Skocz do zawartości

Kolor muchy a pora roku

live4flyfishing

Rekomendowane odpowiedzi

Ale... mam inny przykład sprzed lat.  Kilka jesieni z rzędu jeździliśmy na lipienie w rejon Czorsztyna i Niedzicy, mowa o Dunajcu. Ryby od rana do południa żerowały praktycznie wyłącznie na zielonych larwach Hydropsyche, ale dopóki gęsta mgła  zasłaniała słońce ryby najlepiej brały na jasne, różowe nimfy zwane majtkami, które nijak nie przypominały zielonych robaczków. W momencie jak mgła ustępowała zdecydowanie bardziej skuteczne stawały się dokładne imitacje z zachowaniem kolorów i proporcji prawdziwych larw.

Jak mawiał klasyk czarna pijawka robi robotę. Niezależnie od pory roku i kraju ????

Z pijawką czyli czarnym woolly buggerem, najlepiej z pomarańczowym kaskiem to jest tak, że najmniej przypomina pijawkę. Prawdziwa pijawka, którą jedzą pstrągi nie ma czerwonej głowy, nie jest czarna i nie płynie skosem pod prąd 15 centymetrowymi skokami. :D

• Like 6

Z pijawką czyli czarnym woolly buggerem, najlepiej z pomarańczowym kaskiem to jest tak, że najmniej przypomina pijawkę. Prawdziwa pijawka, którą jedzą pstrągi nie ma czerwonej głowy, nie jest czarna i nie płynie skosem pod prąd 15 centymetrowymi skokami. :D

Pewnie masz rację. Ale pstrągi tego nie wiedzą ????albo wiedzą ale chcą zjeść pijawka po wypasie. Ponoć prezentacja dania jest tak samo ważna jak smak????

Jak mawiał klasyk czarna pijawka robi robotę. Niezależnie od pory roku i kraju

i to jest prawda. musze napisac ze najwiecej pstragow w zyciu zlowilem na wolly buggera.

nie bez przyczyny ten wzor uznawany jest za najbardziej "kilerski"  w historii lowienia na muche.

dziala i na potoki i na teczkaki ( na stalki rowniez) i nigdy mnie nie zawiodl.

pamietam ze pare lat wtecz zlowilem kikanascie potokow 50+ na oliwkowego buggera wlasnie w ciagu 3-4 godzin.

co rzut to ryba. dla mnie to zawsze numer jeden w podelku ( oliwka, czarny i brazowy)

pozdrowka

• Like 1

i to jest prawda. musze napisac ze najwiecej pstragow w zyciu zlowilem na wolly buggera.

nie bez przyczyny ten wzor uznawany jest za najbardziej "kilerski"  w historii lowienia na muche.

dziala i na potoki i na teczkaki ( na stalki rowniez) i nigdy mnie nie zawiodl.

pamietam ze pare lat wtecz zlowilem kikanascie potokow 50+ na oliwkowego buggera wlasnie w ciagu 3-4 godzin.

co rzut to ryba. dla mnie to zawsze numer jeden w podelku ( oliwka, czarny i brazowy)

pozdrowka

Jakiej wielkosci MAX moze byc taki bugger ? 

Żeby zrobić Wolly B. zgodnie z sztuką i uwzględniąjac ogólnie dostępnego w handlu indyka (marabut), to wydaje mi się że streamerowy haczyk nr 2 to może być max.

U mnie jak zawsze wszystko takie malo koszerne :)

A tak na serio. Mam taka kapke Whitinga - Spey Hackle, piora wlasnie jakby do takiego ogona jak w tych buggerach.

http://whitingfarms.com/spey-hackle/

Tylko te piora wieksze niz indyk / marabut.

Stad pomysl na zaadoptowanie tego typu konstrkucji do moich zastosowan...

Wyprobuje, zobacze jak wyjdzie.

W kazdym razie juz teraz dziekuje za trop i za wskazowki.

Pozdrawiam

Edytowane przez Guzu