nord91 Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Jednak sproboje cięższego kalibru ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) #Nord Zrobisz jak uważasz ????Piszesz że słabo rzucasz...długa wędka w klasie 6 Ci nie pomoże. Wręcz odwrotnie.Nie wspominając o #9 i 20 cm streamerach....szczególnie jak założysz linkę intermediate lub tonąca. Piszesz że nie chcesz droższe wędki. A rzucales kiedyś klasowa wędka 9' #5????? taka wędka rzuci piankowca bez problemu , da rade stremerowi. Moi kumple / ja troche też ????/na takie wedki łowią setki dużych ryb . Jakie, klenie, duże bolenie, szczupaki pod 1m,karpie 10 kg + itd. I wcale hole tych ryb nie trwaja długo...oczywiscie jeżeli zastosujesz odpowiedni przypon np 0.3 na karpia czy szczupaka. Zakładam się, że szybciej zlowisz przynajmniej na początku szczupaka #5 I 10 cm streamerem niż #9 I 20 cm. Powodzenia na rybach???? Edytowane 19 Lutego 2019 przez krys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) Edytowane 19 Lutego 2019 przez #Nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba7 Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) #NordZrobisz jak uważaszPiszesz że słabo rzucasz...długa wędka w klasie 6 Ci nie pomoże. Wręcz odwrotnie.Nie wspominając o #9 i 20 cm streamerach....szczególnie jak założysz linkę intermediate lub tonąca.Piszesz że nie chcesz droższe wędki. A rzucales kiedyś klasowa wędka 9' #5? taka wędka rzuci piankowca bez problemu , da rade stremerowi. Moi kumple / ja troche też /na takie wedki łowią setki dużych ryb . Jakie, klenie, duże bolenie, szczupaki pod 1m,karpie 10 kg + itd. I wcale hole tych ryb nie trwaja długo...oczywiscie jeżeli zastosujesz odpowiedni przypon np 0.3 na karpia czy szczupaka. Zakładam się, że szybciej zlowisz przynajmniej na początku szczupaka #5 I 10 cm streamerem niż #9 I 20 cm.Powodzenia na rybachIle trwa hol karpia 10kg+ na kiju #5? Pomijam te szczupaki pod metr.. Bo nie powiesz mi chyba że szybciej niż 15-20 min i spacer Dla zobrazowania hol karpia +/-5-6kg na kiju #6/7 (film nie mój) Sam je łowię i używam kija #9 i wcale nie uważam że to przesada. A z kijem #5 to można na kleniki iść Widzę że jest faza w muchowaniu żęby iść w UL, niestety niee tędy droga.. Zresztą #Nord już kupił kij, czekamy na relacje z pierwszych wypadów. Po czasie będzie wiedział czego potrzebuje, na to potrzeba czasu i godzin nad wodą. Pozdrawiam wszystkich! Edytowane 19 Lutego 2019 przez ryba7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Czas był różny. Zdarzały się poniżej 10 min. Karpie są zdecydowanie silniejsze niż szczupaki. Nie twierdzę że #5 to idealna wędka na karpia albo szczupaka. Natomiast to najlepszy uniwersal którym ogarniesz masę sytuacji. Na tym filmie wg. mnie nie jest wykorzystana moc wędki. Duże ryby holuje się dolnika. W muchowce szczytowka i cześć srodkowa służą do rzucania. A do holu szczególnie dużych ryb dolnik. Na # 5 naprawdę szybko można wyciągnąć duża rybę nawet 70+ cm teczaki z rwacja rzeki. Klenie 40 to pikuś ????. Większość wędkarzy stosuje za cienkie przypony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 A jakiego przyponu używasz do swojej #9????