Skocz do zawartości

Dezynfekcja, sterylizacja.

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie.

Wiem, że można sterylizowac obuwie,

Temat:"sterylizacja-dezynfekcja" plecaków, toreb, śpiwór ów, pokrowców...

Cel:pasożyty, grzyby, robale, pająki... itd. Do wywalenia w niebyt. Po wyjazdach w teren. Nie tylko PL.

Nie dotyczy ciuchów butów i osprzętu z ciucholandow

Pytania:

1-robiliscie coś takiego?

2-gdzie to robiliście?

3-ile to kosztuje?

Potrzebuje namiarów.

Pilne.

Pozdrawiam

Alek.

Ja stosuję ozonowanie. Odzież wędkarska, spodniobuty ,śpiwór. Słowem wszystko.

https://www.ortomoda.pl/shoefresh-zawsze-swieze-i-suche-buty

Podobno "tańsze" są mniej skuteczne, lecz należy uważać z ozonowaniem, gdyż ozon w nadmiarze potrafi niszczyć (odbarwia).

• Like 1

Przed wyjazdem na Islandię sterylizowaliśmy sprzęt jakimś płynem, ale nie pamiętam jakim.

Zajrzyj na strony islandzkiej ambasady, tam są podane nazwy dopuszczonych środków, p ile mnie pamięć nie myli

Jeśli potrzebujesz zaświadczenia, to uderzaj do Sanepidu lub weterynarii, mogą wystawić kwit

• Like 1

W Warszawie masz oddział Citonet (http://citonet.pl/), mają w ofercie min. sterylizację tlenkiem etylenu ale nie mam pojęcia czy zgodzą się przyjąć "odzież cywilną" i na jakich warunkach? Tlenek etylenu ma bardzo dużą zdolność penetracji i tolerancję materiałową ale materiały po procesie wymagają długiego wietrzenia ponieważ gaz jest toksyczny (chyba, że urządzenia są wyposażone w abatory). 

• Like 2

Witam ponownie

Panowie, sprawa ma się tak:moja Cora, globtrotterka zawolana, po ostatnich wyjazdach pojawiła się u niej w domu jakas gadzina. Prawdopodobnie pająk. Gryzie nocą, w odsłonięte stopy i dłonie. Reakcja skórna, wskazuje na masywny odczyn alergicznych. I swędzi do obłędu. A czym kończy się drapanie takiej zmiany nie muszę mówić.

Wyczyscilismy dosłownie wszystko co można było. Podłogi, meble, za i pod szafami. Wszystkie wywietrzniki itd itd. Uemwierzcie mi, poszliśmy z tą dezynsekcja na maxa. Nie ruszano śpiwór ów, plecaków i odzieży wierzchniej. A dzisiaj dostaje info ze... Skurwiel gryzie.

Już nie wiemy czy zamówić profi dezynfekcje, wiąże się to z nie małymi kosztami, i że chałupa byłaby wyłączona na parę dni. Czy jeszcze spróbować ogarnąć plecaki itd..

Może macie jakąś sugestie.

Pozdrawiam

A.

Jesteś pewien, że to reakcja alergiczna spowodowana ugryzieniem a nie np. atopowe zapalenie skóry spowodowane reakcją alergiczną? Czy odczyn pojawia się tylko w domu? Córka próbowała spać poza domem? Wykluczyliście zakażenia pierwotniacze, pasożyty? Byliście u dobrego dermatologa?

Edytowane przez krzysiek
  • Like 1

Ja bym przeprał w pralce co się da, pozostałe tekstylia wyrzucił, zmienił materace, resztę zdezynfekował. Nie ryzykowałbym pogłębienia się alergii, nawet za cenę kilkudniowej, a nawet kilkutygodniowej przeprowadzki. Mam w domu alergików (roztocza, pyłki, pleśnie, jady). Nie mamy w domu dywanów, firanek, zasłon - tylko dywaniki, które da się prać. Minimum stojących mebli, ubrania prawie wyłącznie w garderobach, wszystkie aktualnie nieużywane rzeczy w szczelnych pokrowcach na suwaki. Niewielkim nakładem można naprawdę gruntownie posprzątać.

• Like 2

Cora mieszka sama.

Sąsiedzi nie mają takiego problemu.

Pomysł z pluskwami w materacu... Na to nie wpadłem.

@krzysiek...masz rację.. To co zrobiłeś u siebie przetrenowalismy kiedy jeszcze i Cora i Syn mieszkali razem z nami.

Pozdrawiam

Edytowane przez platynowłosy

niestety, mam alergię na tego typu ugryzienia nocne i w moim przypadku były to pająki..... a sypiałem również z wystawionymi spod kołdry stopami..... tak mi dopiekły kiedyś nocy że co prawda narobiłem w domu rabanu odsuwaniem łóżka i sąsiadujących mebli od ściany ale wytłukłem wszystkie - z wyjątkiem jednego - był szybki !!! ale kolejnej nocy w starciu ze zwykłym odkurzaczem był bez szans :) od tamtej pory mam spokój - z tym że szczególnie zimą długo wietrzę mieszkanie i profilaktycznie odkurzacz co jakiś czas wertuje wszystkie zakamarki łóżka.

Mialem kiedys dziada w domu.Gryzl mnie co noc,dlonie,policzek.Dwa ukaszenie obok siebie.Swedzenie do obledu aktywowalo sie po pierwszych drapaniach i bylo nie do zatrzymania.Wyczytalem ze to pajak.Kupilem w jakims markecie spay na na owady pelzajace i w/g instrukcji spryskalem rame od lozka,futryny,szafy...wszedzie tam gdzie mogl sie chowac na spoczynek.Nigdy wiecej sie nie pojawil na nocnej kolacji.

To pluskwy. Jeśli gryzą w nocy to warto sprawdzić stelarz łóżka - szczeliny pomiędzy drewnianymi elementami oraz miejsca gdzie jest przypinany materiał to listew (pod materialem). Pomaga specjalistyczna chemia. Kiedyś rodzina przywiozła ze schroniska w Bieszczadach takich pasażerów na gape.