Skocz do zawartości

SHIMANO TWIN POWER SW 4000PG

LASOTA1974

Rekomendowane odpowiedzi

A knobasa zostawiliście sobie? Idzie sie do tego przyzwyczaić czy lepiej bez T-knoba na rybki sie nie wybierać?

Całego nie będę smarował. Tylko łośkę oliwką Quantuma poliżę i na koło/pinion trochę białasa zarzucę. Jest też malutki luzik z o,10/0,05 na przekładni - ale to juz chyba technologiczny. Miejsce na smar między pinkiem a przekładnią.

Andrzejku ja nad swoim popracowałem i dużo lepiej kręci  :) .Dostał łożysko pod śrubkę na pinionie i jedno na wormshafta.Ze względu na zbyt duży luz na korbie(kombinacją grubości podkładek) został zniwelowany do minimum.Posmaruj dobrze koło usuń luz i będzie dobrze :) .

Według poniższego schematu to te dwa dołozone przez Ciebie łożyska to pozycje numer 21 lub 51  i 99? Nic nie trzeba ciąć? Bo według słów Pana Józefa -naszego guru - tylko łożycho na worma od dupki wchodzi bez przeróbek.

tpsw4000pg.pdf

Edytowane przez godski

Tomek @tpe ma '09 4000PG dzwoń a z pewnością odpowie na Twoje zonki ;)

Tak jest, używam go w solance od dwóch sezonów. Pałę zaraz zmieniłem na t-knoba, koszt z przesyłką z Jp ok 30 euro, musisz kupić sam uchwyt i dekielek/maskownicę.

Mój TP chodził i ciągle chodzi bezszelestnie. Po roku orania był u Guza w serwisie. Przy okazji dostał extra BB (już nie pamiętam gdzie...) Dwie rzeczy, które mnie w nim irytują: przełożenie - szkoda, że nie wziąłem XG, naprawdę trzeba się czasami okręcić, poza tym jak muchy padają BB w rolce (ale to Atlantyk...). Poza tym młynek sprawuje się super.

Zaczynam poważnie myśleć nad XG ;), więc dawaj Józiu namiary na priwa ^_^

• 1 rok później...

Siemka,

Odnowie temat a mianowicie mam pytanie odnosnie Twin power 3000/4000 PG z lat poprzednich o ponizszy model:

http://www.ebay.com/itm/Shimano-TWIN-POWER-3000-PG-Spinning-Reel/380942802500?_trksid=p2047675.c100011.m1850&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D24144%26meid%3D8640944631367968367%26pid%3D100011%26prg%3D10240%26rk%3D3%26rkt%3D10%26sd%3D380606345002

Moje pytania brzmi,

Ile w tych modelach wynosi nawoj linki na jeden obrot jako ze w modelu SW4000PG jest 71cm to w tych nie moge doszukac sie ile wynosi jaki i w 3000 jak i w 4000

Generalnie stoje przed zakupem i czy sa jakies przeslanki za tym bym jednak kupil SW4000PG choc zalezy mi jak najmniejszym nawoju i chyba 3000PG bedzie mial ponizej 70cm lecz wole sie upewni.

Jesli kupowaliscie w JP nowe czy uzywane TP dajcie namiary na sklepy osoby itp. Oraz jak tu clo ogarnac?

Pozdrawiam Rybens

To w takim razie 1cm roznicy nie ma znaczenia wiekszego.

Teraz ostatnie pytanie czy szukac uzywanego 3000/4000pg czy kusic sie na nowego SW4000pg.

Fajnie jak ktos by napisal za i przeciw + i - obu kostrukcji oraz jake sa podstawowe roznice.

Jak nowy to gdzie kupowac w JP i jak ominac clo?

A jak nowy i zadeklarowany jako uzywany o wartosci do €150? A rachunek dostarczony droga mailowa?

W grudniu zamawialem z USA 3000szt haczykow jig Eagle Claw wartosc paczki byla zadeklarowan mniej niz €150 i udało sie bez problemu.

Godski widzialem w poscie ze kupowales TP SW w zeszlym roku, mozesz powiedziec cos wiecej jak co i gdzie?