Skocz do zawartości

Kij na klenia/jazia za 200-300zł

Bartek85

Rekomendowane odpowiedzi

@Mikołaj, na podobnej zasadzie, raz jeden jedyny złamałem Powergripa. Moja legenda w długości 3,0m i c.w.2- 11g (o ile pamiętam) nie ostała się, po pierwszym wyrzucie przynęty do wody.

Powergripy były do dupy? Nie wiem. Nigdy nie powt?łrzyłem zakupu <_<

I ja mogę polecić Kongera, choć sam nie posiadam, ale łowiłem nim. Jeden z modeli IRI, ale kt?łry to nie pamiętam, wiem, ?źe miał ~3m. Jeśli nie miałbym czym łowić to właśnie w jego stronę bym się ukłonił. Kolega kupował go za niecałe 200zł - trafił na jakąś promocję.

Zresztą jego najlepiej zapytać bo jest obecny na forum, nick - Waldek.

OT

Ultegra, swoją złamałem, ale po prostu wywaliłem się na kamiennej opasce i walnąłem w kamień, sądzę, ?źe ka?źdy kij trzasnąłby w tej sytuacji. Pojechałem do chłopaka, kt?łry się bawi w robienie i naprawę wędek i mi ją poskładał do kupy. Pogadałem i r?łwnie?ź dowiedziałem się, ze swego czasu, kiedy Ultegra była normalnie na p?łłkach sklepowych to zdarzało mu się ją naprawiać. Była bardziej łamliwa ni?ź inne kije. Mo?źliwe, ?źe trzeba było mieć szczęście, ?źeby trafić na dobry kij - takie moje domniemanie. Obecnie, po naprawie słu?źy mi ona ze dwa razy w roku jak mi przyjdzie ochota na bocznego troka. Jest to chyba najbardziej czuły kij w moim arsenale, po nim są Phenixy - moja subiektywna opinia.

Przed złamaniem dzielnie walczył z kleniami i boleniami.

Mam r?łwnie?ź 3 szt. Twin Power?łw z 94' - kije w stanie idealnym, nie licząc powycieranego korka.

Idąc tym tropem nie m?łgłbym polecać kongera microsa kt?łrego szczyt?łwkę połamałem 3 razy przy wyrzucie przynęty o wadze mieszczącej się w zakresie wyrzutu. Ale do dnia dzisiejszego jest to m?łj ulubiony kij pod okonia, wart ka?źdej złot?łwki. Pamiętajmy, ?źe w produkcji zdarzają się błędy i niekt?łre kije mogą mieć jakiś feler, kt?łry nie powinien dyskredytować pozostałych.

I ja mogę polecić Kongera, choć sam nie posiadam, ale łowiłem nim. Jeden z modeli IRI, ale kt?łry to nie pamiętam, wiem, ?źe miał ~3m. Jeśli nie miałbym czym łowić to właśnie w jego stronę bym się ukłonił. Kolega kupował go za niecałe 200zł - trafił na jakąś promocję.

Zresztą jego najlepiej zapytać bo jest obecny na forum, nick - Waldek.

Chodzi oczywiście o model JUGGLER cw. 5-20g i naciągana długość 3,05m. Naciągana bo kijek mi wystaje za łokieć, co czasami bywa niewygodne, a mierząc od uchwytu kołowrotka to długośc podobna jak w kijach o długości 2,98-3,00m. Z zało?źenia miał to być uniwersalny kijek do łowienia kleni i boleni. Jedno i drugie całkiem dobrze mu wychodzi spad?łw kleni nie miałem, a bolka miałem tylko jednego ale problem?łw nie było. Jeśli miałbym ponownie wybierać kijek w tej cenie to powt?łrzyłbym zakup.

Idąc tym tropem nie m?łgłbym polecać kongera microsa kt?łrego szczyt?łwkę połamałem 3 razy przy wyrzucie przynęty o wadze mieszczącej się w zakresie wyrzutu. Ale do dnia dzisiejszego jest to m?łj ulubiony kij pod okonia, wart ka?źdej złot?łwki. Pamiętajmy, ?źe w produkcji zdarzają się błędy i niekt?łre kije mogą mieć jakiś feler, kt?łry nie powinien dyskredytować pozostałych.

Nie mogę się niezgodzić Mam WCH Mikrosa i zacna to wykałaczka na okonie, wzdręgi i inne białoryby dłubane przy pomocy mikroultralajt?łw Te?ź raz złamałem jego część szczytową...

Wracając do tematu- w tym zakresie cenowym zdecydowanie nie wybrałbym/nie poleciłbym wędziska Shimano(np. Catana). Za to Kongera jak najbardziej(seria World Champion lub IRI).

Pozdrawiam

Kamil

Kolego tu na forum masz team dragona 3-14 za 270 zl wiele osob go chwali i uwaza ze z kijkow seryjnych w tej cenie nic lepszego nie kupisz.Na alledrogo ponad 400.Wielu sie przesiadlo z kongerow wlasnie na tego smoka

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=27278&am p;start=0&

• 2 tygodnie później...

Nie wiem jak L ale ML to wklejanka wiec L chyba tez.Tutaj duzo osob pisze o kongerze iri 3-10 2.75 badz 3.05.Jesli cos mocniejszego to to konger dancer 3-14 badz td 3-14 2.75 badz jeszcze daiwa exceler 2-10 ale tylko 2.40 i 3-18 2.70 albo jeszcze cormoran black bull 2-12 oraz 2-15 tylko nie model twister bo to wklejanki sa oraz black star 2-15 chyba i 3-21 jeszcze masz ulx i ulf najdluzsze to 240 jeden to 1-9 drugi 3-15 oraz :D savagegear paraboleum 3-13 (16) i trotuzimo 0-7 niektorzy tez polecaja z tej firmy bushwacker 2.28 3-18 . Teraz zastanaow sie czego szukasz gdzie bedziesz lowil czym bedziesz lowil.Jak na mikro to cos do 10gr jak ciezej to 14-21 nawet jak w ciekach to krotki jak na duzej rzece to dlugi jak zakrzaczone brzegi to krotki jak wisi duzo trawska i nie masz jak podejsc do brzegu to dlugi i tak w kolko.musisz znac lowisko i wiedziec na co bedziesz lowil a nie tylko co.Mam nadzieje ze pomoglem :D Jesli dysponujesz wieksza kasa to ukrec cos na batsonie rx6 w pracowni 2.9 2-10

Je?źeli mo?źna się podpiąć pod temat, to mam pytanie, jakie kołowrotki 200-250 zł

Jeden kołowrotek na jazioklenie (wędka Jenzi WHISPER Soft Zander 3,30m 2-12g)

A drugi kołowrotek na bolka, szczupak, sandacz

Myślałem nad Shimano exage. A mo?źe jakiegoś Dragona, Cormorana...?

Witam

Z przystępnych cenowo mogę polecić Team Dragon FD 720 IX posiadam większy model kilka dobrych lat. Jeśli kupisz 730 to obkręcisz nim te wszystkie ryby a r?ł?źnica w wadze to jedyne 40 gram, tyle co jeden jerk.

Kijek 3.30 dos dlugi i przydaloby sie go dobrze wywazyc.miedzy exage a super gt mala roznica ceny wiec bralbym jego tymbardziej masz gt i gtm dwa rozne przelozenia.ludzie chwala spro ryobi i dragony i to w tej cenie moze byc ok.ja np stawialbym na malezyjskiego TP jak znajdziesz ra to spoko ale z tego co widze to juz rb jest za jakies 450zeta bierz kijek do sklepu i patrz co na nim dobrze lezy jak sie tym kreci :D ja chyba bym bral jednak cos z shimano z tym ze po zakupie od razu bym przesmarowal i powinien hulac.jak kupisz odpowiednia wielkosc i nie bedziesz przeciazal to nie powinno byc problemu.gorzej jak wezniesz rozm 1500 i bedziesz w nurcie bawil sie z duzymi obrotowkami.

Witam,

te?ź się podepnę do tematu.

Poszukuje ostatnio kija do UL, ale niestety m?łj bud?źet jest mocno ograniczony, powiedzmy do 200 zł ze wskazaniem na mniej.

Przeczesując sieć natrafiłem na dwa modele:

Cormoran Black Bull HC Jiggerspin 270/2-12

oraz

Shimano Catana CX Spinning UL 270/1-11

Proszę o jakieś opinie na ich temat i jakieś inne propozycje.

Będę łowił w rzece i niewielkim uciągu gł?łwnie na małe woblerki i blaszki, ale zapewne czasami jakiś twisterek bądź ripperek zawędruje na koniec zestawu.

Pozdrawiam Przemek

@przemoL

Nie będę źle pisać o wędkach, kt?łre zaproponowałeś. Ale mo?źesz do nich dorzucić jeszcze Daiwe Megaforce Jigger (260 do 18 albo 280 do 20, ale og?łlnie ultradelikatne) oraz Mikado Lexus Sapphire 260 albo 280 do 13.

Aha, Daiwa 260cm wa?źy tylko 120g. To raczej nie wiele:)

Pozdrawiam

Ja nic nie bede dorzucal :D pisze co wedlug mnie :D chciales pomocy wiec pisze.Te co podales sa wklejankami.Waga wedki nie koniecznie idzie na plus bo sklada sie na nia grubosc scianki blanku oraz komponenty.Jednak fakt lepiej lowic lekko na delikatne przynety.Co do wklejanek na klenie wiele sie pisalo i lowic sie da ale to nie jest sprzet celowy pod klenia.Wklejanki sandacz okon ok na klenia parabolik

@grunwald1980 o tym cormoranie te?ź myślałem ale ten starszy model ma bardziej odpowiadający cw. zobaczę jeszcze jak le?źą w ręce, mo?źe w Krokodylu będą mieli to pomacam i wtedy będę m?łgł coś więcej powiedzieć.

@Marcy$ no właśnie wklejki mi nie bardzo odpowiadają, szukam jakiejś klasycznej konstrukcji.

• 2 tygodnie później...

Mam Beast Mastera 270 5- 20 gram?łw z pierwszej serii. Na klenie i jazie ma super ugięcie, ale trochę mało czuły jest seryjnie... Więc został trochę przerobiony u Mekamila. Skr?łcony został trochę dolnik, wymienione przelotki na l?źejsze oraz oszlifowany blank. Kijek wyczuwalnie zyskał na szybkości, poręczności, a nawet jakby i czulszy się zrobił. Teraz robi za kij uniwersalny na rzeczne ryby i ma na koncie jaśki, kluski i garby- raczej niedu?źe, ale ?źaden rybek nie spadł. Kij jest bardzo ciepły powiedziałbym. Ten l?źejszy 3- 15 gram?łw powinien ju?ź być idealny na Twoje rybki.

Pozdrawiam.