Wojciech_B Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Witajcie Szukam informacji na temat łodzi firmy http://www.tangiriboat.com konkretnie modelu ortis 400. Spodobała mi się i myślę o zakupie. Może ktoś coś ? Pozdrawiam Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Mamy różne przeliczniki :-)Ja zawsze liczę 100 kg na dorosłą ubraną osobę i to tak skromnie :-)No jak bym żonie powiedział że 100kg wazy to bym po łbie dostał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hlehle Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 (edytowane) Ja bzdury?Bzdurne jest proponowanie komukolwiek do tej łodzi 20 ki, a o jakiej 25 piszesz bo ciężko mi się odnieść? Nikt tu chyba nie proponuje 20ki do tej łodzi. Jak już wiele osób wspomniało - jest możliwe wejście w ślizg i pływanie ponad 30 km/h na tak małym silniku, ale łódka nie może być za mocno dociążona, a więc jest to absolutne minimum. Pierwszy sezon przepływałem na Hondzie 20HP i nie było tragedii, ale wtedy nie miałem jeszcze dziobówki i tylko jeden aku rozruchowy. Bywały momenty, że przy dużej fali i pod wiatr, łódka bardzo się męczyła żeby wejść w ślizg przy dwóch osobach na pokładzie. To jest fakt, ale trudno uznać takie coś za "proponowaną konfigurację". Według mnie był to zdecydowanie za słaby silnik , więc się przesiadłem na mocniejszy.Obecnie mam Yamahę F25G (waży tylko 57kg) i przy moim setupie ten silnik sprawdza się idealnie. Edytowane 11 Czerwca 2021 przez hlehle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Panowie czym macie obite swoje pokłady? Jak w praktyce? Wykładziny,poliwinyle? Dziś zamawiam 420 i chce poznać wasze zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojciech_B Opublikowano 11 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Mam czarną wykładzinę: +miła w dotyku, wygodnie się po tym chodzi na boso+ładnie wygląda-trzeba dbać o czystość żeby ładnie wyglądało. Regularnie ją odkurzam.-długo schnie w nieogrzewanych pomieszczeniach jesienią/zimą co potrafi być problemem po obfitych deszczach albo przyjęciu kilku fal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 (edytowane) Wykładzine bym odradzał z tych powodów o których pisze kolega wyżej. Ja mam czarna gumowana, wygodna, ciepła, dobrze się myje i szybko schnie. Jedynie w słońcu jak to czarny mocno się nagrzewa i trzeba założyć coś na stopy. Póki co innych wad nie widzę. Edytowane 11 Czerwca 2021 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 (edytowane) Ja w co prawda innej łodzi, ale poszedłem w tworzywa. Wykładzina jest super, ale pod warunkiem, że masz gdzie ją wysuszyć po łowieniu - ogrzewany garaż itp. Te dedykowane do łodzi często mają taki dosyć rzadki włos, co wspomaga wysychanie i usuwanie zanieczyszczeń. Jak nie masz gdzie suszyć, to słabo. Koledze jak trzymał na wodzie to po jakimś czasie wyrosła kępa mchu. A i zapachy z wykładziny, która stoi ze dwa tygodnie wilgotna pod chmurką nie są przyjemne. Edytowane 11 Czerwca 2021 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Wujek możesz podesłać jakieś foto tej ciemnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brig Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Nikt tu chyba nie proponuje 20ki do tej łodzi. Jak już wiele osób wspomniało - jest możliwe wejście w ślizg i pływanie ponad 30 km/h na tak małym silniku, ale łódka nie może być za mocno dociążona, a więc jest to absolutne minimum. Pierwszy sezon przepływałem na Hondzie 20HP i nie było tragedii, ale wtedy nie miałem jeszcze dziobówki i tylko jeden aku rozruchowy. Bywały momenty, że przy dużej fali i pod wiatr, łódka bardzo się męczyła żeby wejść w ślizg przy dwóch osobach na pokładzie. To jest fakt, ale trudno uznać takie coś za "proponowaną konfigurację". Według mnie był to zdecydowanie za słaby silnik , więc się przesiadłem na mocniejszy.Obecnie mam Yamahę F25G (waży tylko 57kg) i przy moim setupie ten silnik sprawdza się idealnie.To super, że Ci odpowiada, ale każdy oczekuje czego innego, ma on swoje plusy i minusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniolo Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 . Też wybrałem tą wykładzinę, bo winylowa była tylko w kolorze jaki mi nie odpowiadał. Po roku używania zaczęła mi trochę odchodzić w niektórych miejscach, szczególnie na pokładzie basowym. Po sezonie prawdopodobnie będę chciał wymienić na winylową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Masz ta z wykładzinę z piany ?Winyl chyba wydaje się najbardziej odpowiedni dla naszego zastosowania. Dlugowlosa w komforcie pewbie nr 1. Wszyskto ma swoje plusy i minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniolo Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 To nie jest piana, to wykładzina gumowa(gumo podobna?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grubyziom Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 U mnie winyl polecam łatwy w czyszczeniu. Tangiri 400 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadeus Opublikowano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 (edytowane) Problem prędkości łódki tangiri 400 z silnikiem 20 KM został rozwiązany. Zmierzyłem jeszcze raz wysokość na której jest zawieszony silnik. Do małego trójkątnego profilka dospawanego na dnie łodzi jest 2,5 cm do płyty antykawitacyjnej. Samo dno łódki jest już jednak 5 cm powyżej tej płyty. Poniosłem więc silnik o 2,5 cm w górę, że nie opiera się on już na pawęży od góry za pomocą otworów regulacyjnych na silniku. W tym momencie silnik nie opiera się na górnej części pawęży - CZY TO JEST BŁĄD ? Łódź dodatkowo obciążyłem dziobówką w stosunku do poprzednich testów. EFEKT Z jedną osobą na pokładzie łódź wchodzi w ślizg przy 22 km/h osiągając max 44 km/hZ dwoma osobami na pokładzie - ślizg przy 25 km/h - max 37 km/h ( druga osoba musi znajdować się na pokładzie dziobowym) Nie myślałem że te 25 mm robi TAK OGROMNĄ RÓŻNICĘ...... Są to osiągi które opisał - Hlehle na początku tego tematu i takich właśnie oczekiwałem. Dziękuję koledze WOJCIECH_B za sugestię aby sprawdzić wysokość zawieszenia silnika. Zastanawiam się jednak czy nie sprawdzić jeszcze osiągów przy śrubie o skoku 9 - co o tym myślicie ? Edytowane 12 Czerwca 2021 przez Arkadeus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brig Opublikowano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 (edytowane) Nie to nie błądWstaw, jak możesz jakiś filmik jak wychodzi teraz do ślizgu i pokonuje zakręty, bo często uniesienie pomaga w prędkości max, ale też powoduje kawitację i nnne problemy, kaczka i takie tam :-) Edytowane 12 Czerwca 2021 przez @Brig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadeus Opublikowano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 (edytowane) Nie to nie błądWstaw, jak możesz jakiś filmik jak wychodzi teraz do ślizgu i pokonuje zakręty, bo często uniesienie pomaga w prędkości max, ale też powoduje kawitację i nnne problemy, kaczka i takie tam :-)Jak nagram to zaraz wstawię - kaczkowania nie ma na pewno. Dziób równo sunie w poziomie. Zdecydowanie też jest ciszej na łodzi przy v/max oraz z tyłu za rufą tworzą się o wiele mniejsze fale niż poprzednio. Łódka zaczęła reagować żywiołowo na dodanie obrotów. Poprzednio tylko hałas się nasilał, dziob podnosił się znacząco do góry a prędkość rosła bardzo wolno.Teraz, kiedy płynąłem sam to łódź parę sekund i już była w ślizgu. Jak zamontuje licznik obrotów pomyślę jeszcze o śrubie o skoku 9. Nurtuje mnie jeszcze trymowanie silnika. Ja mam elektryczny trym a silnik dociśnięty na maxa do pawęzy. Tangiri ma pawęż pod kątem - może warto trochę odchylić silnik o jeden ząbek na ograniczniku ( na tych bolczykach) . Jak macie ustawione ograniczniki trymu w swoich Tangiri ???? Edytowane 12 Czerwca 2021 przez Arkadeus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 Raczej za mała długość jednostki by reagowała na trym ale spróbuj a nóż widelec… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 Problem prędkości łódki tangiri 400 z silnikiem 20 KM został rozwiązany. Zmierzyłem jeszcze raz wysokość na której jest zawieszony silnik. Do małego trójkątnego profilka dospawanego na dnie łodzi jest 2,5 cm do płyty antykawitacyjnej. Samo dno łódki jest już jednak 5 cm powyżej tej płyty. Poniosłem więc silnik o 2,5 cm w górę, że nie opiera się on już na pawęży od góry za pomocą otworów regulacyjnych na silniku. W tym momencie silnik nie opiera się na górnej części pawęży - CZY TO JEST BŁĄD ? Łódź dodatkowo obciążyłem dziobówką w stosunku do poprzednich testów. EFEKT Z jedną osobą na pokładzie łódź wchodzi w ślizg przy 22 km/h osiągając max 44 km/hZ dwoma osobami na pokładzie - ślizg przy 25 km/h - max 37 km/h ( druga osoba musi znajdować się na pokładzie dziobowym) Nie myślałem że te 25 mm robi TAK OGROMNĄ RÓŻNICĘ...... Są to osiągi które opisał - Hlehle na początku tego tematu i takich właśnie oczekiwałem. Dziękuję koledze WOJCIECH_B za sugestię aby sprawdzić wysokość zawieszenia silnika. Zastanawiam się jednak czy nie sprawdzić jeszcze osiągów przy śrubie o skoku 9 - co o tym myślicie ?Każdy milimetr w górę powoduje poprawę osiągów( oczywiście do pewnego maksimum). Są też minusy takiej operacji, łódka gorzej skręca tzn śruba zaczyna łapać kawitację już przy skręcaniu o mniejszy kąt.U siebie w Alumie podniosłem pawęż o 4cm względem oryginału łódka bardzo dobrze teraz pływa skręca też dobrze, natomiast w Bremie 390 ustawienie na 2.5cm poniżej dna powoduje że łódka nie skręca praktycznie (kawitacja) z tym że Brema ma dno w kształcie głębszego V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Właściciele 420stek na jakich silnikach pływacie? Jaka moc i jakie prędkości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grubyziom Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Może ktoś podpowie . Bo od miesiąca chce zakupić kątownik na profil który maja w sprzedaży w tangiri ale od miesiąca są nie dostępne . Ktoś poratuje i powie jakie dokładnie śruby są w tych katownikach bo stwierdziłem ze sam zrobię . Śruba plus nakrętka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniolo Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) Chodzi Ci o te piny, które przesuwają się po profilu burtowym? Edytowane 16 Czerwca 2021 przez maniolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grubyziom Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Tak zgadza się daj pv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojciech_B Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) Tak zgadza się daj pv Te dynksy świetne zastępują śruby M10 z łbem stożkowym: - na imbus DIN 7991 https://www.art-nierdzewne.pl/248-m10 - na płaski DIN 963 https://www.art-nierdzewne.pl/533-m10 do tego pokrętła M10 czarne https://www.castorama.pl/pokretlo-gwiazdowe-z-nakretka-m10-id-89039.html ale są lepsze i tańsze na allegro. Pocam 3-4 ramienne gwiazdki niż te prawie okrągłe, łatwiej je dokręcać odkręcać na mokro. Mam tak łódkę zrobioną od początku i świetnie się to spisuje. Z imbusem mogą nie przechodzić przez całą długość szyny bo mają szerszy ten stożek i tam gdzie szyny są gięte ku dziobowi mogą być za szerokie o ułamek milimetra Płaskie śmigają aż miło. Wojtek Edytowane 16 Czerwca 2021 przez Wojciech_B 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 macieknikos Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Witam kolegów ,od miesiecy nie działa konfiguracja łodzi .Na stronie producenta wyskakuje błąd po wybraniu skonfiguruj czy to tylko u mnie bo na stronie foxsa wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 12345 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Może ktoś podpowie . Bo od miesiąca chce zakupić kątownik na profil który maja w sprzedaży w tangiri ale od miesiąca są nie dostępne . Ktoś poratuje i powie jakie dokładnie śruby są w tych katownikach bo stwierdziłem ze sam zrobię . Śruba plus nakrętkaa producent nie powiedział ci jakie sa sruby ??( fi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Wojciech_B
Witajcie
Szukam informacji na temat łodzi firmy http://www.tangiriboat.com konkretnie modelu ortis 400.
Spodobała mi się i myślę o zakupie.
Może ktoś coś ?
Pozdrawiam Wojciech
Top użytkownicy dla tego pytania
51
44
36
35
Popularne dni
10 Cze
36
24 Lis
30
14 Sty
27
7 Paź
26
Top użytkownicy dla tego pytania
hlehle 51 odpowiedzi
maniolo 44 odpowiedzi
Olo1970 36 odpowiedzi
wujek 35 odpowiedzi
Popularne dni
10 Cze 2021
36 odpowiedzi
24 Lis 2020
30 odpowiedzi
14 Sty 2020
27 odpowiedzi
7 Paź 2020
26 odpowiedzi
Popularne posty
Olo1970
A ja się pochwalę dzisiaj odebranym Ortisem, bez rabatu[emoji4]. Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka
marcinesz
Wróciłem wlaśnie z intensywnego pływania moją nową łodzią Tangiri Strin 460 TR w Holandii (1400km transport tam i z powrotem, a na miejscu około 40km pływania dziennie na różnych prędkościach po rzece
w.czajczynski
Ja ostatnio odebrałem model 460 z silnikiem mercury 60 hp , sobota cały dzień na wodzie , jestem zachwycony funkcjonalnością i tym jak zachowuje się w ślizgu ???? polecam firmę ! Pozdr
Opublikowane grafiki
795 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi