Skocz do zawartości

Trochę histori

Sławomir

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu wpadła mi w ręce dość stara gazeta , jak by nie było to kawałek histori z początku lat osiemdziesiątych .  Zrobiłem kilka fotek na dzień dobry

Pierwsze zdjęcie z datą wydania i powiem szczerze ze jak na taką datę gazeta bardzo dobrze zachowana

post-67721-0-46624600-1549055362_thumb.jpg

post-67721-0-78134900-1549055936_thumb.jpg

post-67721-0-91310300-1549056211_thumb.jpg

Postaram się w najbliższych dniach wstawić coś tam jeszcze

post-67721-0-55411700-1549056542_thumb.jpg

Edytowane przez Sławomir
  • Like 2

Kiedy jeździłem handlować naszymi rodzimymi produktami z Luxpolu, fabryki którą otwierał z pompą towrzysz Gierek, na Białoruś. sztandarowimi produktami były szlafroki-hałat , dresy-spartiwnyj kastiumczyk, i zasłony welurowe-? ciezko było wytłumaczyc obywatelom ZSRR ze to z Polski oni na targowisku kłucili się ze mną że to ich rodzime produkty. 

W latach 70-tych ubiegłego stulecia miałem kilkumiesięczny epizod pracy w nie istniejących zakładach Predom Romet w Poznaniu. Za halami było miejsce gdzie stałą pokaźna ilość nowych, bezużytecznych maszyn

ktore "otrzymaliśmy" z ZSRR a ktore zakład musiał kupić.

P.S.: szkoda że nie napisano co wyjechało w drugą stronę ;)  :P

• Like 1

W latach 70-tych ubiegłego stulecia miałem kilkumiesięczny epizod pracy w nie istniejących zakładach Predom Romet w Poznaniu. Za halami było miejsce gdzie stałą pokaźna ilość nowych, bezużytecznych maszyn

ktore "otrzymaliśmy" z ZSRR a ktore zakład musiał kupić.

P.S.: szkoda że nie napisano co wyjechało w drugą stronę ;)  :P

To musisz Marcin koniecznie porozmawiać z ludźmi z Zakładów Ursus...

A tak przy okazji mało kto wie, że te zakłady miały jako jedne z bardzo niewielu na świecie własną odlewnie żeliwa. Taką miał tylko hamerykański albo jak kto woli ussaraelski boeing.