Radek79 Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 (edytowane) Generalnie to się z Tobą nie zgodzę. Bo skoro się dalej ugina to znaczy amortyzuje. To,że się ugina to nie znaczy,że prawidłowo amortyzuje.Jeśli tak nie jest to znaczy,że śmiało można używać #5 na grube szczupłe,bo i tak da radę i napewno się nie złamie,bo przecież damy grubszą żyłkę i po temacie.Kije pi razy oko mają jednak swoje zastosowanie. PSJa na klenie mam dwa kije 8'#4 i 9'#5 i przytrzymuje na chama jak idzie w zaczepy. Edytowane 2 Marca 2019 przez Radek79 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 No cóż, przy spinningach z jednakowy ćw znajdziemy kije z takim rozstrzalem Lb że głowa boli. W konstrukcjach muchowych ludzie mierzą ERN i twierdzą że kij źle opisany. Tymczasem to tylko moc w dolniku. Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Ja natomiast widzę tendencje czasamido wykorzystywania sprzętu w 40 czy 50 % / mam na myśli jego moc i właściwości użytkowe/. No bo w jaki sposób #6 z przyponem 0.2 zapewni mi szybszy hol niż #5 z przyponem 0.25? Mam podobne zdanie. Przy łowieniu na piankowce (konik polny) i przy jętce używam żyłki 0,24- 0,26 mm. Wędkę mam opisaną jako 5. Nie jestem jakimś super ekspertem od kleni. Dla mnie to tylko przyłów przy łowieniu letnich pstrągów, ale sorry panowie kleń 40-50 cm (bo takie łowiłem) to nie jest jakiś atleta. Po pierwszym mocniejszym odjeździe kolega szybko się poddaje. Na moich łowiskach zielska w lecie nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Kleń to może nie atleta,ale w przeciwieństwie do "głupiego" pstrąga od razu idzie w pierwsze zawady.0,25 do kija #5 to żyłka na granicy wytrzymałości tego kija,który przy pełnym obciążeniu takiej żyłki już na pewno nie amortyzuje.Ale nie znaczy to,że mówię iż to błąd choć bardziej bym się skłaniał do strima z taką średnicą niż nawet na jętke. Edytowane 4 Marca 2019 przez Radek79 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Na rybę 60 plus w chabaziach 0,26 mm do suchej jest w sam raz . Ja tam zawsze lubiłem ryby "głupsze"....Duże i głupie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Na rybę 60 plus w chabaziach 0,26 mm do suchej jest w sam raz . Ja tam zawsze lubiłem ryby "głupsze"....Duże i głupie .Szkoda że u mnie nie ma tak glupich ryb... , 0,20-0,22mm. to jest max. co moge dać przy suchej żeby ryby się jeszcze decydowały na atak... Przy strimerze to tak 0,25mm. i można sie posiłować... chociaż tu gdzie teraz łowię jeziorowe tęczaki, duże zdziczałe ryby poddane sporej presji przy C&R ,teraz na przedwiośniu czysta płytka woda to ja na fluo 0,20mm mam 2 razy mniej brań niż kolega na 0,16mm. Wolę jednak to niż późniejszy placz przy konfrontacji z rybą 70+,a są tu i duuuuużo większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Chabaziach?Krzakach? Edytowane 4 Marca 2019 przez Radek79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 A czym się właściwie różni muchówka używana na Sanie, od tej dedykowanej na Wartę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Chabaziach?Krzakach?W lecie Pasłęka na łąkach lub rzeki Podlasia wyglądają jak pole ryżowe. Lowi się w oczkach lub wąskich rynnach. Po zapięciu ryby jest wojna ????. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 A czym się właściwie różni muchówka używana na Sanie, od tej dedykowanej na Wartę ?Tym że na Sanie tylko Sage,Winston lub Hardy daje radę... , na Warcie to i można nawet Jaxonem . 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Co dobre, to dobre.. wiadomo.. Dmyszewicza z wygnania dylemat się kłania - dobre czy tanie.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Może być tanio i dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Tak samo jak długie może być zarazem krótkie.. Erzatze są naszą zmorą - z konieczności.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Pod warunkiem,że uściślimy co dla kogo znaczy dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelz Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 A czym się właściwie różni muchówka używana na Sanie, od tej dedykowanej na Wartę ?Moze troche nie dokladnie na temat, ale od wielu lat zastanawiam sie na tym faktem z kumplami i nie znalazlem odpowiedzi.Jak to jest, ze na Sanie lowie na zylke 0.10 i lipienie 40+ wyjmuje sie bez jakiejs wiekszej napinki. wiadomo, ze nie na sile, ale raczej ryby muchy nie rwa.Jade na Pilice z tym samym sprzetem i nie mam szans z 35 cm jazikiem. Nawet nie proboje tak lowic. 8/10 bran konczy sie zerwaniam muchy przy zacieciu.W obu przypadkach lowie tym samym kijem Sage VPS Light #3.W maju na Pilicy nie schodze ponizej 0.14 bo szkoda ryb i much. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Bo ryby na sanie są tresowane i udają że walczą, a tak naprawdę to chcą jak najszybciej dostać się do podbieraka i po sesji wrócić do wody. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Tak samo jak długie może być zarazem krótkie.. Erzatze są naszą zmorą - z konieczności.. Złe porównanie.Inna sprawa to co to znaczy droga wędka?Ile kosztuje droga wędka?Ktoś może wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Tania i dobra to typowy reklamowy sofizmat. Kupione z poczuciem dokonania świetnego wyboru. Herbata Saga na przykład Za dobre rzeczy trzeba dobrze zapłacić..chociaż wiele jest jeszcze za darmo.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Za droga można uznać muchówkę oyster epic series. Ok 14000 $. Tylko czy to droga czy dużo bo i duzo pracy w wykonanie wlożone...wiec adekwatnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) To mam pytanie koleg SOB.Masz taki kijek za 10 koła dolców,czy coś przeciętnego jak sejdże czy łinstony?Saga tania,a lipton to drogi? Edytowane 6 Marca 2019 przez Radek79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Saga się wyrobiła, kiedyś była tańsza... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Witam.Panie ... kiedyś to był Lipton - z jednej torebki to się trzy herbaty robiło. Tera panie to lipa nie lipton ... ledwo jedna wyjdzie Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Bo kiedyś Lipton był angielski, teraz jest Unilever.. Nie ma co grymasić, albowiem smak ma identyczny z naturalnym, a do tego jest tania i i dobra - a tego właśnie oczekują klienci.. Ahmad ocalał.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba7 Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Kiedyś to było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniarz Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Może być tanio i dobrzeOczywiscie, że może, jeśli tanio rozumiemy do 1k Doskonaly przyklad: Vision Onki i Scierra SRX V2, ktòra aktualnie kosztuje trochę ponad 100 £( porównywana pod wzgledem wartosci uzytkowych i prezentacji do Sage-a X w teście Trout&Salmon z 2017). Da się moim zdaniem. Pozdrowionka Edytowane 6 Marca 2019 przez kleniarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi