platynowłosy Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Witam Panowie. Wiem, że można sterylizowac obuwie, Temat:"sterylizacja-dezynfekcja" plecaków, toreb, śpiwór ów, pokrowców... Cel:pasożyty, grzyby, robale, pająki... itd. Do wywalenia w niebyt. Po wyjazdach w teren. Nie tylko PL.Nie dotyczy ciuchów butów i osprzętu z ciucholandowPytania:1-robiliscie coś takiego?2-gdzie to robiliście?3-ile to kosztuje? Potrzebuje namiarów. Pilne. PozdrawiamAlek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Scyzor Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Ja stosuję ozonowanie. Odzież wędkarska, spodniobuty ,śpiwór. Słowem wszystko. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Ja stosuję ozonowanie. Odzież wędkarska, spodniobuty ,śpiwór. Słowem wszystko.https://www.ortomoda.pl/shoefresh-zawsze-swieze-i-suche-butyPodobno "tańsze" są mniej skuteczne, lecz należy uważać z ozonowaniem, gdyż ozon w nadmiarze potrafi niszczyć (odbarwia). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Przed wyjazdem na Islandię sterylizowaliśmy sprzęt jakimś płynem, ale nie pamiętam jakim.Zajrzyj na strony islandzkiej ambasady, tam są podane nazwy dopuszczonych środków, p ile mnie pamięć nie myliJeśli potrzebujesz zaświadczenia, to uderzaj do Sanepidu lub weterynarii, mogą wystawić kwit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 W Warszawie masz oddział Citonet (http://citonet.pl/), mają w ofercie min. sterylizację tlenkiem etylenu ale nie mam pojęcia czy zgodzą się przyjąć "odzież cywilną" i na jakich warunkach? Tlenek etylenu ma bardzo dużą zdolność penetracji i tolerancję materiałową ale materiały po procesie wymagają długiego wietrzenia ponieważ gaz jest toksyczny (chyba, że urządzenia są wyposażone w abatory). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Witam ponownie Panowie, sprawa ma się tak:moja Cora, globtrotterka zawolana, po ostatnich wyjazdach pojawiła się u niej w domu jakas gadzina. Prawdopodobnie pająk. Gryzie nocą, w odsłonięte stopy i dłonie. Reakcja skórna, wskazuje na masywny odczyn alergicznych. I swędzi do obłędu. A czym kończy się drapanie takiej zmiany nie muszę mówić.Wyczyscilismy dosłownie wszystko co można było. Podłogi, meble, za i pod szafami. Wszystkie wywietrzniki itd itd. Uemwierzcie mi, poszliśmy z tą dezynsekcja na maxa. Nie ruszano śpiwór ów, plecaków i odzieży wierzchniej. A dzisiaj dostaje info ze... Skurwiel gryzie.Już nie wiemy czy zamówić profi dezynfekcje, wiąże się to z nie małymi kosztami, i że chałupa byłaby wyłączona na parę dni. Czy jeszcze spróbować ogarnąć plecaki itd..Może macie jakąś sugestie. PozdrawiamA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) Jesteś pewien, że to reakcja alergiczna spowodowana ugryzieniem a nie np. atopowe zapalenie skóry spowodowane reakcją alergiczną? Czy odczyn pojawia się tylko w domu? Córka próbowała spać poza domem? Wykluczyliście zakażenia pierwotniacze, pasożyty? Byliście u dobrego dermatologa? Edytowane 11 Lutego 2019 przez krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) Tak, ten temat był przerabiany od kilku lat. I jest na prostej. Odczyn pojawia sie tylko po ugryzieniu. Edytowane 11 Lutego 2019 przez platynowłosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Ja bym przeprał w pralce co się da, pozostałe tekstylia wyrzucił, zmienił materace, resztę zdezynfekował. Nie ryzykowałbym pogłębienia się alergii, nawet za cenę kilkudniowej, a nawet kilkutygodniowej przeprowadzki. Mam w domu alergików (roztocza, pyłki, pleśnie, jady). Nie mamy w domu dywanów, firanek, zasłon - tylko dywaniki, które da się prać. Minimum stojących mebli, ubrania prawie wyłącznie w garderobach, wszystkie aktualnie nieużywane rzeczy w szczelnych pokrowcach na suwaki. Niewielkim nakładem można naprawdę gruntownie posprzątać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 W tej sytuacji zamówiłbym profesjonalną dezynsekcję, jeżeli to już chwilę trwa to możecie mieć kolonię w jakimś ciepłym niedostępnym miejscu. Sąsiedzi, jeżeli są, albo inni mieszkańcy nie mają takich problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 No właśnie tego nie złapałem - czy córka mieszka sama, a jeżeli nie, to czy tylko ona ma takie problemy (choć byłoby to mało logiczne). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Raczej szukał bym pluskiew w materacach.Kumpel przywiózł z Islandii i męczył się z tym że trzy miesiące. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) Cora mieszka sama.Sąsiedzi nie mają takiego problemu. Pomysł z pluskwami w materacu... Na to nie wpadłem.@krzysiek...masz rację.. To co zrobiłeś u siebie przetrenowalismy kiedy jeszcze i Cora i Syn mieszkali razem z nami. Pozdrawiam Edytowane 11 Lutego 2019 przez platynowłosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Materace, dywany, wyściełane meble, rozkładane kanapy - to podstawa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Sąsiedzi mogą nie mieć tego problemu.Wystarczy że spała gdzieś ze swoim kocem poduszką czy nawet piżamą i pluskwy się przenoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PETEREK Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 niestety, mam alergię na tego typu ugryzienia nocne i w moim przypadku były to pająki..... a sypiałem również z wystawionymi spod kołdry stopami..... tak mi dopiekły kiedyś nocy że co prawda narobiłem w domu rabanu odsuwaniem łóżka i sąsiadujących mebli od ściany ale wytłukłem wszystkie - z wyjątkiem jednego - był szybki !!! ale kolejnej nocy w starciu ze zwykłym odkurzaczem był bez szans od tamtej pory mam spokój - z tym że szczególnie zimą długo wietrzę mieszkanie i profilaktycznie odkurzacz co jakiś czas wertuje wszystkie zakamarki łóżka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerus Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Mialem kiedys dziada w domu.Gryzl mnie co noc,dlonie,policzek.Dwa ukaszenie obok siebie.Swedzenie do obledu aktywowalo sie po pierwszych drapaniach i bylo nie do zatrzymania.Wyczytalem ze to pajak.Kupilem w jakims markecie spay na na owady pelzajace i w/g instrukcji spryskalem rame od lozka,futryny,szafy...wszedzie tam gdzie mogl sie chowac na spoczynek.Nigdy wiecej sie nie pojawil na nocnej kolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 To pluskwy. Jeśli gryzą w nocy to warto sprawdzić stelarz łóżka - szczeliny pomiędzy drewnianymi elementami oraz miejsca gdzie jest przypinany materiał to listew (pod materialem). Pomaga specjalistyczna chemia. Kiedyś rodzina przywiozła ze schroniska w Bieszczadach takich pasażerów na gape. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi