Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe Tangiri Boat

Wojciech_B

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Konkret łódź i opis!

Mam pytanie - dlaczego przetwornik echosondy został zamocowany po lewej stronie rufy (zakładam, że śrubę masz prawoskrętną)?

Jeszcze jedno - pływałeś na większych falach (min. 0,5m)? Jak się łódź zachowuje?

Dzięki Mariusz ????.

Przetwornik jest po lewej stronie, bo jak będę łowił na verta, to z lewej burty. O co chodzi ze śrubą? Że młóci wodę na przetwornik i powoduje zakłócenia?

Na większych falach dzięki wysokim burtom jest komfortowo. Nie wpada pod kolejną falę, idzie górą. Nawet bokiem do fali jest stabilnie.

• 0

Tak, Marcin, śruby są prawoskrętne i woda jest pchana w kierunku przetwornika gdy jest on po lewej stronie.

Czy to może skutkować np. brakiem czytania głębokości przy większych prędkościach (symptomy podobne do echa na sztycy, które przy większych prędkościach wychodzi z wody i ostatnio zaczytana głębokość zaczyna migać)?

• 0

Po tej strinie jest po prostu więcej bąbelków powietrza, bo śruba wyrzuca je z woda. Odczyt może być gorszy, szczególnie przy wolniejszym płynięciu i na płytszej wodzie. Ale nie musi. Przy dużych prędkościach nie widziałem różnicy.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Po tej strinie jest po prostu więcej bąbelków powietrza, bo śruba wyrzuca je z woda. Odczyt może być gorszy, szczególnie przy wolniejszym płynięciu i na płytszej wodzie. Ale nie musi. Przy dużych prędkościach nie widziałem różnicy.

Tego nie zauważyłem. Za to przy większych prędkościach echo gubi odczyty, dlatego zapytałem.

• 0

Tak się często dzieje. Dlatego mam przetwornik wklejony w kadłub i gt30. Jeżeli interesuje cię głębokość, to w czasie szybszego płynięcia zazwyczaj dłużej widac zarys dn na side vu. Możesz tez spróbować nieco obniżyć przetwornik. Często kilka mm robi sporą różnicę. Na zaczepie sa i tak fasolki.

• Like 1

• 0

Tak się często dzieje. Dlatego mam przetwornik wklejony w kadłub i gt30. Jeżeli interesuje cię głębokość, to w czasie szybszego płynięcia zazwyczaj dłużej widac zarys dn na side vu. Możesz tez spróbować nieco obniżyć przetwornik. Często kilka mm robi sporą różnicę. Na zaczepie sa i tak fasolki.

Ok, dzięki, pokombinuję :).

• 0

Mieszkam niedaleko producenta, więc pofatygowałem się osobiście. Żadnego problemu z umówieniem się, panowie pokazali mi kilka modeli wykończonych oraz kilka jeszcze w trakcie produkcji. Bardzo fajna łódka, dobrze wykończona i wyposażona, szczególnie podobała mi się 400, wydaje się najbardziej kompaktowa. Jestem już prawie zdecydowany, po targach w Warszawie, gdzie pooglądam inne łódki podejmę decyzję, ale jak na dzisiaj na 90 % Tangiri 400.

• 0

Też to przerabiałem :) mają już 430 zrobioną ? Ta dopiero wygląda zacnie :)

Chyba juz byla na ukończeniu, byla też w trakcie tworzenia większa, chyba 500, początkowo celowałem w skylla 370 , ale teraz wiem, że warto te kilka tysięcy dopłacić do wersji silver.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• 0

@Olo1970 a możesz podać cenę standardowej wersji Tangiri 400 jeżeli nie na forum to na priv?

Myślę, że to żadna tajemnica. Wg informacji od producenta z października: silver 19500, standard 24000, różnią się tylko materiałem jakim jest wykończony pokład i profilem na burcie.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• 0

Byłem w miniony weekend u chłopaków z Tangiri obejrzeć ofertę i ew. uzgodnić szczegóły zamówienia. Pawiem szczerze, że nie ma co się dziwić długimu czasowi oczekiwania, łodzie są bardzo przemyślane konstrukcyjnie i wykonane na najwyższym poziomie. 

... a ze ten poziom chca utrzymac przy duzej ilosci zamowien, to nie ma mozliwosci zeby czasy oczekiwania byly krotkie. Nie ma drogi na skroty.

• Like 1