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Krys ma racje. Lowilismy duze karpie (tzn kumple lowili bo mi sie nie udalo) czy szczupaki (tu mialem wiecej szczescia ) na kije w klasie #5-#6.Dla potwierdzenia:Kumpla karp na o ile pamietam #6 - zlylka 0.18 albo 0.20 Kryspina karp kij #5 zylka nie wiem: Moje szczupaki - 96 cm: Hol trwal jakies 5 min Kij Loop Black LIne #6/7 - zylka 0.30 93 cm - kij Greys Streamflex #5. Ten mnie troche potargal - holowalem jakies 10-15 min zylka 0.25 albo 0.22 nie pamietam. Szczupaki zlowione bez metalowego przyponu.O bolkach w rozmiarach 60-70 cm nie wspomne. Wszystko na #5 tego greysa. Zylka 0.22. Kumpel ktory lowil na 0.30 zlowil jednego dnia wiecej niz ja tylko dlatego, ze szybciej holowal. Ja zanim wyjalem jednego on mial juz dwa na koncie. I tak przez 1.5 godz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Ciezki sprzet (kije w klasach #8 i w gore) w Polskich realiach maja uzasadnienie jedynie wowczas kiedy chcemy lowic naprawde duzymi przynetami.Jesli ktos chce lowic muchami 20 cm+ to czy to bedzie #5 czy #6 to i tak jedna d..a. Ani piatka ani szostka nie da rady. Natomiast jako jedyny kij do wszystkiego na poczatek to tez bralbym jakas fajna #5.Ten Greys ktorego mam jest niemal idealny. Niestety mimo ze zlowilem na niego duzo szczupakow, jednak troche wieksze muchy i wiatr nie dawal rady. Dlatego zdecydowalem sie kupic tego loopa. Lowie muchami max 10-15 cm dywan bez zadnego obciazenia i ta wedka juz daje w zupelnosci rade.Ale #6 9.6 stopy jako uniwersal, zwlaszcza do suchej, to lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba7 Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 A jakiego przyponu używasz do swojej #9?0,26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) Ale #6 9.6 stopy jako uniwersal, zwlaszcza do suchej, to lekka przesada. Zgadza się Ale do streamera i dużych piankowców powinna pasować. Nigdzie nie napisałem że szukam uniwersała Edytowane 19 Lutego 2019 przez #Nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) Co to są "duże" piankowce? Edytowane 19 Lutego 2019 przez hi tower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Jesli sredniej wielkosci streamery to OK. Bedzie niezly.Na piankowce nigdy nie lowilem ale zakladam ze nie trzeba tego przesuszac i machac jak klasyczna sucha. Wtedy OK. Reka moze nie odpadnie.Natomiast nie licz, ze bedzie jakikolwiek komfort przy lowieniu klasycznymi szczupakowymi muchami. I ze bierzesz 6 a nie 5 bo chcesz i takiego lowienia sprobowac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Jesli sredniej wielkosci streamery to OK. Bedzie niezly.Na piankowce nigdy nie lowilem ale zakladam ze nie trzeba tego przesuszac i machac jak klasyczna sucha. Wtedy OK. Reka moze nie odpadnie.Natomiast nie licz, ze bedzie jakikolwiek komfort przy lowieniu klasycznymi szczupakowymi muchami. I ze bierzesz 6 a nie 5 bo chcesz i takiego lowienia sprobowac. Nawet nie myśle do niego podpinać szczupakowych much Powtarzam jeszcze raz tylko STREAMERY(boleniowe) i PIANKOWCE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 OK. Sorry, zmylilo mnie to Twoje zdanie:Ziemowit chcę Cię zobaczyć w akcji ze szczupakowym 20cm streamerem uniwersalną #5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) #NordWiem wiem...stare zgredy Ci marudzą????Chodzi o to , że łowienie cały dzień piankowcem wędka #6 9' to nie jest frajda. A co jak będą zbierały jetke? Albo brały z toni nimfki? W muszkarstwie ważny jest minimalizm i elastyczność. Idziesz nad rzekę po klenie A może będziesz łowił bolenie albo jazie:) Mając 9'#5 i 3 sznury plus kilka pudełek much jesteś przygotowany na każdą niemal okazję. I masz to wszystko w kamizelce w paru kieszeniach???? no oprócz wedki???? Swoją drogą ta dyskusja spowodowała u mnie chęć przetestowania pewnej rzeczy. Jak tylko przyjdzie wiosna wezmę swoją # 8 z przyponem 0.4 fluorocarbon i pójdę