psulek Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Dokładnie pitt, poza tym jak obie z tego samego materiału, a wytrzymałość r?ł?źni się o 100%, to znaczy ?źe grubość musi być 40% większa. Praw fizyki się nie oszuka. Co do koloru, to rzeczywiście niezłe jajca są, bo co jakiś czas odbieram telefony, gdzie kupujący twierdzą ?źe:a) czerwona najmocniejsza zielona najmocniejszac) ?ź?łłta to Panie słaba jak diabli I nie da się przetłumaczyć, ?źe kolor nie mo?źe mieć wpływu na wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Dokładnie pitt, poza tym jak obie z tego samego materiału, a wytrzymałość r?ł?źni się o 100%, to znaczy ?źe grubość musi być 40% większa. Praw fizyki się nie oszuka. Co do koloru, to rzeczywiście niezłe jajca są, bo co jakiś czas odbieram telefony, gdzie kupujący twierdzą ?źe:a) czerwona najmocniejsza zielona najmocniejszac) ?ź?łłta to Panie słaba jak diabli I nie da się przetłumaczyć, ?źe kolor nie mo?źe mieć wpływu na wytrzymałość. Bo to najprawdziwsza prawda! Czerwona jest najsilniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Dokładnie pitt, poza tym jak obie z tego samego materiału, a wytrzymałość r?ł?źni się o 100%, to znaczy ?źe grubość musi być 40% większa. Praw fizyki się nie oszuka. Co do koloru, to rzeczywiście niezłe jajca są, bo co jakiś czas odbieram telefony, gdzie kupujący twierdzą ?źe:a) czerwona najmocniejsza zielona najmocniejszac) ?ź?łłta to Panie słaba jak diabli I nie da się przetłumaczyć, ?źe kolor nie mo?źe mieć wpływu na wytrzymałość. Bo to najprawdziwsza prawda! Czerwona jest najsilniejsza To tak samo jak w Power Rangers ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Dokładnie pitt, poza tym jak obie z tego samego materiału, a wytrzymałość r?ł?źni się o 100%, to znaczy ?źe grubość musi być 40% większa. Praw fizyki się nie oszuka. Co do koloru, to rzeczywiście niezłe jajca są, bo co jakiś czas odbieram telefony, gdzie kupujący twierdzą ?źe:a) czerwona najmocniejsza zielona najmocniejszac) ?ź?łłta to Panie słaba jak diabli I nie da się przetłumaczyć, ?źe kolor nie mo?źe mieć wpływu na wytrzymałość. Bo to najprawdziwsza prawda! Czerwona jest najsilniejsza To tak samo jak w Power Rangers ... podobnie z samochodami - czerwone te?ź zawsze są najszybsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Od 6-7 lat u?źywam wyłącznie Power Pro, gł?łwnie połowy morski. Zwykłą we wszystkich kolorach. Depth Hunter i ostatnią nowość Super8SlickPlecionki sprowadzam z USA i tak jak ju?ź wcześniej ktoś napisał, podane parametry USA są inne ni?ź w Europie. Oni podają wytrzymałość na węźle, a nie liniową i stąd wynika r?ł?źnica w średnicach.Ja osobiście cenię tę firmę. Co do nowości S8S, to jest lepsza od zwykłej PP pod względem miękkości, co daje dalsze rzuty, jest niepor?łwnywalnie cichsza na przelotkach. Na razie spisuje się świetnie. Dziwne rzeczy ludzie wypisują na temat tych plecionek. Wynika to pewnie z olbrzymiej ilości podr?łbek. Ja łowię często w morzu Bałtyckim i raz/dwa w roku jestem w Norwegii, plecionka nara?źona jest na ekstremalne przecią?źenia i mocno słoną wodę, męskie jigowanie , siłowe hole, otarcia o burtę i r?ł?źne podwodne zawady. Złego słowa nie powiem na ?źadną z plecionek PP. U?źywałem, u?źywam i będę u?źywał Dla mnie osobiście No 1. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mediam Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 W zeszłym sezonie u?źywałem zwykłej Power Pro 0,15 mos green w tym kupiłem 8 Slick kolor timber brown . Po kilku miesiącach u?źywania mogę stwierdzić kilka rzeczy: . 8 slick jest praktycznie niesłyszalna na przelotkach,wydaje się tez być trochę mocniejsza, odcinek pracujący w wodzie prawie wcale się nie strzępi tak jak w starej PP >to na plus a minusy w por?łwnaniu do starej wersji to stara PP przy deklarowanej takiej samej średnicy wydaję się o numer lub dwa cieńsza od nowej w 8 slick bardzo szybko rozluźnia się splot i robi się jeszcze grubsza oraz traci kolor szybciej od starej.Po dw?łch trzech wypadach linka z brązowej robi się koloru kawy z du?źą ilością mleka i niestety jest idealnie widoczna w wodzie Aha Zapomniałem o jeszcze jednej bardzo wa?źnej sprawie w starej PP dop?łki nie straciła tej śliskiej warstwy czasami robiły sie brody. W nowej nie zdarzyło mi się to ani razu pomimo ?źe wykonuję gł?łwnie dalekie rzuty.Gdyby nie szybkie tracenie koloru i rozluźnianie splotu Nowa PP byłaby dla mnie ideałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 1 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Łowiłem nową sandacze(Super 8 Slick) 10 lb z pewnego źr?łdła (forum). Dotychczas łowiłem starą PP (te?ź 10 lb) nawiniętą na drugiej szpuli u?źywanego Daiwa Team X 2500 iA (czyli praktycznie tournamenta). Nową łowiłem na 2 wyjazdach - czyli około 10 godz. Ten sam spos?łb łowienia i te same przynęty. Zaw?łd. Dlaczego zaw?łd i opiniuję ju?ź po 10 godz. Zalety to jak pisał Mediam .. jest praktycznie niesłyszalna na przelotkach,wydaje się tez być trochę mocniejsza, odcinek pracujący w wodzie prawie wcale się nie strzępi tak jak w starej P... Wady, czyli to co ją u mnie dyskwalifikuje: często robią się brody (na starej PP ani razu), poniewa?ź tak jak pisał te?ź Mediam rozluźnia się splot - jest prawie nie do usunięcia splatanie - jeśli ju?ź się uda to plecionka w tym miejscu się osłabia i łatwo zrywa. Po dwu wyjazdach strata 10 m plecionki na łowisku prawie bezzapczepowym i nie mającym miejsc gdzie plecionka mogłaby się przecierać, to pora?źka. U?źyje jej jeszcze w innym zestawie, mo?źe tu się wyka?źe. Jak na razie w moim podstawowym łowieniu to ma u mnie du?źy minus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Kupiłem P 8 Slick i się zawiodłem. 1. Rozwarstwianie splotu 2. Szybkie wytracanie koloru3. Szybko osłabia się pracujący odcinek.4. Brody. PP 15LB Brown na TD935i. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Podobnie u mnie. Rozwarstwia się splot i przy niespecjalnej wytrzymałości sprawia wra?źenie trochę zbyt grubej. Cieszę się, ?źe sprawdziłem, ale więcej nie kupię. 10LB + Penn Battle 3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.bujalski Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Kupiłem w zeszłym tygodniu ?ź?łłtą plecionkę Super 8 Slick 0.15mm. Wcześniej na kołowrotku nawinięta miałem te?ź PP ale klasyczną 0.10mm. Pierwsze wra?źenie: rewelacja, super śliska! (p?łźniej podczas łowienia okazała się te?ź super cicha) Drugie wra?źeniu ju?ź przy wiązaniu pierwszego węzła: co to jest?! i dlaczego się tak rozwarstwia?! Dalej było ju?ź podobnie. Przy pierwszym łowieniu straciłem 2 x 15m po dw?łch zaciśniętych splątaniach (podczas zarzucania), kt?łre przy takiej rozwarstwiającej się lince są nie do rozplątania. Dodam, ?źe przy zwykłej PP nie miałem takich kłopot?łw, mo?źe raz mi się zdarzyło zaciśnięte splątanie przy rzucie ale to po dw?łch sezonach (w tym łowienie na obrot?łwki) i przy odrobinie cierpliwości je rozplątałem. W związku z powy?źszym uznaję linkę Super 8 Slick za totalne nieporozumienie. W sumie to czuje się oszukany, nie rozumiem jak mo?źna wypuścić taki bubel na rynek. Jedyny plus jest taki, ?źe w takim tępię ju?ź za dewa/trzy tygodnie będę nawijał nowa plecionkę. Co mo?źecie polecić? Chciałbym ?źeby plecionka była śliska ale ?źeby wł?łkna trzymały się kupy. Czy linki innych producent?łw te?ź potrafią się tak rozwarstwiać? Czy są ju?ź gdzieś w sieci informacje jak wyglądają podrobione Super 8 Slick? (wydawało mi się, ?źe swoja kupuje w pewnym sklepie, ale po tym co zobaczyłem chciałbym sprawdzić czy nie sprzedają podr?łbek). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Kupiłeś oryginał, niestety. Ja te?ź w pierwszej chwili pomyślałem ?źe kupiłem podr?łbę ale sprzedający jest pewny więc to wina kiepskiej plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Od 6-7 lat u?źywam wyłącznie Power Pro, gł?łwnie połowy morski. Zwykłą we wszystkich kolorach. Depth Hunter i ostatnią nowość Super8SlickPlecionki sprowadzam z USA i tak jak ju?