Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Greg1407 Opublikowano 4 Maja 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Kiedy prawie wszystkich spiningistów pochłonęły szczupaki i bolenie, jaziowe miejscówki są mniej przepłoszone.. I wtedy uderzyłem w ich najsłabszy punkt..! Do 60 brakło niewiele.. 57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Nie padało prawie dwa wiosenne miesiące . I zaczęło ... Najpierw susza , niżówka , katastrofa i czarnowidztwo , a później dwa dni ciągłego i rzęsistego deszczu . Wbijam się nad rzeczkę w pierwszy dzień nieco pogodniejszy i mniej dżdżysty odrobinę . Oczywiście woda poszła o jakieś dobre pół metra w górę , rwie niemiłosiernie i wypełniając szerokie już korytko mocnym i równym nurtem nie daje zbytnio nadziei na sukces , niosąc znacznie więcej niż zwykle zawiesiny . Dobrze , że mam w miarę rozpracowany brzeg , bo brodzę teraz w ciemno po wąskim już i grząskim przybrzeżnym pasie tak do pół uda , miejscami zasysa mnie głębiej . Okoliczne pola , brak zadrzewienia w zlewni ciurka i głębokie osadzenie go w terenie powodują dużą podatność na gwałtowny przybór . Tak też jest w tej chwili . Z jednej strony dobrze , bo pada , a z drugiej walczę z efektami tego stanu rzeczy dosyć beznadziejnie . W każdym bądź razie kolejne miejscówki już takimi nie są z racji zmian w układzie nurtu . Szukam jakichś cieni prądowych i miejsc dotychczas beznadziejnie płytkich i wolnych , a dających teraz jakąkolwiek szansę na kontakt . Po jakimś kilometrze człapania w zielsku mam wreszcie branie . Coś zainteresowało się stareńkim Tiny , który jest dobry na takie warunki w wodzie a nie przypomina tych aktualnych wobków swoją pracą . Jest przyjemnie migotliwy i nie stawiający oporu w mocnym nawet nurcie . Branie jest dziwne i nie przypomina w żaden sposób kleniowych łupnięć sprzed tygodnia . To raczej takie jaziowe bardziej puk-puk z dwutaktu . I nie zacięte niestety . Ale dało do myślenia , choć jazia tutaj nie miałem jeszcze . Dochodzę do miejsca najlepiej rokującego w tych warunkach . Pod moimi nogami rwie główny nurt , a złamany dużymi kępami zielska i płycizny pod drugim brzegiem daje teraz prądową enklawę spokoju głęboką na jakieś 70 centymetrów myślę . Zakładam Killer Egg'a w zielonkawych barwach ( takich jaziowych bardziej ) i staram się ulokować go tuż pod trawami naprzeciwko mnie . Później kilka twitch'owych podciągnięć połączonych z migotliwym odpuszczaniem "jajeczka" na odcinku półtora do dwóch metrów , zanim wściekły nurt zgarnie przynętę . To wszystko w stosownej mikro skali oczywiście . I doczekałem się . Walnął w opadzie , pożerając wobka w całości . Duży i złoty młynek na powierzchni od razu dał znać , że to jasio zakąsił . Walka całkiem ambitna tym bardziej, że wlazł skubany w silny nurt i potrafił go wykorzystać całkiem skutecznie . Spory już jak na moje warunki ostatnimi czasy jaź , pełen śladów po burzliwych tegorocznych amorach , wprawdzie zabliźnionych ale dających pogląd tego , że było chyba gorąco . Sprzętowo standardowo FX 902-2 , Exsence Ci4+C3000M , Sunline Singlon V Tough 0,16 mm i Killer Egg w limitowanej wersji kolorystycznej sprzed jakichś dwóch lat . NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 6 Maja 2019 przez bartsiedlce 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gary Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 (edytowane) Ja również chciałem być pochłonięty przez bolenie na majówkę, ba nawet miałem nadzieje połączyć uganianie się za bolkami i spacery rodzinne, nad nową dla mnie odrą i okolicami ujścia warty. Efekt był taki że zwiało mnie z potencjalnie boleniowych główek i musiałem się zadowolić tylko przedstawicielem boleniowej młodzieży. nie poddając się przed wcześnie z głową pełnią niepotrzebnej frustracji spojrzałem na mapę i zacząłem kombinować aby się nieco schować, gdzieś za zakrętem bądz odnogą rzeki. i tak podniesiony na duchu znowu pojechałem zwiedzać, tzn wyszukałem, wytypowałem łowisko, ściągnąłem z agrafki boleniowe przysmaki i zapolowałem na klenio jazie. Jak się okazało na miejscu, wiatr niewiele wytracał swą prędkość po przejściu przez wysokie trawy, tak więc przyszło mi rzucać pod wiatr małym wobkami... wymusiło to na mnie jeszcze większe skradanie a złowione dwa czterdziestaki pozwoliły zapomnieć o wcześniejszych niepowodzeniach . Nijak się mają do przedstawianych przez kolegów potworów, ale ucieszyły sprzęt mało finezyjny tzn kijek SG Parabellum 7-23, 2,79 , młynek wielkości 4000 i bzyk na końcu zestawu.pozdrawiam NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 7 Maja 2019 przez bartsiedlce 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 (edytowane) 54 przyłów przy boleniach, niestety fotka słaba, źle ustawiłem światło i jest jaka jest Edytowane 8 Maja 2019 przez DAWIDspinn 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Dzisiejszy poranny Jazik.Nie chciał ładnie zapozować???? Na 2,5cm woblerek własnej produkcji. 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) Jakoś tak te parę ostatnich dni w kratkę było raz coś brało, innym razem nie, z przewagą na to drugie, ale jak to przy weekendzie nad wodę ciągnie..Już z samego rana pogoda nie zachęcała do wychylenia nosa z chałupy, na całe szczęście jest więcej oszolomow takich jak ja, więc było z kim pojechać(wątek bolenie 2019)Objazd kilku miejscówek nie daje żadnych rezultatów, więc pada decyzja że jedziemy na domowa wodę i może akurat tam..Kolega zajął się stricte boleniami a ja postanowiłem że nie będziemy sobie nawzajem przeszkadzać i biorę UL pod gumę i poszukam jasków przy dnie, bo wobki myślę dziś by się nie sprawdziły wcale..I tak każdy w swoją stronę poszedł.Po jakimś czasie zaczynają się pierwsze kontakty z rybami, pierwszy melduję się karpik w wymiarze wigilijnym, niestety spina mi się pod samym podbierakiem, potem kolejno na wolniaku 5 leszczy w wymiarach 45-60cm, stwierdzam że tu raczej jazia nie będzie, a latawce nie są celem wyprawy..Schodze trochę niżej na szybsza wodę, i prowadzę w ok 2m rynnie wolnoutko pod dnie i łup!!I taki oto Jasio, nagroda za 8h mokniecia i wymarzniecia tyłka w dniu dzisiejszym -Przynęta riperek crazy fish skrócony do 3cm,słony smierdziuch w kolorze jasnego motor Oil na 2.5g glowce/pletka 0.4 PE, kijek do 6g,mlynek 3000 NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 18 Maja 2019 przez bartsiedlce 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 18 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Taki około forumowy jazik. Na siurku typowo pstrągowym i na woblera pstrągowego. Jeżeli komuś będzie przeszkadzało zdjęcie, proszę zgłosić lub usunąć. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Dzisiejsze poranne jaziki.Nieco ponad 40cm. Złowione na 3cm woblerka własnej produkcji. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_rostek@wp.pl Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 Wolne prowadzenie mepps aglia furia 4 i wylondował całkiem ładny jaźiaczek Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) Południe PL nie zachęca obecnie do łowienia w rzece, ale do odważnych świat należy, tym bardziej jak się zna każdy centymetr brzegu..????Ciaglo mnie jak cholera nad rzekę, ale woda od walu do walu nie pozwalała na nic więcej jak popatrzeć tylko na wielkie jezioro.. I tak dzień po dniu tylko monitorowalem kiedy będzie można podejść do koryta na odległość rzutu i się zacznie ????Po każdej dużej wodzie zawsze udało mi się znaleźć gdzie jaski odpoczywają od dużej wody i tym razem intuicja mnie nie zawiodla????Ryby stały w oczku w polu z .... pszenica???? na granicy z korytem rzeki, w owym oczku był też ogrom wylegu, i co chwilę coś się tam działo..Wszedłem tam trochę powyżej pasa, i tak próbowałem, aż się doczekałem ????W pierwszym momencie myślałem że będzie 6 z przodu, jaź w podbieraku muchowym wydawał mi się ogromny????Po dojściu do suchego lądu,miarka pokazuje 57cm, ogromna radość, ale i też jest nutka niedosytu ????, robię kilka fotek samojebek i wracam z jaziorem do miejsca z którego został wyjety.. Po akcie C&R, w połowie drogi do zostawionego sprzętu widzę gościa czekajacego na mnie, jak się później okazało właściciela pszenicy..Na całe szczescie skończyło się tylko na wymianie kilku zdan.. Dalsze łowienie odpuściłem..Pomimo nie pobitego własnego Pb, bardzo się cieszę, bo taki ryb w sezonie nie często się trafia, a i może się okazać jaziem sezonu.Sprzętowo:kijek 3.05 do 10gMłynek 3000Zylka 0.14Woblerek 3cm hand madeA warunki jak widac.. I pole pszeniczne w tle NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 27 Maja 2019 przez bartsiedlce 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Jaziuliński 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 6 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Ryby na moim ulubionym miejscu dojrzały do tego żeby na nie zapolować. Dzisiaj po raz pierwszy wybrałem się w to miejsce. Mocno zarosło, ryby bardzo płochliwe. Rzuty muszą być mega precyzyjne, do tego nie można wygodnie stanąć, bo jak tylko sylwetka człowieka pojawi się w polu widzenia ryb, nie ma szanse na branie Ale coś udało się złowić. Dodatkowo dwa fajne brania zepsułem. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość keri Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Podlaskie letnie jazie 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Dzisiaj jazie zbierały coś z powierzchni, pewnie gdybym zabrał muchówkę była by szansa zdjąć więcej ryb.Jeden dał się oszukać, zassał szarego jiga na lekkiej główce i po kilku "kociołkach" dał się grzecznie podebrać 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 A taki łakomczuch , głęboko połknął ale szczęśliwie popłynął Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Kolejna pięćdziesiątka złowiona na swojaka cieszy podwójnie 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 A miałem tam iść za wami ????Z powierzchni czy głębiej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Byłem dzisiaj na nowej dla mnie rzeczce. Kilka małych pstrągów złowiłem i takiego jazia(życiówka). Generalnie dzień kiepski, cały czas padał deszcz i wiało :/ 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 A miałem tam iść za wami Z powierzchni czy głębiej?Za pierwszym razem pstryk był z głębi ale nie trafił,w drugim rzucie poprawił i zabrał pewnie z powieszchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutti92 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 (edytowane) W końcu - wychodzony grubasek, więc cieszy podwójnie, niewiele ponad, ale 5tka z przodu. Krakowska Wisła, przynęta obrotówka hiszpanka jaxon nr 2. Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Sierpnia 2019 przez Mutti92 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingvinas Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Jaz 45cm na 4,5'' Keitecha 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Taki Jasiu zamiast pstrąga był jeszcze jeden ale mniejszy i foty nie robiłem 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanu Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Dzisiejszy na sliderka 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ide52 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich! Zaglądam tutaj regularnie,a dziś postanowiłem wnieść coś od siebie.Kilka fotek z wczorajszego,nadzwyczaj udanego wypadu.Rybki z półmetrowej wody,więc było widowiskowo i emocjonująco.Celem były klenie,których przerzuciłem sporo,ale niezbyt okazałych.Sprzętowo:Dragon Flash Slow Lure 8,Ryobi Ecusima,żyłka 0,16mm i niewielkie woblerki od Dorado oraz żuczki nieznanego strugacza. Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez Ide52 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Nocny Jaziowy, przybombił na krótkim dyszlu,robiąc niezły szum.. Za to je lubię.. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi