Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe Tangiri Boat

Wojciech_B

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam 460, wolałem kupić przyczepe z hamulcem żeby w razie czego nie było problemu. Goła łódka około 350 kg na tabliczce z tego co pamiętam jest napisane 335 kg ale nie jestem pewny na 100 %. Przyczepa w moim przypadku suski 250 kg. To już razem daje 600 kg. Do tego akumulatory, silnik spalinowy, dziobowka, torby i inne pierdoły.

• Like 1

• 0

Sama kara finasowa może nie być tak dotkliwa.... jak zakaz kontynuacji jazdy takim zestawem...

Tylko kiedy cały zestaw przekracza 3.5 t i masz prawo jazdy kat. B. Jesli zestaw waży mniej wystarczy ze przensiesiesz czesć szpeju do samochodu aby przyczepa ważyla 750-780 kg i możesz jechać dalej. No chyba, że przyczepa z łódką waży tonę lub wiecej to ciężko przenieść 250kg. Np. tak sie zdarza z amerykanskimi łódkami typu tracker na amerykanskich przyczepach ktore zarejstrowano jako przyczepy lekkie

• 0

Pytałem producenta ale zero odzewu. Może wiecie czym różni się tangiri ortis 400 od ortiz 400. Tylko literką?

To te same łodzie, na certyfikacie który był pewnie wcześniej wyrabiany mają ortiz a na burcie jest ortis

Wysłane z mojego 2106118C przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam szanowne grono kolegów.

Zastanawiam się nad kupnem łodzi Tangiri 420. Obejrzałem kilka nowych jednostek i tak naprawdę przypadły mi do gustu właśnie Tangiri 420 i Skylla 420- obie łodzie w wersji bez konsoli. Skylla wychodzi trochę drożej, można też zamontować przyszłościowo większe silniki, w Tangiri fajnie się rozmawiało z Panem Markiem podczas mojej wizyty, łódź też wyglądała mega. Pływał ktoś z was tymi jednostkami? Zarówno do jednej jak i drugiej rozważam silnik o mocy 40 KM. Skylla jest trochę cięższa, ale też szersza. Ogólnie nie chodzi mi o pływanie z mega dużymi prędkościami, wystarczy w 2 osoby + graty płynąć w ślizgu. Co byście wybrali pod kątem trwałości wykonania, właściwości nautycznych, ewentualnego serwisu gdyby coś się popsuło na gwarancji itp? Nie pływałem zbyt dużą ilością jednostek. Sam miałem 2 laminaty, obecnie mam laminat o wymiarach 430x 170 cm. Nie mam zbyt dużego doświadczenia, a te łodzie wyglądają obłędnie w stosunku do mojego Solara 430. Dodam jeszcze, że pływam też w strefie ciszy na silniku elektrycznym. Obecnie 24 V 110 lbs jest w zupełności wystarczający, może byłby wystarczający również do Tangiri bądź Skylli (producenci twierdzą, że łodzie będą dobrze na nim pływać)?    

• 0

Tangiri 420, mam pływam na 40km i dziobówce 55lbs. Silnika nie zdejmuje bo to 100kg, we dwie osoby, graty, 3 akumulatory, leci 48km/h. Pewnie przy innym rozkładzie masy trochę więcej dałoby się wycisnąć. Łódź bardzo stabilna, wysoka burta, szyna w bucie bardzo ułatwia bezinwazyjny montaż urządzeń, wystarczająca ilość bakist, duży pokład wewnętrzny. Łódki dosyć pancerne, kolega zaliczył kamień, została wgniota i tyle. Okablowanie schowane w peszlach, można wyprowadzić na każdej długości burty. Po roku w solance, szwedzkich jeziorach nie widzę ubytków. 

• Like 1

• 0

Witam szanowne grono kolegów.

Zastanawiam się nad kupnem łodzi Tangiri 420. Obejrzałem kilka nowych jednostek i tak naprawdę przypadły mi do gustu właśnie Tangiri 420 i Skylla 420- obie łodzie w wersji bez konsoli. Skylla wychodzi trochę drożej, można też zamontować przyszłościowo większe silniki, w Tangiri fajnie się rozmawiało z Panem Markiem podczas mojej wizyty, łódź też wyglądała mega. Pływał ktoś z was tymi jednostkami? Zarówno do jednej jak i drugiej rozważam silnik o mocy 40 KM. Skylla jest trochę cięższa, ale też szersza. Ogólnie nie chodzi mi o pływanie z mega dużymi prędkościami, wystarczy w 2 osoby + graty płynąć w ślizgu. Co byście wybrali pod kątem trwałości wykonania, właściwości nautycznych, ewentualnego serwisu gdyby coś się popsuło na gwarancji itp? Nie pływałem zbyt dużą ilością jednostek. Sam miałem 2 laminaty, obecnie mam laminat o wymiarach 430x 170 cm. Nie mam zbyt dużego doświadczenia, a te łodzie wyglądają obłędnie w stosunku do mojego Solara 430. Dodam jeszcze, że pływam też w strefie ciszy na silniku elektrycznym. Obecnie 24 V 110 lbs jest w zupełności wystarczający, może byłby wystarczający również do Tangiri bądź Skylli (producenci twierdzą, że łodzie będą dobrze na nim pływać)?

Ja na Twoim miejscu sprawdził bym Breme. O ile poprzednie wersję mnie nie urzekły jeśli chodzi o wykonanie to chłopaki mocno na plus poszli w wygląd i teraz prezentuje się to naprawdę super w środku. No i nowa V-ka robi mega robotę bo po falach pływa to jak przecinak.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bielun22

• 0

Ja na Twoim miejscu sprawdził bym Breme. O ile poprzednie wersję mnie nie urzekły jeśli chodzi o wykonanie to chłopaki mocno na plus poszli w wygląd i teraz prezentuje się to naprawdę super w środku. No i nowa V-ka robi mega robotę bo po falach pływa to jak przecinak.

Kolega to się chyba troszkę zagalopował z tym wykonaniem.Brema naprawdę fajne łódki ale to nie jest ta sama liga wykonania i dbałości o szczegóły.

Edytowane przez Korczas

• 0

Kolega to się chyba troszkę zagalopował z tym wykonaniem.Brema naprawdę fajne łódki ale to nie jest ta sama liga wykonania i dbałości o szczegóły.

Każda sroczka swój ogonek chwali. Aktualne wykonanie Bremy (mojej, odebranej w majówkę 2023) opisałem w wątku na temat Bremy. Miałem okazję osobiście odwiedzić produkcję w Świdniku i byłem pod dużym wrażeniem. 

• 0

skok 15 ? jesteś pewien? na niewiele wiekszej łodzi (brema 430) na skoku 12 i suzuki 30, łodź nie chciała wchodzić w slizg. Dopiero skok 10 przyniósł optymalny czas wyjscia do ślizgu kosztem v-max. Imho w takim ortisie 400 skok 11 powinien być optymalny. 

Edytowane przez rower26
  • Like 1

• 0

skok 15 ? jesteś pewien? na niewiele wiekszej łodzi (brema 430) na skoku 12 i suzuki 30, łodź nie chciała wchodzić w slizg. Dopiero skok 10 przyniósł optymalny czas wyjscia do ślizgu kosztem v-max. Imho w takim ortisie 400 skok 11 powinien być optymalny. 

Przepraszam masz  rację - źle podlinkowalem ale jeszcze spałem jak to pisałem ;).  Oczywiście ,że chodzi o taką samą śrubę o skoku 11 :rolleyes: 

• 0

No wlasnie mialem podobnie. Na 12 sam ledwo co wchodzilem w slizg. Mam teraz 10 ale vmax we 2 osoby ok 37km/h

Zastanawiam sie nad 11

• 0

Witam, macie jakiś patent na przechowywanie na pokładzie akcesoriów wędkarskich typu szczypce do wyczepiania, nożyczki, nóż? Jakiś organizer albo taśma magnetyczna? Zawsze te drobne akcesoria lądują na dnie bakisty i jak są potrzebne to nie można znaleźć...