ź wcześniej ktoś napisał, podane parametry USA są inne ni?ź w Europie. Oni podają wytrzymałość na węźle, a nie liniową i stąd wynika r?ł?źnica w średnicach.Ja osobiście cenię tę firmę. Co do nowości S8S, to jest lepsza od zwykłej PP pod względem miękkości, co daje dalsze rzuty, jest niepor?łwnywalnie cichsza na przelotkach. Na razie spisuje się świetnie. Dziwne rzeczy ludzie wypisują na temat tych plecionek. Wynika to pewnie z olbrzymiej ilości podr?łbek. Ja łowię często w morzu Bałtyckim i raz/dwa w roku jestem w Norwegii, plecionka nara?źona jest na ekstremalne przecią?źenia i mocno słoną wodę, męskie jigowanie , siłowe hole, otarcia o burtę i r?ł?źne podwodne zawady. Złego słowa nie powiem na ?źadną z plecionek PP. U?źywałem, u?źywam i będę u?źywał Dla mnie osobiście No 1.Ja tam te?ź mam wyrobione zdanie na temat PP STAREJ i NOWEJ. Łowiłem, łowie i będe łowił na PP bo na razie nic w tych pieniądzach lepszego nie znalazłem. Łowie duzo i jakoś przez tyle lat nie miałem takich wpadek. Co do robienia gniazd to podpowiem ?źe to nie wina pletki a raczej kołowrotka i uzywania jej - wyszło to z doświadczenia (moje początki łowienia pletkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Na razie nie ma podr?łbek Super Slick, przynajmniej ja nie widziałem - za nowy produkt. Natomiast co do wra?źeń osobistych - ka?źdemu pasuje coś innego i r?ł?źne są sytuacje. Jednemu klientowi przy odstrzeliwaniu przynęty rozwarstwiał się P-Line - totalnie nie wiem dlaczego - jedyna taka reklamacja przez 4 lata. Po wymianie na inną mega zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 ......rozwarstwiał się P-Line - totalnie nie wiem dlaczego - jedyna taka reklamacja przez 4 lata. Po wymianie na inną mega zadowolony.Po dotarciu, chodzi u mnie od 2009 i nie widzę potrzeby zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.bujalski Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Co do robienia gniazd to podpowiem ?źe to nie wina pletki a raczej kołowrotka i uzywania jej - wyszło to z doświadczenia (moje początki łowienia pletkami) Slicka zało?źyłem na ten sam sprzęt, na kt?łrym u?źywałem klasycznej PP więc to nie kwestia kołowrotka, taka charakterystyka nowej linki. W sumie splątanie czy broda nie jest problemem, ale niemo?źliwość rozplątania ju?ź tak. Zobaczymy jak będzie się sprawowała przy kolejnych wypadach. Mo?źecie podać nazwy konkurencyjnych produkt?łw godnych polecenia? Spodobała mi się taka śliska i cicha plecionka. Je?źeli ktoś produkuję taka nierozwarstwiająca się to z chęcią bym przetestował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Temat mozna powiedziec..Morze...ktory to juz raz na antenie..? Jeszzce korzystam ze starych zapasow PP, Strena i Spidera, nowych nie tykalem, wiec nie powiem co teraz warto kupic (a jak widac caly czas cos sie dzieje na tym froncie) Jedna tylko rzecz akonto podpowiedzi wtrace...tak dla jaj obok popularnych plecionek j.w. nabylem sobie Spidera Ultracasta 8LB.Mieciutka, dobrze utkana, mocna, super sie rzucalo....ale....w dosc trudnym albo trudnym lowieniu splatania zdarzyc sie musza (chocby z uwagi na warunki meteo i rozmaite przynety, w tym gorzej zachowujace sie w powietrzu). Zeby nie przeciagac...po 1szym lowieniu nie bylo juz z 15m Ultracasta. Z uwagi na swoja miekkosc niemozliwa do rozplatania.A stara PP ze swoja sztywnoscia pod tym wzgledem rewelacyjna, co jakis czas sie placze ale niemal zawsze da sie rozplatac. Warto brac pod uwage na to i w nowych wyrobach roznych firm...Coz z tego, ze moze i parametry wysrubowane, skoro nie zdazy sie ich wykorzystac.A cenowo bylo jak 2 szpule PP <_< Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 To dla podtrzymania oceny Spidera Ultracasta. Mam mocniejszą, 15 lb. R?łwnie trudno rozsupłać. Szlag trafia jak się jakaś splątka przytrafi <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Przy grubszych moze byc lepiej... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Przy grubszych moze byc lepiej... GumoZapewne. Ale tu masa wabika odgrywa ju?ź gł?łwną rolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris541 Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Coś mi się wydaje ?źe koledzy się pogubili! Kupiłem pierwsze PP w sklepie po 95 zł za opakowanie w czasach kiedy była to nowośc i hit jakości! Mam te 2 nawinięte na kołowrotki kt?łre u?źywam od 4 lat prawie bez oznak starzenia czy zu?źycia. Były to o ile pamiętam 0.14 i 0.19 . Potem kupiłęm na Allegro z metra chyba 4 zestawy i nie miało to nic wsp?łlnego z pierwowzorem. Mechacenie, odbarwienia, wiotkośc og?łlnie totalny syf. Myślałem ?źe sprzedawca to bandyta ale okazało się ?źe wszystkie PP od czas?łw przejęcia firmy przez stawianą na ołtarzach Shimano to badziew odpowiedni jakością do chińskiej podr?łby tajwańskiej pletki za 35zł. Ot i tyle - spiskowa teoria dziej?łw - Pozdrawiam i ?źyczę więcej refleksji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 A ja mam mały update do oceny nowej power pro. Jak m?łwiłem lubi się rozwarstwiać i jest trochę przygruba, ale po dobrym wyregulowaniu nawoju w battle jest ju?ź o wiele mniej splątań. Dziś 7 godzin rzucania lekkimi przynętami i ani jednego splątania. Ani raz nie zerwałem zestawu w karczowiskach - raz wyciągnąłem normalnie wytargany kawał drewna ze środka jakiejś kłody. Co do mocy po kilkudziesięciu godzinach łowienia w trudnych warunkach to jest super. Podsumowując - pierwsze wra?źenie - do dupy, ale teraz jest jakby lepiej P.S.Testuję 10LB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Ja stosuje PP < stary model > praktycznie od poczatku jej istnienia na PL rynku i jak dla mnie rewelacja do tego sciagam własnie ze stan?łw 8lb , 10lb i 15lb po 300 yard?łw niech sobie lezy jesc i pic nie woła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris541 Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 A skąd Ty pobierasz stary model??? Skoro od paru lat plecionka jest klepana gdzieś w Chinach przez Shimano? Ja kupiłem 3 czy 4 zestawy z nowej serii, m?łj kolega 5, inny kolega 3 i wszyscy stwierdzamy ?źe ta pletka jest obecnie do niczego, a ju?ź na 100% ma nie wiele wsp?łlnego z oryginałem produkowanym 5 lat temu w USA! Niekt?łre wypowiedzi są w stylu: to świetny kij sandaczowy - w mojej okolicy wprawdzie sandaczy nie ma ale ZAPEWNIAM ?źe to super sandacz?łwka!!! Jeśli ktoś nie miał do czynienia z POWER PRO to niech się nie wypowiada na temat tego shitu co obecnie jest w sprzeda?źy! BŁAGAM !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Tu jesteś w błędzie - PP jest produkowana w USA, przez Innovative Textiles. Zakład produkcyjny jest ten sam, zmienił się właściciel firmy. Je?źeli chodzi o jakość, to czasami w sklepach mo?źna trafić egzemplarze kt?łre wiszą 2-3 lata na wystawie i słonko na nie grzeje. Wtedy są problemy, bo PE bardzo nie lubi UV. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 A ja mam mały update do oceny nowej power pro. Jak m?łwiłem lubi się rozwarstwiać i jest trochę przygruba, ale po dobrym wyregulowaniu nawoju w battle jest ju?ź o wiele mniej splątań. Dziś 7 godzin rzucania lekkimi przynętami i ani jednego splątania. Ani raz nie zerwałem zestawu w karczowiskach - raz wyciągnąłem normalnie wytargany kawał drewna ze środka jakiejś kłody. Co do mocy po kilkudziesięciu godzinach łowienia w trudnych warunkach to jest super. Podsumowując - pierwsze wra?źenie - do dupy, ale teraz jest jakby lepiej P.S.Testuję 10LB Trochę o tej grubości i mocy nowej pp8 pisałem wy?źej , nowa pp8 jest cieńsza od pp o tej samej mocy , mi plećka nie rozwarstwia się , jedyne do czego m?łgłbym się przyczepić to , ?źe stosunkowo szybko traci kolor i cholernie miękka się robi - trochę mo?źe za miękka pod korbę ale pod multika super . Ma jedną niezaprzeczalną zaletę kt?łra jest nie mniej wa?źna dla komfortu wędkowania - jest cichutka , ?źe a?ź Mam te?ź tą 10lb i uwa?źam , ?źe do swojej mocy jest wręcz cienka ( średnica ma się rozumieć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi