądał po dw?łch latach i wtedy będę miał jakieś konkretniejsze przemyślenia.

Ja tez sie upierałem przy stałoszpulowcu. Spr?łbowałem do jerkownia multika i innego nie chcem. Mega dobre spasowanie z dłonią swoboda ruch?łw długo by m?łwić, ale to inny świat i inna przyjemnosc z lowienia. Chyba, ?źe kupiłeś cudowna wedke w kt?łrej sie zakochałeś to tylko slammer :lol:

Jeśli upierasz się przy stałoszpulowcu to nie usypywałbym sobie g?łrki tylko zrobiłbym tak jak zasugerował ci @Jozi w drugim poście i wciągnąłbym Slammera 360 za 300zł. Jerkowanie zdecydowanie wytrzyma, łowię takowym ju?ź trzeci rok dorsze na pilkery i nic mu się nie dzieje.

Kiedyś spr?łbowałem jerkowania zestawem spiningowym :unsure: kr?łtko potem kupiłem swego pierwszego multika i zrobiłem jerk?łwkę. Po prostu nie chcę, by przegub mnie nasuwał po niedługim czasie szarpania (a tak jest przy jerkowaniu spinerem - inny układ dłoni na kiju).

Pzdr,

Fatso

Lasota, a dlaczego tak mocno się uparłeś i chcesz korbę, a nie multik?

Większość wymienia Penn'a jako kołowrotek nadający się do łowienia 70g jerkami. Wg mnie nawet nie potrzeba mocarnego kołowrotka, bo tak naprawdę to odnoszę wra?źenie, ?źe slider czy jack stawiają znacznie mniejszy op?łr w wodzie jak 25g wobler. Po szarpnięciu to się tylko nadmiar linki zwija na kołowrotek... tylko dlaczego kołowrotek?

Lasota, a dlaczego tak mocno się uparłeś i chcesz korbę, a nie multik?

Pewnie jeszcze nie wie, co takie 70g robi ze wskazującym palcem po nastu rzutach. Dowie się :lol:

To te?ź jest istotne, kolega w zeszłym roku po całodziennym machaniu Sliderem 12S z korby m?łgł włamywać się do sejfu bez zakładania rekawiczek.