Skocz do zawartości

Łożysko oporowe

Rekomendowane odpowiedzi

Analogicznie posmaruj kroplą piszczące klocki czy sprzęgło...

Żadne doginanie sprężynek itp

Wymiana wewnętrznego wałka skuteczna,czyszczenie pozycjonujące elementy cierne,odtłuszczenie uniemożliwiające uślizg.

Szum jeśli powodowany sprzęgłem to ustąpi po krótkotrwałym użyciu.

O jakiej normie mowa?tytuł myjny,wskazówki z wyjątkoem @Zorro mylne włącznie z nieszkodliwą kroplą na sprzęgle hamulca.

Zabawne.

Edytowane przez deridun

Rozbierz nowa, zupełnie nową oporowkę i sprawdź czy jest zupełnie sucha.

Jest na niektórych napis żeby nie smarować ale to chodzio o smar a nie przetarcie oliwką.

Na patyczek do uszu kropla oliwki i przetrzeć wałeczki. Działa idealnie.

Jeśli chodzi o hamulce w aucie i kołowrotki to w młynku musi być smar na tarczach.

Jeśli chodzi o sprzęgło to w aucie masz najpierw uślizg sprzęgła i nijak to się ma do oporówki w kołowrotku.

• Like 1

Piszę o oporówce wyjętej z nowego kołowrotka ale to samo jest gdy kupuje jako część zamienną. Jest tłusta.

Czyli wg Twojej teorii o konserwacji wymyte wałeczki i później przetarte oliwką będzie to samo.

Oliwka ulegnie starciu ale.... pomoże w poprawnym ustawieniu sie wałeczków.

Chłopie sprzęgło w aucie przenosi moment obrotowy a w młynku blokuje obrót wsteczny. Co Ty tu porównujesz?

Jeśli chodzi o tarcie to jest w hamulcu. Tam musi być smar bo inaczej dobry odjazd ryby spali tarcze w przeciwieństwie do hamulcy i elementów tarcza- klocek w aucie.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

@przemo_w ma rację, pomijając fakt, że chyba zajmuje sie serwisowaniem kołowrotków, więc musi mieć doświadczenie.  Jak ktoś jest "starszy od węgla" i pamięta czasy dwusuwów, to takie rozwiązania były stosowane między innymi w warczyburgu, gdzie łożysko oporowe łączyło napęd od silnika do skrzyni biegów. Nazywało się to wolne koło i zapewniało odpowiednie smarowanie silnika w pewnych sytuacjach np. jazda z góry. Hamowanie silnikiem było bardzo szkodliwe dla trwałości ze względu na smarowanie mieszanką ( zamknięta przepustnica - nie ma smarowania a samochód porusza się z dużą prędkością ). Ale kluczowym elementem żeby to łożysko działało właściwie był odpowiedni dobór lepkości oleju w skrzyni biegów, minimalnie bardziej lepki powodował że łożysko się sklejało i nie rozłączało. Ale jeśli olej był prawidłowy to jednak było smarowane i działało. I analogiczne jeśli użyjemy rzadkiej oliwki i tylko minimalnej ilości na wałeczki i bieżnię to musi działać, nadmiar poskleja i będzie d...a. Kluczem do sukcesu jest umiar ;) Pozdrawiam, Piastun

• 3 lata później...

To trup, tulejka rzeczywiście ma ślady zużycia, jak i wałeczki oporówki. Stary Dragon Maxima. Chodzi o to, że przed rozebraniem nie było tego irytującego szurania, wyczyściłem cały brud, stare smary, oporowka rozłożona na części pierwsze i wyczyszczona, delikatnie nasmarowna oliwką i zaczęło szurać. Wyłączam blokadę i cisza...

Tak jak koledzy piszą, kropelka smaru , oleju czy wody błota i po ptokach, oporówkę jest bardzo trudno uratować.

Wędkuje już ok 30 lat i ulegałem różnym modom; smarowałem kołowrotek co sezon oraz tak nawet wcale  i tu leży sedno markowy, metalowy " super japoński" 11 łożysk {jeśli to kogoś podnieca}  służył ponad 10 lat intensywnej eksploatacji bez smarowania. Coś mnie podkusiło, przesmarowałem dałem kroplę smaru czy oliwki na oprówkę i piz...c po ptokach, żadne mycie nie pomogło. Żadne mycie, smarowanie oporówki, co innego zębatek czy rolki lub po utopieniu kołowrotka KROPLA na oleju na oporówkę lecz kropla w mniemaniu każdego wygląda inaczej...