Skocz do zawartości
  • 0

Monografia o szczupaku

S. Cios

Pytanie

W ślad za monografią o lipieniu, w IRS narodził się pomysł napisania monografii o szczupaku. Będę miał przyjemność i zaszczyt uczestniczyć w tym przedsięwzięciu, obok kilku fachowców. Jako realny termin ukończenia książki widzę drugą połowę 2020 (planuję przejrzeć co najmniej 500 publikacji, w większości zagranicznych, poświęconych tej rybie). Zwracam się jednak do Szanownych Kolegów o drobną pomoc, tj. o:
- zdjęcia nietypowych elementów związanych ze szczupakiem - choroby, pasożyty, deformacje, pozostałości po kolacji norki lub wydry, itp. Odpadają zdjęcia z uśmiechniętym wędkarzem od ucha do ucha i trzymającym metr przed sobą rozpaczającego szczupaka z rozdzawioną paszczą;
- zdjęcia memorabiliów szczupakowych, np. proporczyków lub emblematów z zawodów spinningowych lub innych wydarzeń (ja z zasady nie uczestniczyłem w tego typu imprezach, więc nie wiem, czy coś takiego było). A może jest w kraju jakiś klub o nazwie Szczupak?

Prośba też o zdjęcia z zagranicy, w tym Ameryki Północnej. Może tam są jakieś pomniki szczupaka? Znam jeden (musky).

Edytowane przez Jano
  • Like 10

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Stanisławie, podczas ostatniej wizyty w Helsinkach, zrobiłem kilka zdjęć pomnika szczupaka, który stoi pomiędzy nowa biblioteką Oodi a Helsingin Musiikkitalo. Jeżeli dobrze pamiętam to monument postawiono w 2012 r. więc prawdopodobnie już masz go w swoim archiwum. Gdyby jednak okazało się, że nie a chciałbyś wykorzystać go w swojej monografii prześlę zdjęcia w dużej rozdzielczości na Twoją pocztę.
P. S. Ma różne ujęcia. de58d206f84153a9c5e31cbde6e67608.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 1

• 0

Stanisławie, podczas ostatniej wizyty w Helsinkach, zrobiłem kilka zdjęć pomnika szczupaka, który stoi pomiędzy nowa biblioteką Oodi a Helsingin Musiikkitalo. Jeżeli dobrze pamiętam to monument postawiono w 2012 r. więc prawdopodobnie już masz go w swoim archiwum. Gdyby jednak okazało się, że nie a chciałbyś wykorzystać go w swojej monogragi prześlę zdjęcia w dużej rozdzielczości na Twoją pocztę.

P. S. Ma różne ujęcia. 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Marcin,

Nie znam tego dzieła sztuki, bo z Helsinek wyjechałem w 2009. Podeślij mi kilka zdjęć na emaila.

Na Alexanterinkatu jest piękny Esox lucius. Ciekawe, czy go znajdziesz. Ja go znalazłem dopiero po 7 latach pobytu w Helsinkach. Dobrze się schował.

• Like 1

• 0

Marcin,

Nie znam tego dzieła sztuki, bo z Helsinek wyjechałem w 2009. Podeślij mi kilka zdjęć na emaila.

Na Alexanterinkatu jest piękny Esox lucius. Ciekawe, czy go znajdziesz. Ja go znalazłem dopiero po 7 latach pobytu w Helsinkach. Dobrze się schował.

Jutro będę z familią w Helsinkach (głosowanie w ambasadzie), może później pojedziemy do centrum i spróbujemy go znaleźć  :)

• 0
  • 0

Ale jaja!  i jeszcze ten napis: "Podczas zarybiania obecni byli przedstawiciele Gniewińskiego Przedsiębiorstwa Komunalnego oraz Inspektor Weterynaryjny z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Wejherowie. Narybek został wcześniej zbadany przez Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Olsztynie, a badanie potwierdziło dobry stan zdrowia i brak obecności pasożytów."

Oto do czego prowadzi bezmyślna polityka zarybieniowa. Gorąca prośba o wszelkie zdjęcia takich szczupaków z Polski o "nietypowym" ubarwieniu. Tu jest rasowy Esox lucius (ze Szwecji), bez żadnej domieszki.

post-52468-0-55983700-1594499928_thumb.png

• 0

Mam prośbę o pomoc w kolejnych dwóch kwestiach, dotyczących dwóch dawnych metod połowu na błystkę:

1. Połów bez wędziska. Linka leżała odpowiednio zwinięta na ziemi, a przynętę rozbujano nad głową i rzucano. Następnie ściągano ją ręką. Czy ktoś z Was widział coś takiego? Ja to widziałem w Helsinkach ok. 2000 r. (połów na błystkę), a także na wyspie Korfu w 2010 (połów na spławik z przynętą naturalną).

2. Połów z kołowrotkiem z ruchomą szpulą. Linkę wybrano z kołowrotka i ułożono na ziemie. Następnie wędką rzucano przynętę, po czym ściągano ją tym kołowrotkiem. Ja to widziałem w 1980 nad dolną Piławą.

Prośba o szczegóły (gdzie, kiedy, itp.). Starsze osoby (55+) mogą to pamiętać z autopsji, młodsze mogą zapytać się swoich ojców lub dziadków.

Dziękuję za wszelkie informacje, bo w naszej literaturze nie stwierdziłem ich (może coś przeoczyłem).

Południowe mazowsze, przed 1975 rokiem północna kielecczyzna, połów szczupaków wyrzucaną z "ręki" blachą wahadłową oczywiście własnej produkcji wspomagany był rozkraczkami (widełkami) drewnianymi wyciętymi z drzewa lub krzewu rosnącego nieopodal ( oj dzisiaj by się pewnie dostało za niszczenie przyrody). Chyba już jestem stary - byłem tego świadkiem, połowu dokonywał mój ś.p. wuj który wciągał mnie w tajniki wędkarstwa.

• Like 1

• 0

Wreszcie ukazała się ta monografia. Zawiera tylko moje rozdziały, ponieważ przez ponad 4 lata nie udało się ją wydać jako pracę zbiorową.

Podaję spis treści (246 stron, 43 rysunki i 34 fotografie):

Wstęp

Rozdział 1. Systematyka, ewolucja, formy kopalne i nazewnictwo

Rozdział 2. Wybrane aspekty relacji między szczupakiem i człowiekiem

Rozdział 3. Największe szczupaki w Polsce

Rozdział 4. Siedlisko i aktywność szczupaka

Rozdział 5. Szczupak jako drapieżca

Rozdział 6. Kwestia obecności rtęci w szczupaku

Rozdział 7. Szczupak jako pokarm innych zwierząt

Rozdział 8. Ochrona szczupaka

Rozdział 9. Zarys dziejów sztucznego rozrodu

Rozdział 10. Mało znane i historyczne metody połowu szczupaka

Rozdział 11. Szczupak w kuchni

Bibliografia

Książka jest dostępna u mnie - stanislaw.cios (...) outlook.com.

Cena promocyjna 90 zł (ważna do 15 października) + ew. koszty przesyłki. Osoby z Warszawy mogą ją odebrać ode mnie, po ustaleniu miejsca dogodnego dla obu stron.

post-52468-0-94260100-1757827081_thumb.png

• Like 14

• 0

Korzystam też z okazji, żeby podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi wsparcia przekazując mi zdjęcia i interesujące informacje. Najwięcej tych osób było właśnie z tego forum. Serdeczne dzięki. Pod tym względem jest to więc praca "zbiorowa".

• Like 6