Skocz do zawartości

Oczy-farba nitro

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi sie że raczej w końcowej fazie malowania przynęty przed lakierowaniem. zależy jakiego lakieru używasz na powłoke bo niektóre reagują z nitro i oczka popłyną.Prosty sposób to robić oczka z naklejki dziurkaczem albo wybijakiem. ja naklejam taśme samoprzylepną na papier na którym klejone są naklejki, klikam dziurkaczem i mam białe kóleczko a czarne robie wybijakiem i naklejam na białe. wybijak bardzo prosto zrobic np. z wiertła tylko musi być zaostrzone tak jak bolec w dziurkaczu. Wybijam w miękkim plastiku albo w drewnie.

Cześć.Farbki nitro to dobra opcja.Maluj końcem wiertła(łatwo dobierzesz dwie średnice-do żółtej i czarnej).Jedno dotknięcie farbki to jedno oczko, póżniej wiertełko wytrzyj i kolejne oczko.Popróbuj na kartce papieru.Schnie szybko i wychodzą oczka lekko wypukłe.Na wierzch 2-3 warstwy lakieru(zanurzenie) i wyjdą cacy.Oczy maluj po zalakierowaniu pomalowanych wobków.Jak wyjdzie krzywo zawsze możesz wytrzeć acetonem bez uszkodzenia malowania.Gęstość farby dobierzesz doświadczalnie.Zagęsta dodaj acetonu i poczekaj aż odparuję,jeżeli zbyt płynna otwórz puszeczkę na kilka godzin i sama zgęstnieje :D Nie zanurzaj zbyt głęboko wiertła w farbie,wystarczy dotknięcie,żeby złamać napięcie powierzchniowe.

Oczy malujesz po zalakierowaniu pomalowanego woblera,ale po domalowaniu oczu musisz położyć jeszcze lakier min. 1-2 warstwy.Jeżeli chcesz uzyskać efekt przestrzenny pomaluj grzbiet i brzuch następnie lakier.Póżniej akcent przy pyszczku i część detali i znowu lakier itd.Mam nadzieję,że pomogłem.

Tak ale puszka farby wychodzi mnie 5 zł a 10 par oczu 3d tyle samo.A mam teraz zamówienie na 18 i trzy razy tyle dla siebie.Wcześniej robiłem oczy farbami akrylowymi ale teraz za namową kolegów pomyślałem że spróbuję farbek nitro.Tylko że nie wiedziałem jak je zastosować.Czy aby na pewno nie zareaguje z domaluxem ?

ja na poczatku kupiłem folię samoprzylepną srebrną[można dostać różną gamę kolorów] i czarną.wycinałem zaostrrzonymi rórkami z anten radiowych.czarne mniejsze naklejałem na srebrne kółka ale jak udało mi się zamówić w sklepie wędkarskim oczy za 3,50-5zł za 100szt. zaprzestałem sam je wykonywać,a i przy okazji problem z rozmazywaniem sam się rozwiązał.no i efekt 3d.