Skocz do zawartości

Kij na klenia/jazia za 200-300zł

Bartek85

Rekomendowane odpowiedzi

na alledrogo był ostatnio fajny kijek ,pracujący szczytem ,a przy holu wchodzący w parabolę , który przy przyłowie spokojnie ogarnia bolka , mam taki tylko 3,0m i ma on u mnie dożywocie

http://allegro.pl/byron-grey-mammoth-senso-cast-2-70-m-do-10-g-i5345650185.html

• 11 miesięcy temu...

Witam,

Mam zamiar nabyć "kleniówkę''. Jestem raczej wakacyjnym wędkarzem, to też moja wiedza nie jest zbyt wielka, Moglibyście doradzić jakiś kij do 200-250 zł Max 300zł. 

Jakieś plusy i minusy poszczególnych wędek, których używaliście.

Wędkuję na Pilicy, średnia głębokość na odcinku koło 50-60 cm, kamieniste dno.

Najczęściej używam smużaków.

Pozdrawiam. :)

Edytowane przez Archeon

Witam,

Mam zamiar nabyć "kleniówkę''. Jestem raczej wakacyjnym wędkarzem, to też moja wiedza nie jest zbyt wielka, Moglibyście doradzić jakiś kij do 200-250 zł Max 300zł. 

Jakieś plusy i minusy poszczególnych wędek, których używaliście.

Wędkuję na Pilicy, średnia głębokość na odcinku koło 50-60 cm, kamieniste dno.

Najczęściej używam smużaków.

Pozdrawiam. :)

http://jerkbait.pl/index.php?app=core&module=search&do=search&fromMainBar=1 - tutaj znajdziesz odpowiedź :)

• 2 lata później...

Podbijam do tematu aby nie zakładac nowego.Choć ze mnie nie rzeczny wędkarz ,ale chyba się wkręciłem i chcę  mieć coś na średniej wielkości rzekę pod Klenika-Jazika... Co w danej chwili jest godnego polecenia powiedzmy do 250zł max, może być sporo mniej jeśli jest coś co będzie ładnie miotało lekkimi wobkami i ładnie pracowało pod rybką.Czeka na sugestie ;) 

Mam od 2 wypadów microflexa 2,7 3-15 cw.Kijek fajny lekki.Brania czyć Bdb, kazdy pstryk także rezonans Ok.Widać że ma zapas mocy, ale to jeszcze przyjdzie przetestować.Jednak sądziłem ,że będzie troszkę lepiej ładował lekkie przynęty 3-7g... Nie ma tragdii ale czasem brakuje 3-4m....Może jeszcze się nauczę jak nim dalej rzucać.Ogólnie pozycja godna polecenia.

Trochę pomogłem  :) pękł przy odchaczaniu w krzakach ale w dosyć łatwej sytuacji bez użycia większej siły (przy poszarpywaniu).Oczekiwań dużych co do niego nie miałem bo kupiony za stówkę do łapania na paprochy i  woblerki do 3g , ponieważ nie miałem wędki na drobnicę.I faktycznie hol kleni trzydziestaków super ,ale sezon majowy rozpocząłem pięćdziesiątką  i to już było za dużo na ten kijek ,strasznie wymęczyłem rybę , a łapałem wtedy już bez końcówki - ułamałem do końca  czubek do ostatniej przelotki i teraz tak łowię.Co do budowy wędki to śruba mocująca kołowrotek potrafi się delikatnie  odkręcać ze względu na uchwyt palca wskazującego ręki. 

Ja również mogę śmiało polecić Microflexa 2,7 3-15 - spełnił moje oczekiwania, pięknie się gnie na całej długości, czuć zapas w dolniku,  mega czuły - najmniejsze pstryknięcia wyraźnie wyczuwalne. Jak za taką kasę myślę, że wart uwagi.

• Like 1

W tym budżecie polecam Mikado Specialized Chubster 275 cm, 2-12g.

Również polecam. Posiadam i użytkuję od początku sezonu.

Ładnie wykonana, tania, akcja dobrze opisana. Na forum czy OLX można wyhaczyć za ok. 150 PLN.

U mnie służy do nocnego uganiania się za kleniami. Rzuty na sensowne odległości osiągamy już przy kajtku 2"+1g główka.

Troszkę ciut źle wyważona bo leci do przodu ale przy tej cenie jest to czepianie się (...ale widziałem tu na giełdzie, że ktoś oskrobał blank i założył minimy- wędka poszła za 150PLN, szkoda, że się spóźniłem).