Skocz do zawartości
  • 0

Nowość Humminbird - 360 Imaging

marviz

Pytanie

Witam,

Ostatnio odwiedziłem stronę hummingbirda i natknąłem się na nowość która jeszcze chyba nie dotarła zbyt daleko.

Lowrance chyba jeszcze nie ma odpowiedzi ale szykuje się niezła batalia.

Nigdzie żadnej daty, na razie zapowiedź, ale już wygląda bajerancko. Szczególnie możliwość ograniczenia takiego sonaru do wąskiego stożka (np na wprost łodzi)

Na pierwszy rzut oka wydaje się że to rozwiązanie mechaniczne i w tym uchwycie jest po prostu obrotowy przetwornik (nawet wspominają że jego praca jest cicha).

Całkiem fajnie że będzie kompatybilne z seriami 798 (chociaż pewnie tylko z wersją HD)

W każdym bądź razie wuala:

http://www.humminbird.com/360Imaging/

http://www.humminbird.com/uploadedImages/Humminbird/Content/Technologies/Humminbird_Sonar/HB360/Understanding_360_Imaging/Diagram_Unit_Screenshot_SM.jpg

http://www.humminbird.com/uploadedImages/Humminbird/Content/Technologies/Humminbird_Sonar/HB360/Hardware/product_group_large(1).jpg

http://www.humminbird.com/uploadedImages/Humminbird/Content/Technologies/Humminbird_Sonar/HB360/Features/forward_looking_graphic_sm.jpg

http://www.humminbird.com/uploadedImages/Humminbird/Content/Technologies/Humminbird_Sonar/HB360/Features/preset_views.jpghttp://www.humminbird.com/uploadedImages/Humminbird/Content/Technologies/Humminbird_Sonar/HB360/Features/MarkWaypoint_med.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bez dziobowca nie zagra? Problemem jest prędkość? Czy coś innego?

Dziękuję za wyjaśnienie, zielony jak szczypiorek na wiosnę jestem :-)

Na dwóch kotwicach zagra, ale na jednej może być niekoniecznie tak ładnie, przesunięcie łodzi skutkuje przerysowaniem obrazu, zobacz górny screen, tam po prawej , wzdłuż linii łodzi zaczyna odrysowywać po przesunięciu.

Łódka jest równie ważna, im lepiej siedzi w wodzie i mniej podatna na ruchy wody- tym lepiej.

Dziobowiec usprawnienia kotwiczenie, da się podejść do ryby, co będzie raczej niemożliwe na klasycznych ciężarkach.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Pierwsze video mega360:

https://www.facebook.com/terryblankenshipfishing/videos/557274815112937/

Szybki jest- 15s pewnie odświeża cały ekran przy dobre jakości. Nie dojrzałem niestety prędkości  w ustawieniach No ale głębokość to już inna historia. Te zaciemnienie sugeruje, że sprzęt sprawdzi się raczej na płytszej wodzie- dokładnie tak samo jak poprzednia generacja. 

Pewnie za chwilę będzie więcej materiałów, zobaczymy czy jest duża poprawa. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Tak patrzę na obsługę tego systemu i najlepiej mieć dotykowy ekran. Na Helixach G3  można będzie zaklikać się na śmierć,  chyba że pomogą programowane przyciski.  Z tego co wyczytałem- by oznaczać ryby, miejscówki na mapie echa - poprzez M360, potrzebny jest zewnętrzny czujnik ASGR50 lub wpięcie się w Ipilot-link. z dziobówki. 

A poza tym, naprawdę dobrze świeci to ryby, ale zastanawia mnie realny zasięg obrazowania dna, bo w powyższym materiale mimo płytkiej wody - ciemno na ekranie dosyć. Zakładam, że to sprawa ustawień wyświetlania, możliwa do regulacji. 

Najprawdopodobniej na większe dostawy tego sprzętu przyjdzie zaczekać, w USA realizowano preorderów trochę i lipa, przesunięcie terminów dostaw nawet na kwiecień. Mówi się o usterce, którą wykryto i trzeba usunąć na etapie produkcji.....albo o kreowaniu popytu na urządzenie. 

• 0

Jest tez techniczne zagadnienie, mocowanie pasuje tylko do dwóch silnkow dziobowych minnkoty: ultrexa i forrtrexa. Terrova,powerdrive i najlepsza z nich ulterra nie sa kompatybilne. Zresztą fortrex chyba nie ma funkcji kotwicy.

Znalazlem kiedys w internecie firme ktora produkuje uchwyty pod 360 do terrovy i ulterry. Teraz nie moge tego namierzyc. Musze poszukac

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 0

Tak patrzę na obsługę tego systemu i najlepiej mieć dotykowy ekran. Na Helixach G3 można będzie zaklikać się na śmierć, chyba że pomogą programowane przyciski. Z tego co wyczytałem- by oznaczać ryby, miejscówki na mapie echa - poprzez M360, potrzebny jest zewnętrzny czujnik ASGR50 lub wpięcie się w Ipilot-link. z dziobówki.

A poza tym, naprawdę dobrze świeci to ryby, ale zastanawia mnie realny zasięg obrazowania dna, bo w powyższym materiale mimo płytkiej wody - ciemno na ekranie dosyć. Zakładam, że to sprawa ustawień wyświetlania, możliwa do regulacji.

Najprawdopodobniej na większe dostawy tego sprzętu przyjdzie zaczekać, w USA realizowano preorderów trochę i lipa, przesunięcie terminów dostaw nawet na kwiecień. Mówi się o usterce, którą wykryto i trzeba usunąć na etapie produkcji.....albo o kreowaniu popytu na urządzenie.

Dobra rzecz do łapania w dryfie lub kotwicy..realny zasieg glebokosci max/max 10m

Z bratem uzywamy tej wersji ze zdjecia(automatyczna winda w ramieniu, przetwornik wysuwany guzikiem na ramieniu lub z poziomu echosondy helix 10)e989ff8764355f6e98ee02e63fa853b2.jpg4dc23f421779a5e6ca181e3b46444338.jpg61e39cc60f57cc8cb0c97ca39be62c76.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

No właśnie. Takie mocowanie przetwornika 360 jest wg. mnie bardzo do zaakceptowania.. 

Wg. mnie najlepsze efekty wykorzystania tej technologii będą na kotwicy lub w dryfie.

Do "opływania miejscówek" wystarcza dobre SI, a przeglądanie sytuacji "na postoju" to najbardziej pożądana funkcjonalność tego systemu.

Do "bezdotykowości" Helixów G3 idzie się przyzwyczaić - klawisze szybkiego dostępu to bardzo dobre rozwiązanie.

• 0

No właśnie. Takie mocowanie przetwornika 360 jest wg. mnie bardzo do zaakceptowania.. 

Mgea 360 nie występuję jako samodzielny przetwornik do montażu na dowolnej sztycy, przynajmniej taka informację dostałem od HB

zobaczcie jak on wygląda, ten film pokazany przez kolegę Pietruka jest z 2016 i dotyczy starego 360 (nie Mega) czyli o mniejszym zasięgu i ten stary występował jako sam przetwornik

poniżej fotka ze strony HB z wersja Mega360 na dwa rożne silniki dziobowe, choć jak pisałem Fortrex jest bez funkcji kotwicy. Oczywiście mozna rzeźbić na sznurek i spinacz ale przy sprzęcie za 10.000 zł to trochę chore

post-59765-0-63114100-1579255481_thumb.jpg

• 0

Kolega miał pierwszy model też z uchwytem pod Fortrexa.Dopasował rurkę do tego uchwytu a rurkę w uchwyt pawężowy do silników elektrycznych .Montaż na łodzi tak jak silnika elektrycznego.

Np. ten uchwyt:https://www.mc-sklep.pl/mocowanie-do-pawezy-haswing-osapian-p-310.html

Edytowane przez JerryM

• 0

Masz rację. Druciarstwa przy takim sprzęcie nie powinno być.

Takie  "pakietowanie" ciekawej technologii na pewno nie przysparza jej zwolenników.

Może z czasem będzie dostępna wersja samego przetwornika lub z tą windą jak starszy model - technologia kusi bardzo, ale te silników 24V  niekoniecznie.

• 0

Jak zwykle chodzi o kasę- tylko z silnikiem x/y a nie solo....

Natomiast brak gimbala z napędem do opuszczania/podnoszenia czujnika to może być niezły temat na biznes, podobnie jak sterowany gimbal dla systemów typu Panoptix/Livescope. To może być silnik krokowy z przekładnią, gwint o duzym skoku, to może być i hydraulika- sterowanie kontrolerem typu Arduino. Póki co jest bardzo niewiele takich systemów, w małych ilościach

• 0

Z tego co kojarzę, oni mają rzadko dostwy, zamów dany towar u partnera handlowego i czekaj. Jeżeli chodzi o mega360, to w echolotzetrum mają dlugi czas oczekiwania na wersje wpinane w silnik, ta uniweralna niby jest od ręki-to tak w kwestii dostępności, bo oni do nas nie wysyłają. 

Edytowane przez Maciej_K