Skocz do zawartości

Odrzańskie slipy

mk77

Rekomendowane odpowiedzi

Łodzi na Odrze coraz więcej – trudno spokojnie połowić pieszemu.

Taki apel do wodniaków:

- sezon się dopiero zaczyna  - proszę o odrobinę kultury i proszę pamiętać że na łodzi nie jesteś anonimowy – znam Cię / lub znają Cię moi znajomi,

- Regulamin mówi o odległości łowiącego „łowiąc z łodzi lub brodząc - 50 m”  oraz "między łodzią a brzegiem - 50 m" więc kiedy przepływasz obok mnie (w odległości 10-20 m) stojącego na szczycie główki (zwykle na pełnej prędkości) to łamiesz przepis i łamiesz reguły kulturalnego zachowania – jesteś … (napiszę następnym razem kim jesteś jeżeli się nie poprawisz), Trudno zachować odległość bo Odra wąska? - proszę płyń powoli - płyń cicho - poszanuj kolegów wędkarzy na brzegach,

- klatki na Odrze mają zwykle około 70-80 m długości ale jak wpływasz na tą samą klatkę w której łowię to może i mieścisz się w przepisie ale to jest …. -  (napiszę następnym razem jak to nazwać jeżeli się nie poprawisz),

- fajnie że masz łódkę ale skoro ją masz po to aby dużo i daleko pływać, to zauważ że Odra jest długa i nie musisz się wciskać tam gdzie łowią z brzegu – weź uprzejmie pod uwagę, że do łowiska do którego Ty płyniesz 5 minut ja czasami idę 2 km przez las – proszę szukaj ryb gdzie indziej – bo jeżeli dużo pływasz / dużo hałasujesz kotwicami / gadaniem i  silnikiem to w kilka minut „niszczysz” mi łowisko w promieniu pół kilometra a to jest …. I to oznacza że bolki i klenie przez godzinę będą nie do złapania w tej okolicy – to oznacza że zmarnowałeś mi godzinę weekendu …

-  (napiszę następnym razem jak  to nazwać jeżeli się nie poprawisz),

- naprawdę miło będzie jak odpuścisz klatkę na której łowię i chociaż po jednej klatce obok – wiesz przecież że spinningując przemieszczam się i za parę – paręnaście minut będę chciał łowić na klatce obok,

- takie powiedzenie jest „jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie”,

Pozdrawiam ciepło i do zobaczenia,

Edytowane przez analityk
  • Like 8

"- Regulamin mówi o odległości łowiącego „łowiąc z łodzi lub brodząc - 50 m”  oraz "między łodzią a brzegiem - 50 m" "

a więc  łowcy brzegowi nad Odrą  i nie tylko  proszę  o  nie przywłaszczanie dużej części łowiska  czyli wywozić  zestawy na odległość maksymalnie 50m jak to będzie 70m  to nikt nie będzie się  czepiał ale często można spotkać  jakieś patyki  czy butelki  wywiezione na odległość  100-400m  grodząc  w ten sposób  dostęp  do wody innym wędkarzom.
Wracając do tematu czy macie informacje o  slipach  z których  da rade korzystać  autem z napędem na jedną  oś    nad Odrą na odcinku Ścinawa- Krosno    to tak  +-  okręg Legnica.

Edytowane przez maxxx

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Byłeś w Krośnie Odrz. i nie spostrzegłeś slipu? Dziwne, przecież slip widać jak na dłoni z mostu, tak z 50 mt od niego.

Na lewym brzegu, tuż przed mostem, jest taka przystań rzeczna z dużym parkingiem. Slip dość stromy, fakt, gdy jest ślisko, to potrzebne dość ciężkie auto by stamtąd wyjechać. Swoim Volvo XC70 chwilę mieliłem kołami zanim wyjechałem, było po deszczu, mokro. Na suchym trochę łatwiej idzie.

Dwa razy tam się slipowałem i łowiłem, przed 1-2 laty, ale z wynikami bez rewelacji w okolicy, spodziewałem się trochę więcej.

• Like 1

Port Nietków płaski slip i płytko ok 40cm miejscami.

Na promie w Pomorsku przy tym stanie wody można się slipowac. Nie ma tam typowego slipu jest droga betonowa która kończy się plaża. Auto stoi jeszcze na płytach betonowych. Wielu tu się woduje.

Nie wiem jak w Krępie.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Ta Nietków to porażka ale co zrobić mam do niego 4km... :) Na szczęście ja tylko ponton. A na uskok ktoś naukładał kamieni. Próbowałeś w Krępie? Będąc wiosną wyglądało to całkiem rozsądnie, ale nie byłem tam przy takiej wodzie jak obecnie.

Edit.

Bylem zerknąć na Pomorsko jak nie masz suwa odpuść. Ja patrzę z innej perspektywy bo jeżdżę większymi 4x4. Dla osobowych za niska woda. e2dad4c3de553dc2d53f5ddb52d5512e.jpg0cc0dea01d872927361658342f8e1a17.jpg

Edytowane przez Tresor

• 10 miesięcy temu...

Cześć, a poza slipem w porcie, oraz pod żelaznym mostem jest jakieś miejsce gdzie mogę ponton na kółkach slipowych zwodować na Odrę w okolicach Nowej Soli? (raczej w kierunku Bytomia Odrzanskiego mnie interesuje, ale wybrzydzać nie będę :) z góry dziękuję.

W samej Nowej Soli masz slip ok. 200m poniżej portu rzecznego, na tak zwanej "ścianie", czyli opasce na lewym brzegu rzeki.

Bezpośredni dojazd przy porcie grozi niestety mandatem, są tam zakazy ruchu. Drogi przy samym porcie lepiej unikać, ale "na szagę" przy tawernie, czy obecnie "7 życzeń" bodajże można przemknąć, bo to kilka metrów pod zakaz. A na legalu, to musiałbyś jechać przez działki dookoła i później wzdłuż Odry przy opasce pod prąd.

A to adres slipu;

51.805915, 15.727582
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

tak na szybko:

Przed Wrocławiem

1 Czernica żwirowisko -teren Kopalni piasku

2 Kamieniec Wrocławski -Bajkał 

3 UL. Na Grobli Stanica WOPR

4 Poniżej mostu Milenijnego ul. Kozanowska ( przeprawa promowa )

5 Rędzin slip ul. Żużlowców i po przeciwnej stronie ul. Rędzińska -ujście Ślęzy

6 Port Uraz  slip 

7 po drugiej stronie Urazu -Prężyce 

są to miejsca slipowania między śluzami , zależy jaki odcinek chcesz obławiać 

:)

A jak to wygląda w drugą stronę?

Czernica, powyżej są Kotowice i stara przeprawa promowa koło wieży widokowej, tam się uda? Jest coś jeszcze w tych okolicach? Ratowice np. coś kojarzycie?

• 1 miesiąc temu...

A jak to wygląda w drugą stronę?

Czernica, powyżej są Kotowice i stara przeprawa promowa koło wieży widokowej, tam się uda? Jest coś jeszcze w tych okolicach? Ratowice np. coś kojarzycie?

Podbijam pytanie, na odcinku od Czernicy do jazu Lipki gdzie można się zwodować?

• 3 lata później...