Skocz do zawartości

najmniej pogrubiona plecionka/najciensza dostepna?

gooral

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z gory od razu prosze tych co chca pisac, ze plecionka nie ma srednicy etc by sobie dali spokoj. Szukam poprostu nierozciagliwej linki, ktorej jak najwiecej wejdzie na kreciola w rozmiarze 1000. Jej przekroj poprzeczny mnie malo obchodzi jesli tylko nie jest na 10mm szeroka

Jak do tej pory mistrzem jest nanofil 0,12 (ale za bardzo sztywny jak na moje potrzeby pod malymi gumami ciagle sprezynuje) to jedyna linka potrzebujaca podkladu na szpuli 1000 jaka mialem - wczesniej 0,06 whisplash + 0.08stren + 0.06 powerpro pojedyncza szpulka calkowicie zapelniaja szpule 1000 (maja na opakowaniu 110-135m czyli po mojemu sa lekko 2krotnie przegrubione bo taki nanofil 0,12 musial byc poparty dobrym kawalkiem podkladu (nie wiem jakim bo ja nawijam plecionke+podklad do wypelnienie szpuli, puzniej przewijam na inny kolowrotek i spworotem na docelowy...) by wypelnic szpule wg producenta potrzebujaca zylki okolo 0,18 by zadowolic sie 1 szpulka (strzelilem z glowy z srednica zylki, ale 0,14 strofta weszlo niemal 2 szpule)

Gooral - sprawdź plecionkę Gamakatsu G‐Power Ultra Braid X8 Multi‐Color 150m.

http://www.spro.nl/uk/nieuws_gpower_ultrabraid.asp

Jest to japońska plecionka ,spleciona z 8 wł?łkien, kt?łrej parametry zgodne są z normami PE.

http://oceanbluefishing.com.au/2010/06/24/pe-rating-fishing- line-diameter-chart/

Jest niesamowicie wręcz gładka ,nieprzegrubiona i o zerowej rozciągliwości.

W wersji multikolor jej kolor zmienia się co 10 metr?łw co pozwala łatwo określić odległość rzutu.

Jedyną wadą jest cena - czym cieńsza tym dro?źsza. :angry:

Chodzi o zgodną z rzeczywistością grubość (średnicę) plecionki.

Nie wiem czy nazywam to zgodnie z nazewnictwem technicznym ale tak mi to jakoś tłumaczono.

Czlowiek, jak widac, uczy sie cale zycie.

Dzieki za wyjasnienie. W mojej swiadomosci funkcjonuje (wyglada) to zupelnie inaczej.

Dla mnie PE to miara klasy mocy linki stosowana do linek JDM. Nie potrafie tego w zaden sposob odniesc do grubosci tych linek.

I zeby bylo jasne. Nie, zebym to wiedzial skads. Tak po prostu to sobie ogarnalem :unsure:

Dlatego chcialem dopytac...

Guzu

Guzu - chętnie zapoznam się z Twoją wizją.

Na m?łj chłopski rozum chyba chodzi o to ,?źe (co rzeczywiście widać po owej plecionce) Gamakatsu chyba faktycznie podaje autentyczne parametry bo 0.18 wygląda na cieńszą ni?ź np 0.12 plecionki Penn.

Widać to te?ź chyba po wytrzymałości bo przykładowa Gamakatsu 0.18 - 8kg gdy Penn 0.12 - 9.6kg.

Tak to jakoś sobie tłumaczę. :D

Być mo?źe błędnie.

Za 3 tygodnie będę się mo?źe widział z szefem Gamakatsu to go przycisnę o co tam dokładnie chodzi. <_<

Guzu - chętnie zapoznam się z Twoją wizją.

Na m?łj chłopski rozum chyba chodzi o to ,?źe (co rzeczywiście widać po owej plecionce) Gamakatsu chyba faktycznie podaje autentyczne parametry bo 0.18 wygląda na cieńszą ni?ź np 0.12 plecionki Penn.

Widać to te?ź chyba po wytrzymałości bo przykładowa Gamakatsu 0.18 - 8kg gdy Penn 0.12 - 9.6kg.

Tak to jakoś sobie tłumaczę. :D

To, ze dobre linki JDM graja w innej lidze niz linki z innych rynkow to nie podlega dyskusji.

Uzywam linki PE 2.5 - opisanej jako 40 lb.

Porownujac ja na przyklad z Power Pro to laduje gdzies okolo 20 lb. Jak chodzi o grubosc, miekkosc...

W tym roku w sprawie sumow pozyskalem PE 4 - 60 lb. Jest ciensza i zdecydowanie bardziej miekka niz Sufix Performance Braid 40 lb.

A tak przy okazji - producent?łw plecionek nie obowiązuje jakieś zachowanie norm parametr?łw?

Wygląda to jakby to była wolna amerykanka.

Chyba,?źe tych norm nie da się łatwo ustalić bo ka?źdy producent pcha w te plecionki inne materiały?

Ale jesli wiekszosc swiata posluguje sie parametrem mocy jako kryterium wyboru linki to tak naprawde tylko to jest sprawdzalne.

Niedawno kolega z USA wstawil bardzo ciekawy material na temat plecionek :

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=25994&am p;start=0&

Guzu

Ale mo?źe powiesz po kiego Ci taka plecionka na kręcioł nr 1000, bo ja nie kumam. ;)

do lowienia okoni na male przynety na duzych glebokosciach (10-20m)

zylka za wolno przenosi brania (nawet na plecionce ciezko zaciac jak lodz dryfuje) a grubsza plecionka spowalnia opad i trzeba dawac kosmiczne glowki (gumka 5cm z glowka 15g etc).

Pozatym mam takie hobby szukanie dziury w calym

szukasz jak najcieńszej plecionki pod względem przekroju/wytrzymałości czy aby weszło jej jak najwięcej, bo nie bardzo kumam.

Mogę Ci polecić kilka cienkich plecionek JDM 8x i 4x splotowych PE #0.4-#0.8 i wytrzymałości 6-11 lb, ale one są w szpulach od 75-150m max

szukam najcienszej (ale by miala minimum te 1-2kg wytrzymalosci)

pp0.06 ma 3kg. myslalem o kupnie cienkiej nenofil ale obawiam sie, ze bedzie za sztywna albo slaba (na 0,12 juz sie zawiodlem tzn ma duzo za duza pamiec ksztaltu - dzisiaj jej uzywalem do feedera i bylo widac lekkie falki na niej z koszykiem 20 czy 30g i naprezona szczytowka).

A najciensza = najwiecej wchodzi chyba nie ma tu magii?

100m jest ok. na razie bede zajezdzal pp (dopiero co 25e wydalem)

ale na przyszlosc chciabym cos cienszego.

Tak sobie myślę, ?źe 5cm na 15-20m to nie do końca musi być najlepsze rozwiązanie. Na tych głębokościach pływają zazwyczaj okonie powy?źej 30cm, a takie spokojnie łyknie 7cm kopyto lub nawet 10cm. Mam wra?źenie, ?źe masz tam gorsze wyniki i szukasz małych przynęt do dłubania, moim zdaniem powinieneś się skupić na szukaniu du?źych okoni w takiej wodzie i łowić przynętami 7-9cm +15-20g. Mniejsze przynęty będą prawdopodobnie bardziej skuteczne na płytszych blatach z karczmi lub roślinnością, ewentualnie przybrze?źnych spadach - w tych miejscach, na kt?łre okonie wychodzą z głębiny aby zapolować na drobnicę (wtedy biorą r?łwnie?ź w p?łł wody lub pod powierzchnią). Ale jeśli dalej się upierasz to mogę Ci zaproponować SUNLINE CAST AWAY #0.8 12lb w szpuli 150m. Bardzo dobry produkt, jedynie to ją trochę słychać na przelotkach, bo jest to linka 8 splotowa hybrydowa 4x dynema i 4 mono, poza tym jest super, a w tym roku wyszła te?ź wersja w kolorze green. Oczywiście nie jest to taki top jak Varivas Sea Bass Max Power, ale Sunline z przesyłką wyjdzie około 150zł o Varivas 300zł za szpulę. U?źywam Sunline #0.6 10lb i 0.8 12lb i Varivasa #1.0 15lb i #1.5 25lb, więc wiem o czym m?łwię. Obie plecionki ją bardzo cienkie, gładkie i jedwabiste z tym, ?źę Varivas to magia, kompletnie jej nie słychać na przelotkach.

Chyba, zostało mi kilka metr?łw na szpuli Sunline 0.6 10lb, to jak chcesz to Ci podeślę do oblukania.

dzieki. ale to jest ekonomicznie nieuzasadnione jak linka nie jest dostepna lokalnie w irlandii/polsce w normalnej cenie (wszystko powyzej 100pln za 100m to mz przegiecie do lowienia okonkow - na dobra sprawe to i 100 jest przegieciem... ;P

Co innego do seabasow czy innych sumow a tutaj jedyne parametry na jakich mi zalezy to niska rozciagliwosc i miekkosc + niska srednica mz nie zaszkodzi.

nie dostaniesz dobrej/miękkiej plećki poni?źej 100zł :(

jakości plecionek JDM nie da się por?łwnać z tym co jest oferowane w EU czy nawet USA - naprawdę

Ja te?ź łowię du?źo na małe przynęty (w tym przyłowowych szczupak?łw 60-75cm, zdarzały się dni, ?źe więcej ni?ź okoni, na kt?łre polowałem), ale jednak na du?źych głębokościach przewa?źnie są du?źe okonie, kt?łre polują na większe ryby np. płocie lub swoich mniejszych braci, na blatach (z zaczepami, zwłaszcza takimi, kt?łre wystają 1-1,5m ponad dno), łąkach zazwyczaj uganiają się za drobnicą. Spr?łbuj, gdy zaliczysz parę 20-25cm na głębinie, zmienić przynętę na znacznie większą i obrzucać skraj obszaru, w kt?łrym miałeś brania, nie ma gwarancji, ?źe coś uderzy, ale jest szansa, ?źe w końcu trafisz w ten spos?łb te prawdziwe okonie. Często w takich przypadkach sprawdza się du?źa obrot?łwka min 3-ka.

zwykle lowilem okonie w przedziale 25-39cm i np na 3 osoby na lodzi z roznymi przynetami (nawet przywieszki sledziowe ;P wyniki mielismy podobne nie bylo wiekszych roznic wielkosci przynety/wielkosci okoni). Zdazalo mi sie lowic okonie na DTR rapalli (no mz lekko 15cm), obrotowki 5 jak i szczupaki na paprochy.

Co do ultramiekkich plecionek to stren 0,08 mnie zadowalala.

podoba mi sie co piszesz i nie neguje nic z tego co piszesz tylko ja szukalem nierozciagliwej cienkiej linki do uzytkowania z wedka 2-12g a nei najlepszej przynety i miejscowki na duzego okonia.

Bo wychodzac z zalozenia duzy okon = duza przyneta wedki 2-12 nie ma co brac na okonie.

Stren Sonic Braid . 8 LB ma wytrzymałość liniową 3-4 kg . Sprawdzałem. I przekr?łj w miarę okrągły.

no wlasnie .08 weszlo mi na kolowrotek 1000 (shimano exage) okolo 100m - pelna szpulka (no to gdzie 100x0,08 do 100x0,18 ze szpuli kolowrotka - albo shimano zawyza pojemnosci szpuli albo plecionka jest lekko kilka razy grubsza niz pisze (wlasnie wpadlem na pomysl, ze jak jest bardzo plaska i bardzo skrecona to moze jej wchodzic na kolowrotek wydatnie wiecej niz wynika z obliczen).