kubaS 1 Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Panowie nurtuje mnie jedna rzecz.Mianowicie kiedy nakładać oczy farbą nitro.Przed czy po lakierowaniu i jaki odstęp zrobić między nałożeniem białej i czarnej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frycek Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Przed lakierowaniem. Musisz wyczuć taki moment żeby biała nie ciągnęła się za czarną. Zrób sobie próbe na kartce papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Wydaje mi sie że raczej w końcowej fazie malowania przynęty przed lakierowaniem. zależy jakiego lakieru używasz na powłoke bo niektóre reagują z nitro i oczka popłyną.Prosty sposób to robić oczka z naklejki dziurkaczem albo wybijakiem. ja naklejam taśme samoprzylepną na papier na którym klejone są naklejki, klikam dziurkaczem i mam białe kóleczko a czarne robie wybijakiem i naklejam na białe. wybijak bardzo prosto zrobic np. z wiertła tylko musi być zaostrzone tak jak bolec w dziurkaczu. Wybijam w miękkim plastiku albo w drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Ja stosuje farby akrylowych, dwie warstwy przed końcem lakierowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Ja też stosowałem farby akrylowe ale koledzy z forum poradzili mi żeby farbki nitro właśnie stosować.Lakier to domalux clasic silver.Może ten co mi je poradził się wypowie Sławku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Dodam że najlepsze na oczy są farby w spray'u firmy Perfect Acryl LAck momentalnie schną i tworzą taką gładką powierzchnię. Trochę czasu mi zajęło zanim na nie trafiłem, ale jestem bardziej zadowolony niż z MOTIP'owskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Ok.Ale teraz kupiłem farbki nitro bo tak poradzili koledzy.Tylko nie wiem jak stosować je proszę o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajman Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Cześć.Farbki nitro to dobra opcja.Maluj końcem wiertła(łatwo dobierzesz dwie średnice-do żółtej i czarnej).Jedno dotknięcie farbki to jedno oczko, póżniej wiertełko wytrzyj i kolejne oczko.Popróbuj na kartce papieru.Schnie szybko i wychodzą oczka lekko wypukłe.Na wierzch 2-3 warstwy lakieru(zanurzenie) i wyjdą cacy.Oczy maluj po zalakierowaniu pomalowanych wobków.Jak wyjdzie krzywo zawsze możesz wytrzeć acetonem bez uszkodzenia malowania.Gęstość farby dobierzesz doświadczalnie.Zagęsta dodaj acetonu i poczekaj aż odparuję,jeżeli zbyt płynna otwórz puszeczkę na kilka godzin i sama zgęstnieje Nie zanurzaj zbyt głęboko wiertła w farbie,wystarczy dotknięcie,żeby złamać napięcie powierzchniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Czyli mam rozumieć że na samym końcu oczy malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajman Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Oczy malujesz po zalakierowaniu pomalowanego woblera,ale po domalowaniu oczu musisz położyć jeszcze lakier min. 1-2 warstwy.Jeżeli chcesz uzyskać efekt przestrzenny pomaluj grzbiet i brzuch następnie lakier.Póżniej akcent przy pyszczku i część detali i znowu lakier itd.Mam nadzieję,że pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Dzięki za pomoc na pewno pomogłeś.Zobaczymy jak to będzie w praktyce.Jak coś to moge pytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 najprościej zastosować 3d.teraz jest spory wybór kolorów nawet od 2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Tak ale puszka farby wychodzi mnie 5 zł a 10 par oczu 3d tyle samo.A mam teraz zamówienie na 18 i trzy razy tyle dla siebie.Wcześniej robiłem oczy farbami akrylowymi ale teraz za namową kolegów pomyślałem że spróbuję farbek nitro.Tylko że nie wiedziałem jak je zastosować.Czy aby na pewno nie zareaguje z domaluxem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 są 3D na allegro bodajże po 8zł. za 100szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Tak ?Podaj link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 http://allegro.pl/oczy-do-przynet-sztucznych-3d-2mm-100-zlot e-i2160496530.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Kurde pech.Kupiłem już te farby nitro i chyba za późno>ale dzięki za rady i jeżeli ktoś by miał jeszcze coś istotnego to proszę.A te oczy 3d to zobaczę jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pold3k Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Ja od tego gościa kupowałem oczy w rożnych rozmiarach i mogę polecić. http://allegro.pl/oczy-do-przynet-sztucznych-3d-2mm-100-zlot e-i2160496530.html Niektórzy allegrowicze się strasznie cenią z materiałami do woblerów.. 5zł za 20 oczek to troszkę przesada.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 O też mi to chodziło nie wiedziałem że są też tak tanie.Ale jednak dalej chyba będę próbował z tą farbą nitro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 ja na poczatku kupiłem folię samoprzylepną srebrną[można dostać różną gamę kolorów] i czarną.wycinałem zaostrrzonymi rórkami z anten radiowych.czarne mniejsze naklejałem na srebrne kółka ale jak udało mi się zamówić w sklepie wędkarskim oczy za 3,50-5zł za 100szt. zaprzestałem sam je wykonywać,a i przy okazji problem z rozmazywaniem sam się rozwiązał.no i efekt 3d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi