Skocz do zawartości

Muchówka na nizinne rzeki

nord91

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie to się z Tobą nie zgodzę. Bo skoro się dalej ugina to znaczy amortyzuje.

To,że się ugina to nie znaczy,że prawidłowo amortyzuje.

Jeśli tak nie jest to znaczy,że śmiało można używać #5 na grube szczupłe,bo i tak da radę i napewno się nie złamie,bo przecież damy grubszą żyłkę i po temacie.

Kije pi razy oko mają jednak swoje zastosowanie.

PS

Ja na klenie mam dwa kije 8'#4 i 9'#5 i przytrzymuje na chama jak idzie w zaczepy.

Edytowane przez Radek79
  • Like 1

No cóż, przy spinningach z jednakowy ćw znajdziemy kije z takim rozstrzalem Lb że głowa boli. W konstrukcjach muchowych ludzie mierzą ERN i twierdzą że kij źle opisany. Tymczasem to tylko moc w dolniku.

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Ja natomiast widzę tendencje czasamido wykorzystywania sprzętu w 40 czy 50 % / mam na myśli jego moc i właściwości użytkowe/. No bo w jaki sposób #6 z przyponem 0.2 zapewni mi szybszy hol niż #5 z przyponem 0.25?

Mam podobne zdanie. Przy łowieniu na piankowce (konik polny) i przy jętce używam żyłki 0,24- 0,26 mm. Wędkę mam opisaną jako 5. Nie jestem jakimś super ekspertem od kleni. Dla mnie to tylko przyłów przy łowieniu letnich pstrągów, ale sorry panowie kleń 40-50 cm (bo takie łowiłem) to nie jest jakiś atleta. Po pierwszym mocniejszym odjeździe kolega szybko się poddaje. Na moich łowiskach zielska w lecie nie brakuje.

Kleń to może nie atleta,ale w przeciwieństwie do "głupiego" pstrąga od razu idzie w pierwsze zawady.

0,25 do kija #5 to żyłka na granicy wytrzymałości tego kija,który przy pełnym obciążeniu takiej żyłki już na pewno nie amortyzuje.

Ale nie znaczy to,że mówię iż to błąd choć bardziej bym się skłaniał do strima z taką średnicą niż nawet na jętke.

Edytowane przez Radek79
  • Like 1

Na rybę 60 plus w chabaziach 0,26 mm do suchej jest w sam raz  :) . Ja tam zawsze lubiłem ryby "głupsze"....Duże i głupie :D .

Szkoda że u mnie nie ma tak glupich ryb... , 0,20-0,22mm. to jest max. co moge dać przy suchej żeby ryby się jeszcze decydowały na atak... Przy strimerze to tak 0,25mm. i można sie posiłować... chociaż tu gdzie teraz łowię jeziorowe tęczaki, duże zdziczałe ryby poddane sporej presji przy C&R ,teraz na przedwiośniu czysta płytka woda to ja na fluo 0,20mm mam 2 razy mniej brań niż kolega na 0,16mm. Wolę jednak to niż późniejszy placz przy konfrontacji z rybą 70+,a są tu i duuuuużo większe.

A czym się właściwie różni muchówka używana na Sanie, od tej dedykowanej na Wartę ?

Moze troche nie dokladnie na temat, ale od wielu lat zastanawiam sie na tym faktem z kumplami i nie znalazlem odpowiedzi.

Jak to jest, ze na Sanie lowie na zylke 0.10 i lipienie 40+ wyjmuje sie bez jakiejs wiekszej napinki. wiadomo, ze nie na sile, ale raczej ryby muchy nie rwa.

Jade na Pilice z tym samym sprzetem i nie mam szans z 35 cm jazikiem. Nawet nie proboje tak lowic. 8/10 bran konczy sie zerwaniam muchy przy zacieciu.

W obu przypadkach lowie tym samym kijem Sage VPS Light #3.W maju na Pilicy nie schodze ponizej 0.14 bo szkoda ryb i much.

Tania i dobra to typowy reklamowy sofizmat. Kupione z poczuciem dokonania świetnego wyboru. Herbata Saga na przykład :) Za dobre rzeczy trzeba dobrze zapłacić..chociaż wiele jest jeszcze za darmo..  

• Like 1

Bo kiedyś Lipton był angielski, teraz jest Unilever.. Nie ma co grymasić, albowiem smak ma identyczny z naturalnym, a do tego jest tania i i dobra - a tego właśnie oczekują klienci.. Ahmad ocalał.. :)

Może być tanio i dobrze

Oczywiscie, że może, jeśli tanio rozumiemy do 1k ;)

Doskonaly przyklad: Vision Onki i Scierra SRX V2, ktòra aktualnie kosztuje trochę ponad 100 £( porównywana pod wzgledem wartosci uzytkowych i prezentacji do Sage-a X w teście Trout&Salmon z 2017). Da się moim zdaniem.

Pozdrowionka

Edytowane przez kleniarz