na karpie????. Obstawiam 10 kg poniżej 5 min???? Pozdrawiam Edytowane 19 Lutego 2019 przez krys 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Zamykamy temat, dam znać jak trochę połowię. Najwyżej pójdzie na giełdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) Dokładnie tak, kij 9'6/#6 to już kawał badyla. Mało uniwersalny (szczególnie w trudnym terenie dzikiej, nizinnej rzeki) ... i z każdą godziną mocno przypomina o sobie zmęczeniem Edytowane 19 Lutego 2019 przez K.Kalisz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) . Edytowane 19 Lutego 2019 przez K.Kalisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 0,26 Myślę że spokojnie możesz użyć ok 20 lb. Taka 0.38. Wedke nie ma prawa pęknąć???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 w całej tej dyskusji jedno mnie zastanawia i trochę bawi... Przewaga #5 nad #6 bez uwzględnienia tego co to za kij...Dlaczego ?? Ano dlatego że w innych dyskusjach do kijów #5 zaleca się użycie linki #6, "bo lepiej ładuje", "bo kij szybki nowoczesny do linek przeciązonych" itp, itd...Nie męczy nas machanie kijem, a tym ciężarem na jego końcu i jestem przekonany że bardziej zmęczy mnie szybka piatka z szóstką za przelotką niż dedykowana szóstka z szóstką... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Najwyżej pójdzie na giełdę Nie sprzedawaj, bo jak Ci przyjdzie ochota zapolować na suma to będzie jak znalazł[emoji4][emoji6] Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) w całej tej dyskusji jedno mnie zastanawia i trochę bawi... Przewaga #5 nad #6 bez uwzględnienia tego co to za kij...Dlaczego ?? Ano dlatego że w innych dyskusjach do kijów #5 zaleca się użycie linki #6, "bo lepiej ładuje", "bo kij szybki nowoczesny do linek przeciązonych" itp, itd...Nie męczy nas machanie kijem, a tym ciężarem na jego końcu i jestem przekonany że bardziej zmęczy mnie szybka piatka z szóstką za przelotką niż dedykowana szóstka z szóstką...Swing swing ????Swoją drogą wg. Mnie nie ma szansy żeby #6 9' była lepsza do suchar piankowca itd od 9'#5. Jeżeli oczywiście ktoś dobrze dobierze sznur. Podejrzewam że nawet #4 8,6' będzie na klenia, jazia, bolenie / że sznurem pływającym/ lepsza od wspomnianej #6. Ale każdy ma swoje zdanie. I dobrze???? Celowo nie porównuje tu konkretnych modeli bo nie o to mi chodziło. Zresztą dyskusje w stylu loomis jest lepszy od winstona mnie nie bawią. Tak samo jak wyższość szybkich kijków na wolnymi czy odwrotnie. To w zasadzie zależy od wędkarza co mu bardziej pasuje. Edytowane 19 Lutego 2019 przez krys 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 masz rację, bo to jakby spinningiści rozmawiali czy lepszy kij do 26 gramów i jego przewaga nad kijem do 28, a do 30 to już za gruba i cięzka pała.To naprawdę niezbyt wielkie róznice, a kiedyś nawet opisywano 5/6 i problemu nie było Istotne róznice można wyłapac jedynie w kijach tego samego producenta i tej samej serii - wtedy róznica będzie w jakiś sposób zauważalna. W róznych seriach już może się okazać że #6 jednej będzie bardziej "subtelne" od #5 w drugiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaskader Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Też coś szukam mysle nad mikado mlx 5# albo jaxonem monolitem xt #5 machalem obiema w sklpie i w sumie obie spoko. Jaxon szybszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaskader Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Dodam ze to nie pierwsza muchówka. Po prostu zubożałem hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi