evin Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Witam uprzejmie.Mam takie pytanie: czy to prawda że w/w silniczku jest zastosowany wałek zaworów wykoanay z plastiku?jakos jest mi w to tudno uwieżyc ale spotkałem taką wzmiankę na jednym z forum.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Witam. Nie odpowiem na to pytanie...moze znajdzie sie jakis przenikliwy uzytkownik, ktory to zglebil... Natomist mysle, ze to nie jest najlepszy sposob wyboru silnika-rozbior na czynniki 1sze. W tej czy innej dziedzinie (chyba w czolowce sa znawcy aparatow fot. <_< ) gwarantuje to brak wyboru czegokolwiek. Moge tylko tyle powiedziec, ze silnik ten uzytkuje juz ladnych pare lat, niejednokrotnie w bardzo trudnych warunkach. Zawiodl mnie 2 razy - raz jak go ktos przekrecil nie na te strone co trzeba w transporcie, 2nd - jak dostal paliwo nizej krytyki, co ciekawe rzecz miala m-ce w SZwecji. Nie od rzeczy przy wyborze bedzie tez sprawdzenie, jak wm-cu zamieszkania wyglada serwis wybranej marki... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Dziekuje za udział w wątku i swoje opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 na 99% jest stalowy.nie rozpoławiałem silnika lecz wałek był widoczny przez otwory[na plastyk to wcale nie wyglądało].poza tym ustawiałwm luzy zaworowe i sprężyny są dość mocne także na plastyku nie wiem czy godzinę byś popływał.posiadam f4 z 2000r czyli z tych pierwszych a były robione jakieś 8 lat może pod koniec coś zmienili w co bardzo wontpię.czy kolega z innego forum miał wałek w ręce lub jakoś sensownie opisał to znalezisko? jeszcze jedno. w ww silniku nie ma wałka bezpośrednio otwierającego zawory wszystko idzie poprzez popychacze na krzywkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 dziekiNo tez tak mysle ze powinno byc z metalu, silnik pracuje gdzies ok 5000 rpm wiec logiczne ze obciązenia z tym związane tez są znaczne.Szkoda ze nie ma okna kontrolnego poziomu oleju tak jak zastosowano w Suzuki.ale praca jest oki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 okno jest nie potrzebne.możesz pływać na hektary i oleju nie bierze chyba że jakiś złom.jak chcesz wynienić,po spuszczeniu wlewasz 6 setek i po robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siwypike Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Co do opinii poprzedników to potwierdzam niezawodność silnika. Uzywam od kilku lat i jeśli zmienie to tylko ze względu na brak mocy przy pływaniu w kilka osób. Tak wygląda środeczek po kilku latach plywania . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 przecież to tylko ciężko pracyjące 4 kuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siwypike Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Święta prawda ale właśnie dlatego wybrałem Yamahę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Panowie zastanawiam się nad kupnem takowego sprzętu i mam pytanko do Znawców w tej dziedzinie.Czy Yamaha F4 do pontonu 3,2 m nie będzie za mała na rzekę.Głównie przeznaczenie pod Bug z zamiarem wypływania do 15 km i z powrotem obławianie podczas spływu.Początkowo myślałem i dalej też myślę nad F6 ale zależy mi również na mniejszej wadze z uwagi na to że pływam sam.Przymierzam się do starszego modelu z obudową w kolorze grafitowym Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez lokoko83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Panowie i jeszcze jedno pytanko, czy starsze modele KM 6 są tylko 2 cylindrowe czy też jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skiner Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Panowie i jeszcze jedno pytanko, czy starsze modele KM 6 są tylko 2 cylindrowe czy też jedno w 6 jest 1 cylinder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerry Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Jeżeli pytasz o czterotakt, to nowe modele z białą czapką są w jedym cylindrze. Starsze czwartaki (jak dobrze pamiętam do 2006 roku produkowane) miały dwa cylindry. Jest to dokładnie to samo co 8KM tylko zdławione(pojemność 197ccm i waga 37kg) Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez jerry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rózgaś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Szara 4 z 2010 4stroke idzie z bushem 3,3 w slizgu ale jak wyjąłem akumulator 100Ah. Tak wiec trochę za mało mocy ma. możesz być lekko rozczarowany jak wrzucisz pare gratów na dwa dni, a nie ma nic gorszego jak pływanie w pseudośligu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Artur Z. Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Panowie zastanawiam się nad kupnem takowego sprzętu i mam pytanko do Znawców w tej dziedzinie.Czy Yamaha F4 do pontonu 3,2 m nie będzie za mała na rzekę.Głównie przeznaczenie pod Bug z zamiarem wypływania do 15 km i z powrotem obławianie podczas spływu.Początkowo myślałem i dalej też myślę nad F6 ale zależy mi również na mniejszej wadze z uwagi na to że pływam sam.Przymierzam się do starszego modelu z obudową w kolorze grafitowymJeśli chodzi o nową produkcję z "białą czapką" to 4km , 5km i 6km wazy dokładnie tyle samo , w pontonach w jedną osobę te małe silniki osiągają pełne obroty więc różnica między 4km i 6 km będzie widoczna, zależy jeszcze jaki ponton - zakładam że ma kil i stałą pawęż , pływałem zestawem ponton 315 + 6km cały zeszły rok -Bug , Narew i ZZ , generalnie da się w jedną osobę w ślizgu pływać ale szału nie ma , w dwie osoby nie popłyniesz w ślizgu z tym silnikiem - pchanie masy wody przed sobą - męka.Jeśli zamierzasz pływać po 15 kilometrów w górę rzeki to moim zdaniem ten silnik jest za słaby nie zależnie czy 1cyl czy 2 , manetka będzie otwarta na maksa cały czas aby utrzymać ślizg , mi przeszkadzał też hałas z jednocylindrówki.Starszy model 2 cyl. był by dobrą alternatywą , pewnie jest cichszy , ale z mocą tez szału nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerry Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Na Twoim miejscu celowałbym w 8-9.9KM. Ósemką we dwóch na pontonie 3,3m spokojnie się ślizgniesz przy odpowiednim rozłożeniu ciężaru i trymie, aczkolwiek od przybytku głowa nie boli i 9.9KM też się przyda. Nie ładuj się w konstrukcje jednocylindrowe; hałas, większe obroty na minimalnej przepustnicy, mniejszy moment obrotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 I tak jak przeczuwałem, że posypią się jak gromy z nieba że to lepiej większy od 6 KM nie wspominając o 4.Dzięki Panowie za rady i proszę się nie złościć jak jaszcze kilka pytań zadam w tym temacie, zielony jestem Jak coś kupuję to chcę mieć coś konkretnego w swojej cenie więc na razie robię rozoznanie.Jak widać do zakupu przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 To ja tez zagaje z tej samej beczki...prosze sie nie dziwic jak cos bedzie nie tak bo to jest jeden z najbardziej walkowanych tematow na tym forum i co niektorzy moga to ciezko znosic... Obecnie silniki roznia sie niuansami, najbardziej istotne jest zeby w poblizu m-ca zamieszkania znajdowal sie serwis tego co chcemy kupic. Nie ma tak, ze raz sie kupi i pozniej juz tylko sie plywa...zawsze cos wyjdzie w ekspolatacji (chyba ze sie nie plywa - a i wtedy trzeba o silnik zadbac) Zas to do czego chcesz dany silnik uzyc wskazuje na silnik w okolicach 10KM. Mam dokladnie taki silnik o jakim pisales ale obecnie uzywam go okazjonalnie - obecne potrzeby wymuszaja stosowanie duzo mocniejszych silnikow...(to nie jest oferta sprzedazy) Skonczyly sie czasy (dla zdecydowanej wiekszosci) ze wychodzi sie z domu, przeplynie kawalek i sie lowi... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) pływam czasami F4 po odrze i maxymalnie 5 kilometrów się puszczam nie więcej.ale myślę że 6km powinien dać radę i ogarnąć twoje potrzeby.jednak sugeruję 8km bez obaw o brak mocy i nawet wiem kto ma na sprzedaż[jak na zdjęciu wyżej] za dobrą kasę w idealnym stanie. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez busz231 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
evin
Witam uprzejmie.
Mam takie pytanie: czy to prawda że w/w silniczku jest zastosowany wałek zaworów wykoanay z plastiku?
jakos jest mi w to tudno uwieżyc ale spotkałem taką wzmiankę na jednym z forum.
pozdrawiam
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi