Bartek85 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Cześć Szukam kijka, gł?łwnie pod klenie do wobk?łw 2-4 cm, jednak chciałbym ?źeby obsłu?źył te?ź obrot?łwkę nr 2 prowadzoną pod prąd. Kij na niewielkie rzeczki, długość wędki 2,7-2,85 m, cw około 15 gram. Znajdę coś interesującego w tej cenie? Granica 250 zł nie do przekroczenia;).Wklejanki nie chcę. Zastanawiałem się nad kongerami z serii world champion lucky, albo dancer, shimano cataną do 11 gram. Proszę o propozycje kijk?łw, bo czas mnie goni;).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Gdybym wybierał wziąłbym dancera do 18 g. Kij trochę szybki ale ładnie rzuca i trzy centymetrowe wobki i pozwala utrzymać obrot?łwkę dw?łjkę. Dość uniwersalny, o łagodnym jednak wyraźnie szczytowym ugięciu. Mo?źe nie ideał na jazia i klenia ale spokojnie obsłu?źy te ryby. Spadk?łw na nim raczej nie miałem. Du?źy potencjał do innych cel?łw przy okazji.Jedyny kij ze starszych czas?łw, kt?łry jeszcze mam pomimo, ?źe właściwie ju?ź tylko stoi w szafie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Miałem catankę (bx), mam kongera (trochę inny cw). Oba kije na początek to dobry wyb?łr. Z seryjnych i w bud?źecie cię?źko będzie o coś lepszego. Catana jest bardziej kluskowata, ale fajnie trzyma rybę, kongerek chyba trochę lepiej wykończony. Najlepsza rada - pomacaj oba w sklepie i zobacz jak ci le?źą. Edit: catana ma dłu?źszy dolnik chocia?ź nie wiem jak w tych nowych CXach, mo?źe być trochę nieporęczny (da się przyzwyczaić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czermin Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Od Catany zdecydowanie bardziej wolałbym Cormorana Black Bull LRC Jiggerspin 2,70 do 15 gram. Wędka nie jest taka popularna, jak wy?źej wymienione ale wg mnie idealny do kleni. Sam łowiłem ponad 2 lata na Kongera WCH Dancer 270 do 14 g i to te?ź byłby dobry wyb?łr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Z catany 2,7 bardzo cię?źko będzie podać wobka 2-4cm chyba ?źe będą miały ponad 7g. Miałem model 5-20g. Je?źeli długość rzutu jest bez znaczenia to kijek będzie ok, pięknie trzyma rybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Dancera mam jako rezerwa-bardzo fajny blank(często łowi nim kolega i z tego co m?łwi- bardzo dobrze mu się nim łowi), a Iri Lucky swego czasu trochę przemachałem....Oba kijki godne polecenia, na kleniojazie wg mnie bardzo fajne. Iri ładnie wykonane, nie ma się co sugerować, ?źe cw. tylko do 10g- boleniowy przył?łw te?ź na nim wyjedzie spokojnie PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek85 Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Dzięki za zainteresowanie tematem;). Wybiorę kt?łrąś z Waszych propozycji, teraz tylko trzeba będzie po sklepach poszukać wy?źej wymienionych pozycji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Celuj w kongera dancera 3-14g będzie dobry w tej kasie.Miałem go w ręce i dość przyzwoity kijek był tylko jeszcze ze starej serii-zielony nowych nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Z catany 2,7 bardzo cię?źko będzie podać wobka 2-4cm chyba ?źe będą miały ponad 7g. Miałem model 5-20g. Je?źeli długość rzutu jest bez znaczenia to kijek będzie ok, pięknie trzyma rybę. Ja miałem z serii BX 3-15g i dało radę podać 2g wobki bez problemu. Plus tej wędki - ładnie trzyma rybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Ja miałem wersję Ax. Mo?źe źle to powiedziałem, kij był miękki i przy mocniejszym wymachu mo?źna wyrzucić przynętę, bo ładuje się sam z siebie, ale odległości były bardzo kr?łtkie. Przy woblerze salmo tiny (3g) cataną 2,7 rzucałem na środek małej rzeki, a innym kijem 2,4 mo?źna było przerzucić rzekę. Kołowrotki były podobne (catana +catana2500) a na drugim kiju 2500 alivio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Celuj w kongera dancera 3-14g będzie dobry w tej kasie.Miałem go w ręce i dość przyzwoity kijek był tylko jeszcze ze starej serii-zielony nowych nie znam.Czarnuchy- World Champion'y r?łwnie warte polecenia Poza tym Championa- tego zielonego, cię?źko ju?ź będzie dostać...Z tymi nowszymi ju?ź bywają czasem problemy. Ale oba kijki godne polecenia.A jak coś głęboko pracującego to IRI r?łwnie dobry wyb?łr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 A czy Dancer nada sie do lowienia na wislanych przelewach obrotkami 1 i wobkami do 3,5 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Wiem, ?źe 50zł więcej, ale na allegro mignął mi jakiś PacBay do 10g.Je?źeli doszłoby się co to za blank to i mo?źe byłby to dobry kijek pod takie ustrojstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Ja to jeszcze zobacze bo mialem w tym sezonie MHX ST1142 skladac ale obawiam sie ze moj budrzet tego nie wytrzyma bo wiecie jak to jest byc nastolatkiem Dlatego moze pomysle o tym Dancerze ale czy on sie nada do takich zastosowan jakich podalem wyrzej ? Przy okazji podlanczam sie do tematu → Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Nada się, nada. Jakbyś chciał ciut cię?źej to radzę model do 18 g, bo przykładowo taki 4 cm wobek dajmy na to gloog w nurcie czternastkę wygnie.Właściwie to i czarne i zielone dobre, choć zielone ponoć lepiej wykonane. Ja miałem zielony, ale w czasie kr?łtkiej historii tego tematu zmienił właściciela Żadnemu czarnemu, kt?łre widziałem nic nie brakowało i te?ź bym śmiało brał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 A czy Dancer nada sie do lowienia na wislanych przelewach obrotkami 1 i wobkami do 3,5 cm?Nada się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Moze nie porownanie doo MHX ale cyba na ten rok powinien byc bardzo dobra propozycja.Dzieki panowie za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Wiem, ?źe 50zł więcej, ale na allegro mignął mi jakiś PacBay do 10g.Je?źeli doszłoby się co to za blank to i mo?źe byłby to dobry kijek pod takie ustrojstwa. Znam ten kijek, bo przeszedł przez moje ręce. Zbrojony w Niemczech, i jak to u sąsiad?łw bywa, trochę przycię?źkawo. Blank z serii Tradition (I lub II ju?ź nie pamiętam), kluska, pod obcią?źeniem pełne k?łłeczko. Przy obrotce nr 2 w silniejszym nurcie mocno klęknie w szczycie. Jeśli kijek ma być gł?łwnie na klenia, to szukałbym czegoś mocniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frycek Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Z catany 2,7 bardzo cię?źko będzie podać wobka 2-4cm chyba ?źe będą miały ponad 7g. Miałem model 5-20g. Je?źeli długość rzutu jest bez znaczenia to kijek będzie ok, pięknie trzyma rybę. Ja miałem z serii BX 3-15g i dało radę podać 2g wobki bez problemu. Plus tej wędki - ładnie trzyma rybę. Bardzo fajny kij na początek. Super trzyma rybę i dobrze się ładuje prawie pod wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelinho2204 Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 ja mam world champion iri Lucky i uwa?źam ?źe wędka godna swojej cenny i godna polecenia:)a łapie na Warcie i jej mniejszych doplywach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Tak zupełnie nieprofesjonalnie powiem ?źe zdecydowanie konger Jak kongery wchodziły to o kijach shimano się m?łwiło ?źe trzeba uwa?źać w sklepie ?źeby nie pękł podczas oglądania. I trauma pozostała, zwłaszcza po tym jak ultegra shimano kt?łra toto ma moduł grafitu co to dragon hm tysiąc milion?łw by się nie powstydził pękła pod naporem wiatru. A ?źadnego kongera pomimo starań nie zabiłem A catana jest kluchowata, a kluchowatą akcję lubię w kluskach, a to nie jest kluska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Jak kongery wchodziły to o kijach shimano się m?łwiło ?źe trzeba uwa?źać w sklepie ?źeby nie pękł podczas oglądania. I trauma pozostała, zwłaszcza po tym jak ultegra shimano kt?łra toto ma moduł grafitu co to dragon hm tysiąc milion?łw by się nie powstydził pękła pod naporem wiatru. Tak się właśnie rodzą idiotyczne mity o sprzęcie, bo ktoś to przeczyta, powt?łrzy dalej, jeszcze inny ktoś w to uwierzy, i tak dalej, i tak dalej... Ciekawe co na to koledzy, kt?łrzy podobnie jak ja, przez wiele lat, seriami Beast Master, Technium i Technium DF, Dia Flash, Antares, Power Loop, Stradic, Symetre, Cardiff czy Ultegra właśnie, wyjęli setki, ba, tysiące ryb <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Nie wiem, nie znam nikogo kto by tym wszystkim łowił. Ale znam dokładnie grubość ścianki ultegry A gdy ktoś ją zobaczy, określi jaki to ułamek grubości kartki papieru to głupi mit czy nie ale bedzie szukał czegoś innego.Ja w ka?źdym bądź razie ?źałuję, ?źe nie znałem owego głupiego mitu wcześniej, tylko cholera, jak kupowałem ultegrę to internet w polsce raczkował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Do czego zmierzam pisząc o tworzeniu mit?łw, jeśli miałeś niemiłą przygodę z jednym patykiem jakiejś marki, to opisz sytuację w miarę rzetelnie, co mu dolegało, itd., a nie generalizujesz w spos?łb jak wy?źej - to cholernie fałszuje rzeczywisty obraz. I nie ?źebym był jakimś ultrasem kij?łw Shimano, to dotyczy ka?źdego sprzętu ka?źdej marki. A co do ultegry, owszem ścianka grubością nie powala, ale od kiedy to jest gł?łwny parametr wyboru kija. Idąc tym tropem zawsze najlepszy będzie pełny szklak lub kij z jałowca Łowiłem tym patykiem do 30g przez kilka sezon?łw, gł?łwnie szczupaki i bolenie w Wieprzu i ja akurat nie miałem z nim problem?łw. Kilka wściekłych rybek i zaczep?łw przetrzymał , a obecnie dorzyna go m?łj kolega.Tak czy inaczej, sorry za OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Uprzedzałem ?źe będzie nieprofesjonalnie Ja kij?łw shimano chyba nie lubię. Racjonalnie mam wtopę z ultegrą acz mit o jej łamliwości dotarł do mnie za p?łźno (wtedy ju?ź kilka opowieści na ten temat krą?źyło). Kilka mi nie odpowiadało z r?ł?źnych powod?łw, dobre wra?źenie zrobił na mnie technium - tu polecam.Ale og?łlnie nie znajduję w nich tego czegoś. Zawsze mam wra?źenie ?źe ktoś specjalnie coś spieprzył. A to zbrojenie, a to długość rękojeści a to idiotyczny zaczep do przynęt, kt?łry projektował szalony miłośnik gry na tr?łjkącie.Zdaję sobie sprawę, ?źe ktoś inny mo?źe właśnie w tych kijach znaleźć to coś.Za to sentymentem da?źę kongera, gdzie widzę w kiju przede wszystkim pomysł i praktyczność. (Wiem, wiem generalizuję.) I choć łowie na coś innego z przyjemnością oglądam nowe kongerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi