Skocz do zawartości

PowerPro Super 8 Slick a "stara" power pro

Pike1

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega Mateush wprowadził Cie troszkę w błąd. Sprawa wygląda tak:

http://www.hmrc.gov.uk/customs/post/buying.htm#3

- will have to pay Import VAT on goods with a value that exceeds 15

Jeśli wartość zakup?łw z wysyłką przekroczy 15 funt?łw zapłacisz VAT.

- may have to pay Customs Duty on goods with a value that exceeds 135

Mo?źesz zapłacić cło jeśli wartość zakup?łw (z wysyłką) przekroczy 135 funt?łw. Wartość cła jest r?ł?źna, zwykle pomiędzy 5-9% aczkolwiek są produkty za kt?łre cło wynosi nawet 85%. Piszą mo?źesz zapłacić dlatego ?źe istnieją rzeczy kt?łre są zwolnione z cła.

Ile wynosi cło na Twoje zakupy?:D nie wiadomo.

There are around 14,000 different classifications. The duty rate percentage for each may vary according to the country the goods come from. The average percentage is between 5 and 9 per cent, but it can be as low as 0 per cent or as high as 85 per cent.

To find out the Customs Duty rate for a product you can contact HM Revenue & Customs (HMRC) VAT Helpline or the Customs, International Trade & Excise enquiries.

S.

Kolega Mateush wprowadził Cie troszkę w błąd. Sprawa wygląda tak:

http://www.hmrc.gov.uk/customs/post/buying.htm#3

- will have to pay Import VAT on goods with a value that exceeds 15

- may have to pay Customs Duty on goods with a value that exceeds 135

Czytając te punkty odebrałem je tak,?źe jeśli wartość zam?łwionego dobra w tym wypadku plecionki,przekroczy 15 funt?łw to doliczony będzie do tego VAT,a jeśli łączna kwota przekroczy 135 funt?łw to MOŻE być doliczone cło,więc na chłopski rozum jeśli łączna wartość jest mniejsza ni?ź 135 funt?łw to będzie bez cła bo nie przekracza podanej w drugim punkcie kwoty 135 funt?łw...

Zgadza się, pisząc o błędzie miałem na myśli kwotę do VAT nie 40 a 15 funt?łw. Jeśli zakupy zmieszczą się w kwocie do 135 funt?łw cła nie będzie, będzie jedynie VAT.

Przy większych zakupach istnieje jeszcze inna opcja tzw. zwolnienie z cła przy imporcie do UK na warunkach tymczasowego przewozu dla dalszego wykorzystania na terenie EU. Generalnie chodzi o to ?źe opłat w UK nie wykonuje się, wykonuje się je w kraju docelowym.

A powiedzcie,jest gdzieś podobna strona ale o tym na jakich zasadach doliczane jest cło i VAT przy robieniu zakup?łw z USA do PL? Szukam w googlach i na forach ka?źdy pisze co innego,jedni ?źe przesyłka do 30$ jest zwolniona z cła i VAT,inni ?źe 60$ jest zwolniona z opłat celnych i VAT'u...

Chciałbym się zapoznać na przyszłość.

Wygląda na to ?źe VAT naliczany powinien być dla towar?łw powy?źej 22 euro a cło dla towar?łw powy?źej 150 euro czyli tak:

Zakupy do 22 EUR, 0% VAT, 0% cła

Zakupy powy?źej 22 do 150 EUR, 23%VAT, 0% cła

Zakupy powy?źej 150 EUR, 23%VAT, cło wg stawki w zale?źności od tego co to jest generalnie na rzeczy fishingowe 3,7%

Wyjątek stanowią rzeczy wysłane od osoby fizycznej np. w USA do osoby fizycznej w UE, szczeg?łły na:

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/100275,paczki_z_zagr anicy_do_150_euro_bez_cla.html

Tylko w sumie jeśli chodzi o spos?łb naliczania to odwrotnie.

Zakupy do 22 EUR, 0% cła + 0% VAT

Zakupy powy?źej 22 do 150 EUR, 0% cła + 23% VAT

Zakupy powy?źej 150 EUR, cło wg stawki w zale?źności od tego co to jest generalnie na rzeczy fishingowe 3,7% + 23% VAT.

Tylko pamiętajcie ?źe limit 22Euro nie dotyczy przesyłek ze sklep?łw. W teorii ka?źdy towar handlowy powinien być clony. Zwolnienie 22Eur tyczy tylko przesyłek prywatnych. W praktyce celnicy często przymykają na to oko.

Pozdrawiam

Paweł

Tylko pamiętajcie ?źe limit 22Euro nie dotyczy przesyłek ze sklep?łw. W teorii ka?źdy towar handlowy powinien być clony. Zwolnienie 22Eur tyczy tylko przesyłek prywatnych. W praktyce celnicy często przymykają na to oko.

Pozdrawiam

Paweł

Paweł, przy przesyłkach prywatnych osoba fizyczna -> osoba fizyczna kota zwolniona z cła i VAT to 45 euro.

Limity towar?łw otrzymywanych w paczkach bez cła i VAT dotyczą r?łwnie?ź przesyłek od os?łb fizycznych, czyli niekupowanych np. w zagranicznych sklepach internetowych. Towary w małych ilościach o charakterze niehandlowym, wysyłane z państwa trzeciego przez osobę fizyczną do innej osoby fizycznej mieszkającej na obszarze celnym Wsp?łlnoty, są zwolnione do r?łwnowartości 45 euro.

Za przyw?łz o charakterze niehandlowym uwa?źa się przyw?łz przesyłek, kt?łre jednocześnie:

mają charakter okazjonalny,

zawierają towary wyłącznie na własny u?źytek odbiorcy lub jego rodziny, kt?łre nie wskazują ani swoim charakterem, ani ilością na ich przeznaczenie handlowe,

są wysyłane do odbiorcy przez nadawcę bez ?źadnego rodzaju opłat.

Cytat

Gazeta prawna

Ustawie o VAT nadal istnieje zwolnienie z tego podatku dla przesyłek zagranicznych w kwocie 22 euro. Zwalnia się od podatku import towar?łw umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego (spoza kraj?łw Unii) bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem ?źe łączna wartość towar?łw w przesyłce nie przekracza kwoty wyra?źonej w złotych, odpowiadającej r?łwnowartości 22 euro. Tego zwolnienia od podatku nie stosuje się m.in. do:

• napoj?łw alkoholowych,

• tytoniu i wyrob?łw tytoniowych.

Zwolnienia od VAT nie stosuje się do towar?łw importowanych w drodze zam?łwienia wysyłkowego.

Mam nadzieję, ?źe powy?źsze wyjaśnia sprawę? Przyznaję, ?źe wyraziłem się nieprecyzyjnie, bo chodziło mi o VAT.

Zwolnienia od VAT nie stosuje się do towar?łw importowanych w drodze zam?łwienia wysyłkowego.

Mam nadzieję, ?źe powy?źsze wyjaśnia sprawę? Przyznaję, ?źe wyraziłem się nieprecyzyjnie, bo chodziło mi o VAT.

Skonsultowałem ten temat telefonicznie z Krajową Informacją Podatkową i nale?źałoby zweryfikować to o czym była mowa wcześniej i tutaj @psulek masz rację. Z Ustawy o VAT (art. 53 ust. 3) 3. Zwolnienia od podatku, o kt?łrym mowa w ust. 1, nie stosuje się do towar?łw importowanych w drodze zam?łwienia wysyłkowego Interpretacja definicji zam?łwienia wysyłkowego jest następująca:

Zam?łwienie wysyłkowe to takie w kt?łrym proces zamawiania towaru odbywa się bez udziału osobistego i następuje przez telefon, fax, list, internet.

Dla nas oznacza to tyle ?źe niestety (teoretycznie :D wszelkie zam?łwienia przez internet z kraj?łw trzecich nie będących w UE nie są zwolnione z VAT bez względu na kwotę.

Pozdrawiam

S.

• 2 miesiące temu...

Odświe?źę temat poniewa?ź nabyłem PP8 prosto z us i mam wątpliwości co do tego wyrobu . Przyjąłem , ?źe 20lb to tak 9kg i gitara mi pasuje . Jednak?źe , kiedy po paru tygodniach plećka dotarła do mnie trochę byłem zaskoczony , ?źe jakaś grubsza ni?ź sądziłem i nie wygląda na 9kg a na więcej , dla por?łwnania miałem ubiegłoroczną PP 15kg kupioną w uk kt?łra jest grubsza ale niekoniecznie wytrzymalsza , na zdjęciu przyponik 7x7 n?łwka 15kg pękł na tej z us 20lb :huh: , nigdy nie zdarzyło mi się to wcześniej na tej 15kg eu bo to ona pękała . I ta tabelka , na załączonej fotce z tabelką widać specyfikacje dla plecionek us i eu , nie miałem tego zestawienia gdy kupiłem PP w uk , idąc po linijce i sugerując się tym co sprawdziłem i dotknąłem ju?ź się nie mogę doczekać nowej 10lb z us B) , powinna mieć te 9kg :unsure: lub nie rozumiem po amerykańsku ;)

http://img515.imageshack.us/img515/8098/p1010118r.jpg http://img593.imageshack.us/img593/4112/p1010119o.jpg

Odświe?źę temat poniewa?ź nabyłem PP8 prosto z us i mam wątpliwości co do tego wyrobu . Przyjąłem , ?źe 20lb to tak 9kg i gitara mi pasuje . Jednak?źe , kiedy po paru tygodniach plećka dotarła do mnie trochę byłem zaskoczony , ?źe jakaś grubsza ni?ź sądziłem i nie wygląda na 9kg a na więcej , dla por?łwnania miałem ubiegłoroczną PP 15kg kupioną w uk kt?łra jest grubsza ale niekoniecznie wytrzymalsza , na zdjęciu przyponik 7x7 n?łwka 15kg pękł na tej z us 20lb :huh: , nigdy nie zdarzyło mi się to wcześniej na tej 15kg eu bo to ona pękała . I ta tabelka , na załączonej fotce z tabelką widać specyfikacje dla plecionek us i eu , nie miałem tego zestawienia gdy kupiłem PP w uk , idąc po linijce i sugerując się tym co sprawdziłem i dotknąłem ju?ź się nie mogę doczekać nowej 10lb z us B) , powinna mieć te 9kg :unsure: lub nie rozumiem po amerykańsku ;)

http://img515.imageshack.us/img515/8098/p1010118r.jpg http://img593.imageshack.us/img593/4112/p1010119o.jpg

20lb (wytrzymałość na węźle 9,08) ma wytrzymałość liniową wg tabeli 15kg

wytrzymałość liniowa to nie to samo co wytrzymałość na węźle - ot, i cała tajemnica :mellow:

20lb (wytrzymałość na węźle 9,08) ma wytrzymałość liniową wg tabeli 15kg

wytrzymałość liniowa to nie to samo co wytrzymałość na węźle - ot, i cała tajemnica :mellow:

Czyli powinna jednak strzelić na tym węzle według tej teorii a tu stal 15-tka strzela , to jest tajemnica :D

nie mogę doczekać nowej 10lb z us B) , powinna mieć te 9kg :unsure:

10LB wytrzymuje prawie 10kg (sprawdzałem na łączniku bezwęzłowym)

niestety jest dość gruba... z ciekawostek 0,19 wytrzymała na tym łączniku tylko ok. 1kg więcej, za to jest tylko minimalnie grubsza, w palcach trudno je od siebie odr?ł?źnić...

(na palomarze ok. 7kg - test 10lb)

10lb z USA, 0,19 z Normarku...

Moje zdanie jest takie, ?źe niestety ale wielkiego łał nie ma. Niby fajnie i gładko, ale rzeczywiście jest grubsza - szczeg?łlnie widoczne na 10lb. Ściągnąłem część rozmiar?łwki ?źeby było. Na razie znajomi testują - mnie na kolana nie rzuciła i zostałem przy P-Line z zeszłego sezonu.

U?źywam 20lb i starej i nowej - obydwie mnie bardzo zadowalają, miałem tylko jeden incydent kiedy to nowa PP pękła nie na węźle, a około 15-20m od przyponu. A tak poza tym incydentem wszystko okej, stosuję je zamiennie. Z nowej przynęty lecą chyba nieco dalej, jest bardziej śliska.

czasami dziwi mnie w jaki sposob podchodzi sie do jakosci produktu ... skoro linka ma miec wytrzymalosc 10 lb to ja chce zeby te 10 lb trzymala i nie chce zeby miala 9, 7 czy 12 kg wytrzymalosci ... bo jezeli raz ma 4 kg a raz 9 kg wytrzymalosci to swiadczy tylko o tym, ze nie trzyma parametrow a fabrykant nie opanowal procesu produkcyjnego ... ja sie od takich produktow trzymam z daleka, poniewaz nie chce nad woda przezywac dziwnych niespodzianek ... oczywiscie, ze kazdy moze sobie kupowac co mu sie zywnie podoba, tylko takie zakupy koncza sie najczesciej poznym lamentem, ze w katalogu naklamali ... pewnie, ze naklamali, wystarczy czasami pomyslec