Skocz do zawartości
  • 0

Targi "Na Ryby - Wiatr i Woda" 2012

jacavip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ja byłem (pozwolę sobie wkleić to co napisałem na innym forum)

Bardzo słabo - organizatorzy powinni posypać głowę popiołem..........

Odnośnie targ?łw wędkarskich -

firma Mikado wzorowo (sporo wędzisk, kołowrotk?łw, haczyk?łw, przynęt - gum i wobler?łw) tak jak rok temu bardzo du?źe fajne stoisko (ze sklepikiem - np plecionki od 5x zł), katalog, a tak?źe co jakiś czas upominki (dostałem ?źyłkę :radocha: )

opr?łcz firmy Mikado firma Zhibo - du?źo ciekawych wahadeł (po 5zł ka?źde)

jedna firma z woblerkami (przepraszam bardzo, bo nie pamiętam nazwy - z jednej karty straciłem zdjęcia) - sporo tablic z woblerami od 15zł - od mikrus?łw po ju?ź słusznych rozmiar?łw (ładnie wykonane)

jedna firma szwedzka - np siedmiodniowy pobyt 156euro (domek, ł?łdka, licencje) - dojazd na sw?łj koszt i tak?źe minus jeden, bo brak właściwie atrakcji dla drugiej poł?łwki (czyli płaci tyle samo i przez 7 dni się nudzi - ja kobietom dałbym zni?źkę ;) )

jedna firma z cię?źarkami z Rosji (ale Pani zapytana na stoisku o mo?źliwość kupna cię?źark?łw odpowiedziała, ?źe takiej brak więc dałem sobie spok?łj)

jedna firma z zanętami - stoliczek z dipami i zanętami (było sporę zainteresowanie spore paczki wagowe zanęt)

firma sprzedająca no?źe latarki oraz termosy (ten zainteresował moją dziewczynę - teraz mam domowy biwak w postaci herbaty z termosu w ramach test?łw ;p )

firma mercury (motorguide) - mo?źna było por?łwnać silniki elektryczne (opr?łcz tego w sumie jeszcze dwie albo trzy firmy miały swoje silniki elektryczne - tak?źe wy?źej wspomniana firma Mikado)

(jeszcze tylko dodam pominąłem firmy z echosondami ale tak jak łodziami tak?źe elektroniką się nie zajmuję - lekko nie moja kieszeń)

o samych targach wiatr i woda pisać nie będę (nie interesuję się łodziami itd bo mnie za miliard lat na to stać nie będzie więc nie wiem co się zmieniło czy jak ktoś ma wielgachny jachcior to czy powinien wymienić - pewnie jak ma to wie ;) czy mu potrzebny nowszy model :rotfl: ) - po mojemu lekka nuda, rok temu to widziałem i nuda.

Czyli podsumowując - jak ktoś nie był rok temu, to na pewno dobrze, ?źe targi wędkarskie i wiatr i woda były połączone bo dla samych targ?łw wędkarskich to..... 20zł szkoda (chocia?ź to i tak lepsze to ni?ź siedzieć w domu)

• 0

połączenie dw?łch imprez niby ma sens - tylko jeśli było by to zrobione dobrze, ale po marności targ?łw wędkarskich widać, ?źe nie jest - wszyscy narzekają na ceny stoisk - a te zapewne dostosowane są do stand. jachtowych, a nie wędkarskich (ktoś powinien sobie uzmysłowić ile zarabia się na jachcie, a ile na 1 albo dw?łch zanętach) - z dwojga złego lepiej, ?źe jest tak ni?ź w og?łle (ale to taki wyb?łr źle albo wcale........)

swoją drogą to ja bym wolał imprezę wędkarstwo i coś dla kobiet - bo wtedy mo?źna by było spędzić miło czas razem (z ?źoną, narzeczoną) poza domem - a tak o ile ktoś nie jest wędkarzem (miliarderem) i nie ma ?źony (miliarderki) interesującej się pływaniem to takie wyjście razem z druga poł?łwką....

• 0

Sprawdziem kilka dni przed targami spis wystawc?łw- z długiej listy zrobiło się tylko Mikado. Potem przeczytałem to i odpuściłem http://wmh.pl/article/3396

Skoda czasu. Chyba wsyscy co jednak byli, to po 20 minutach obejrzenia wszystkiego co było w zastępstwie robili rajd po większych sklepach Warszawskich (Centrum Wedkarstwa, Bass, Raven Fishing). Ruch w sklepach był jak na bazarze.

• 0

Faktycznie pod względem wędkarskim to jakiś ?źart. Ja chciałem te?ź poślinić się na sprzęt motorowodny, więc wizyty nie ?źałuję :D

Dziwne, bo formuła połączenia targ?łw wg mnie jest w 100% właściwa, mo?źe firmy wędkarskie w to nie wierzą, a mo?źe to przez kryzys. Ekskluzywny sprzęt (łodzie) sprzedają się zazwyczaj w ka?źdych czasach, ludzi, kt?łrych stać na wydanie 200tyś+ na ł?łdkę kryzys nie dotyczy :D

Szkoda, bo obecnie w PL nie ma innych liczących się targ?łw typowo wędkarskich.

• 0

Obecnie duzi producenci a raczej hurtownicy i przedstawiciele znanych marek, zamiast wydawać kasę na wystawianie się na targach wolą zorganizować dwudniowe spotkanie dla najlepszych sklep?łw w Polsce tam przedstawić swoją ofertę i ewentualnie przyjąć zam?łwienia.Po wszystkim organizują przyjęcie i wszyscy są zadowoleni, opr?łcz zwykłych wędkarzy kt?łrzy oferty oglądają dopiero w sklepach lub internecie.

• 0

Byłem w Zabrzu ... jak dla mnie to kolejna klapa.

Lista wystawc?łw wyglądała nader obiecująco, ale w rzeczywistości dla mnie jako człowieka, kt?łry nie uwa?źa karpia za rybę :D wielkie rozczarowanie. Dokładnie nie liczyłem, bo po obejściu połowy stoisk opadły mi ju?ź ręce, ale chyba 95% stoisk była adresowana do karpiarzy, reszta to ?źart. Dodatkowo opr?łcz stoiska Trapera czy Fox'a miałem wra?źenie, ?źe to sklepy stacjonarne pozbierały z p?łłek to co mogło być w gestii zainteresowania karpiarzy i wystawiło na stoiskach. Była co prawda jakaś śmieszna dokleika muchowa, ale chyba nawet Adam Sikora lekko nie wiedział co on tam robi :D, np. stoisko Vision (a raczej dystrybutora) nędza.

W W-wie przynajmniej w zakresie wodniackim było bardzo dobrze i jeśli ktoś tym te?ź się interesuje, to nie ma co ?źałować wizyty.

Wejście dro?źsze ni?ź w W-wie.

Og?łlnie miałem wra?źenie, ?źe trochę pachniało wiochą, a publiczność raczej była nastawiona na hurtowe wynoszenie do baga?źnik?łw kilogram?łw zanęty i kulek, ni?ź na przyjmowanie wiedzy :D

Na szczęście ja spotkałem się z człowiekiem, kt?łry będzie mi robił ł?łdkę na ten sezon, poustalałem szczeg?łły i zmiany, bo gdyby nie to, to pewnie nieźle bym się wściekł.

ps. nawet nie pr?łbuję wczuć się w sytuację ludzi, kt?łrzy przyjechali tam skuszeni drugim członem nazwy targ?łw :D

ps.2 To moje ostatnie targi w tym kraju, następnym razem lepiej odło?źyć trochę kasy i czasu i wybrać się do Niemiec lub do Kijowa (drogę na Euro tam zrobili przyzwoitą, a z tego co słyszałem mo?źna tam obejrzeć bardzo bogata ofertę sprzętu JDM)

• 0

Tak dla uzupełnienia... Dział muchowy był wystawiany po raz pierwszy na tego typu imprezie. Były firmy Flyhouse z Panem Talmą (du?źo kij?łw ORVIS, Thomas & Thomas, kołowrotki ORVIS, Abel), Vision - A. Sikora i K. Więcław, FishingArt - K. Zieliński, Sztuka Łowienia w mocnym redaktorskim składzie, polishnymph - @Seba, flytiers - Łukasz Ostafin, Antoni Bogdan, Klub Głowatka Krak?łw. To tylko te stoiska i osoby z kt?łrymi miałem okazję się widzieć i rozmawiać. Ktoś z poprzednik?łw pisał o wiedzy - to właśnie dla niej przybyłem na targi w Zabrzu. Bezcenne spotkanie i nauki z ust Ł. Ostafina, A. Bogdana w sprawie kręcenia much i materiał?łw, lub wyjaśnienia i instrukcje od Piotra Talmy co do rzut?łw kijem dwuręcznym. Pogaduchy z K. Zielińskim i W. Krasnopolskim o egzotycznych wyprawach wędkarskich jak i innymi zacnymi osobami z bractwa muchowego. Du?źo by pisać...

Faktem jest, ?źe targi zdominowały karpie, bilety były sakramencko drogie jak na taką imprezę. Nie odwa?źył bym się natomiast na stwierdzenie jakie czytam po wy?źej o śmiesznej doklejce muchowej.

Pierwsze koty za płoty...

Pozdrawiam :D

• 0

Własnie dotarłem z powrotem, więc napisze kilka sł?łw na szybko, p?łźniej mała relację pewnie dokleję, choć bardzo subiektywną.

Targi były z nazwy i opisu targami karpiowymi z dokładką muchy. Więc narzekanie na to, ze było tam 90% sprzetu na karpie uwa?źam albo za nieporozumienie albo za dow?łd na problemy z czytaniem ;) , czego sie spodziewac po imprezie z karpiem w nazwie. śmieszna doklejka muchowa składała się choćby z firmy Vision, kt?łra zaprezentowała większosć nowości i swoich dobrych produkt?łw, pokazy rzutowe i instruktarz dla poczatkujących - wiec naprawdę, z trudem rozumiem w czym problem. Dodatkowo pojawiła się w ofercie Visiona nowa gałąź - sprzęt spinningowy, oglądałem kilka casting?łw - dość ciekawych, ale o tym p?łźniej. Dodatkowo w tej doklejce był Fishing Art z wędkami i kołowrotkami - bardzo ciekawa pozycja. Do tego Polish Nymph czyli Seba z Antonim Bogdanem i Łukaszem Ostafinem - flytyerami z najwy?źszej p?łłki, członkami naszej kadry narodowej, motającymi cały czas muchy. Była Sztuka Łowienia. Był wreszcie Flyhouse z Wrocławia, z kijami Orvisa, Thomas&Thomas, Scierrą, nowa na naszym rynku firmą Echo z zajebiaszczymi wędkami. Był właściciel FlyHouse Piotr Talma, jeden z najlepszych caster?łw w naszym kraju, pokazujący rzuty i przy poproszeniu udzielający kr?łtkich porad na ?źywo. Był ju?ź jako dodatek na koniec festiwal film?łw muchowych Rise na kt?łrym mo?źna było obejrzeć całość filmu Hatch, nowej produkcji Gin Clear Media, w części kręcony w Polsce, mo?źna było obejrzeć kilka przedłu?źonych trailer?łw innych film?łw - w sumie prawie 2h oglądania.

Pytanie, to co jeszcze powinno się stać i pojawić, by wątek muchowy nie był śmieszną doklejką? Wybaczcie, ale jakieś pierdoły wypisujecie.

A ?źe oczekiwano targ?łw jak efftex - to sorry, ale wyjdźcie na ulicę i rozejrzyjcie sie dookoła, zobaczcie w jakim kraju ?źyjemy. Tez mi przykro, ze nic u nas nie działa jak w Niemcowni czy Holandii (ciekaw jestem czy byście byli skorzy zabulić ok 100 euro za wjazd jak na efftex). Jak dla mnie - trzeba mieć trochę umiaru i kontaktu z rzeczywistością kształtujac swoje oczekiwania.

Co do reszty targ?łw - niezbyt się wypowiadam, dla mnie nie ma r?łznicy czy wiadra gum zobacze czy nie, mucha była i to tak, jak chyba nigdy do tej pory w naszym kraju. A ?źe narzekać i nosem kręcić lubimy, to i ja sobie pozwolę. Na targach mimo zajawek i zapowiedzi wybrało sie miedzy 7 a nooo, mo?źe 10 tysięcy ludzi. Więc - powiem szczerze - macie to na co zasłuzyliście, ze tak dosłownie napiszę. Te targi były i tak ostro na wyrost dla większosci klienteli wedkarskiej, zainteresowanej gł?łwnie sprzętem z najtańszego segmentu lub obejrzeniem kijka na ?źywo by go p?łźniej kupić przez net o całe 20pln taniej. W tym momencie liczące i szanujace się z grubsza dziedziny wędkarstwa to własnie gł?łwnie karpie i mucha. Spin lezy i kwiczy radośnie, producenci, importerzy i dystrybutorzy jak widac wolą robić imprezy dla swoich sprzedawc?łw, podpisywac z nimi kontrakty na gruba kasę i u?źywac ich jako zanecaczy i naganiaczy do kupowania, odbiorc?łw końcowych mają w dupie cię?źkiej i czornej. Jaki JDM w Polsce? Dla kogo? Dla kilkudziesięciu świr?łw, kt?łrzy i tak na koniec kupią przez net w Japonii bo taniej i mo?źe się uda cło i VAT ominąć? Przytomności troche Panowie... Nikt nie będzie dymał do prowincjonalnego biednego kraju na obrze?źach cywilizacji białego człowieka by pokazac swoje produkty i zrobić deal ?źycia na w porywach kilka tysiecy euro...

I wreszcie - ile mozna wyrypywac się na płasko (nie wiem czy ktoś z Was przygotowywał sie do targ?łw i wystepował kiedyś na nich, ale to 4 dni ostrego zadupcania było, przynajmniej dla doklejki muchowej) przed zerową widownią? Czego oczekiwac od ludzi od Rise FFFF skoro na seanse wpadała jedna, trzy, max raz 20 pare os?łb, mimo kilkukrotnych zapowiedzi i plakat?łw? Nie wiem czy i jakie będą nastepne targi, jak dla mnie zawsze roszczeniowe masy wędkarskie po prostu temat zlały ciepłym moczem, wiec te?ź niezbyt było dla kogo i po co się produkować.

Tyle przekazu od serca i na gorąco.

• 0

Witam, co do cen i sposob?łw zakupu sprzetu w Polsce nie miej pretensji. Cała prawda ?źe kupujemy za granicą to właśnie wina cen jakie nam winduja krajowi dystrybutorzy. Osobiście wolałbym kupować w kraju. Ale gdy mam mo?źliwość kupić coś po normalnej cenie na pewno nie zapłacę za towar 100 lub nawet 200% poto by być patryjotą :lol: :lol: Wpłyń na nich to będziemy kupować u nas!!!!!!!!!!!!!!!!

• 0

Chyba, ze oka?źe się ze mo?źna w necie przyoszczędzić 20pln...

Mnie te?ź wkurwiają nieprzytomnie mar?źe w naszym kraju, sam często kupuję za oceanem.

Ja tam nie bronię nikogo, zwracam tylko uwagę, ze np dlatego coraz więcej sklep?łw z naszej bran?źy pada, ze po obejrzeniu i obmachaniu w realu decydujemy się na zakup przez net. Niby fajnie, taniej, ale... gdzie skoczymy w przyszłości na szybko po paczkę agrafek?

A co do targ?łw - wystarczy trochę podumac, w jakim segmencie się zwykly polski moczykij plasuje. I mamy od razu odpowiedź jaki sens mają targi, sprzęt z wy?źszej p?łłki etc, jak dla przytłaczającej większości mega wypasem jest dragon za 3 st?łwki.

Z resztą, przy coraz wspanailszym stanie w?łd w PL to zaczyna ju?ź mocno sprzętowym marszczeniem freda zalatywać.

• 0

............... co do targ?łw - wystarczy trochę podumac, w jakim segmencie się zwykly polski moczykij plasuje. I mamy od razu odpowiedź jaki sens mają targi, sprzęt z wy?źszej p?łłki etc, jak dla przytłaczającej większości mega wypasem jest dragon za 3 st?łwki.............

I to jest sedno.

Byłem ostatnio w sklepie kolegi. Rozpakowywał dostawę chińskich no?źy . Rogal ma od ucha do ucha. Pytam się na jakiego ch.... mu ten złom.

Odpowiedź dołuje mnie nieźle.

Słyszę tekst w stylu: ..to L...ń, nie Warszawa Tujaj n?ł?ź, w cenie 40 złotych, to ju?ź wypas. Muszę mieć w cenie poni?źej 30 a nawet 25 zeta. Inaczej się nie sprzedają...

Chciałem wspomnieć, o niedrogim Opinelu chocia?źby. Dałem spok?łj :(

• 0

mo?źe z tą doklejką przesadziłem, mo?źe wynikało to z mojej frustracji :D, ale ja byłem w sobotę od 12 do 14 i w tym czasie nie bardzo widziałem ataku publiczności na te stoiska, zresztą miałem wra?źenie, ?źe atmosfera była raczej klubowa, a pogadać w wąskim gronie to lepiej na wsp?łlnym wypadzie czy przy piwku w dobrej knajpie, ni?ź w oparach przypalonego oleju.

dziwne, bo myślałem, ?źe targi nazywały się Połowy i Łowy oraz Karp Festiwal

Rozmawiałem z wystawcami (nie z kręgu karpiarzy) i wszyscy byli rozczarowani i czuli, ?źe zostali wprowadzeni w błąd.

• 0

A co do targ?łw - wystarczy trochę podumac, w jakim segmencie się zwykly polski moczykij plasuje. I mamy od razu odpowiedź jaki sens mają targi, sprzęt z wy?źszej p?łłki etc, jak dla przytłaczającej większości mega wypasem jest dragon za 3 st?łwki.

Z resztą, przy coraz wspanailszym stanie w?łd w PL to zaczyna ju?ź mocno sprzętowym marszczeniem freda zalatywać.

Kuba jesteś bliski sedna sprawy. Moim skromnym zdaniem, całe nasze wędkarstwo trąci onanizmem. Technologia sprzętu, czy za 3 st?łwy, czy za 3 tysie PLN-?łw, technika rzut?łw, patrz fly-fishing około trzy tygodnie temu, są ch**a warte, kiedy nie ma ryb.

Jakoś większość wędkarzy, r?łwnie?ź na tym forum <_< nie chce tego zrozumieć. Woli się onanizować sprzętem i narzekać. Wystarczy spojrzeć na statystykę forum, czego dotyczą wątki :wacko:

• 0

to niestety fakt :D

dlatego te?ź te targi mnie rozczarowały, nie spodziewałem się wystawki JDM, mo?źe nie u?źywam kołowrotk?łw i wędek Dragona, Mikado itp. , ale przynęt (kupowanie wobler?łw Megabass'a za 100-150zł za szt. to właśnie ten onanizm) czy akcesori?łw ju?ź tak, a właśnie tego mi brakowało, bogatych stoisk firm z tzw. ni?źszej p?łłki, na kt?łrych normalni wędkarze poprzebierają w sprzęcie, a onaniści poszukają ciekawych pierd?łłek + wszystko to co kręci się w okolicach wędkarstwa.