Skocz do zawartości

Split grip wyważenie czy tylko estetyka......

bassy

Rekomendowane odpowiedzi

@bassy

o wyważeniu kijów jest już wątek w kąciku rodbuildera i wielu użytkowników podzieliło się tam swoimi przemyśleniami - warto poczytac.

Jeżeli chodzi o związek split-grip z tematem wyważenia to widzę tylko taki, iż wędki z dolnikiem dzielonym mają często tendencję do lecenia na pysk jako że dolnik taki jest lżejszy od dolnika pełnego. Oczywiście jeżeli porównamy dolniki pełny i dzielony takiej samej długości, bez żadnych doważeń z tyłu, zastosowania dodatkowych rur woven graphite etc.

Oczywiscie, mozna powiedziec ze mniejsza się dzieki temu ogolna masa wedki, ale biorac pod uwage lokalizacje tej masy (tył wędziska) oraz negatywny z reguły wpływ na wyważenie całości, w moim przkonaniu split-grip to jest przede wszystkim moda.

Pozdrawiam

Inaczej wyważenie działa w spinningowym kiju ,inaczej w castingu.Dobrze pomyślany i zbalansowany /nawet kosztem niewielkiego dodania cięzaru/kij jigowy albo jerkowy leży w dłoni swobodnie.Wprawisz go w ruch jednym palcem.

Przy castingu tak dobrze nie ma..Trzyma się w sposób bardziej złożony,z odczuwalnym uzyciem siły.Bez wyciskania soku , ale jednak..

I ten właśnie chwyt, niweluje w sposób istotny niedostatki wyważenia,czyni je mniej ważnym..

• 8 lat później...

Odświeżę temat "wyważenia kija". :)

Jakie stosujecie sposoby (skuteczne) przy wyważaniu kija o mięsistych ściankach, długości ok 2.4 m i rekojesci od uchwytu kołowrotka do końca rear gripu ok 28 cm?

"Gała" na końcu? Ołowiana wstawka w blank? Młynek już jest ciężki, Daiwa Tournament 1600SS.

Chyba jest jasne ,że lepiej ''wyważać'' wędzisko długością dolnika,dokładajac do niego orientacyjna wagę elementów składowych rękojeści (i kołowrotek),niż ustalić sobie jakąś ''twardą'' długość dolnika i później kombinować z dociążaniem ołowiem czy innym ,żelastwem.

Edytowane przez Paavo

Zażyczył sobie "amputację" dolnika żeby nie musiał wymienić swoich żeber.

Tak jak pisałem, od środka stopki do końca dolnika jest 30 cm.

Kij to Zebco Rhino, dług. przed amputacją 2.4 m c.w. 20-55g. Kawał mięcha na blanku (DF- durable fibre). Szczyt to 2.2 mm, dolnik 12 mm (winding check). Przelotki Fuji SIC V i L.

Nie ważyłem kija ale jak trzeba to mogę.

Młynek z tyłu taki jak pisałem. :)