Eluska Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 (edytowane) Poszukuję wszelkich informacji w tym temacie. Jeżeli łowicie na takie mikrusy to chętnie poczytam wasze opinie co do doboru sprzętu oraz techniki połowu. Założyć żyłkę czy plecionkę?Zastanawiam się nad doborem agrafki z krętlikiem. Wszystkie jakie posiadam są mimo wszystko ciut za duże. Edytowane 27 Lutego 2019 przez Eluska 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Ja lowilem na plecionkę 0.2PE +cieniutki fluorocarbon.agrafki jakie uzywalem to jan tex micro(spinka) z krętlikiem albo waterking z kretlikiem. Mniejsze chyba jeszcze są intecha ale nie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 https://allegro.pl/oferta/zylka-konger-techron-nylon-0-12-150m-218150012-7191174520https://allegro.pl/oferta/mikado-kretlik-rolkowy-z-agrafka-rozm-xxs-7689940158 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODYSEUSZ Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 (edytowane) Zwykle używam agrafek z krętlikiem Spinwala -20A (maja wytrzymałość do 5kg),ale któregoś dnia pominąłem w nazwie A i przez pomyłkę kupiłem naprawdę maleńkie Spinwal 20(wytrzymałość do 2 kg).Do maleństw 00 i 0 używam żyłki Dragon HM80-0.14 Edytowane 27 Lutego 2019 przez ODYSEUSZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leadrock Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Hej! Agrafki Jan-tex sprawdzają się bardzo dobrze, tak jak napisał @Karpiu. Są wykonane z cienkiego druciku, dzięki czemu nie psują pracy malutkiej przynęty. Jeżeli chodzi o krętlik, to osobiście nie używam agrafek z krętlikiem, aby nie psuć pracy przynęty, ale zakładam krętlik kilkadziesiąt centymetrów przed przynętą. Jak dla mnie działa to świetnie, tylko trzeba się nie zapomnieć przy rzutach! Rozmiar krętlika 24 i ani grosza więcej. Linka - nie przepadam za plecionkami przy obrotówkach, gdyż skręcają się i strzępią, a żyłki nie lubię ze względu na rozciągliwość. Osobiście najczęściej używam nanofilu/a (jakkolwiek chcesz to odmieniać). Niestety, jest on trochę nieprzewidywalny jeśli chodzi o wytrzymałość, ale jeśli unika się bardzo gwałtownego napinania, to zazwyczaj nie ma problemu, a reszta właściwości tej linki sprawia, że jest świetna do obrotówek... ach, no i trzeba unikać nanofilu tam, gdzie są ostre kamienie itp. kontaktu z nimi nanofil nie wytrzymuje. Średnica? Zależy od ilości zaczepów i wielkości potencjalnej zdobyczy. Do wytrzymałości tej linki trzeba podchodzić z przymróżeniem oka i warto mieć trochę zapasu. Osobiście nie schodzę niżej niż 0,06 tam, gdzie nie ma zaczepów, ale używam nawet 0,12 tam, gdzie może być konieczność zatrzymania ryby przed wejściem w zaczepy, albo po prostu tam, gdzie trzeba czasem siłowo wyciągnąć przynętę z zaczepów/zielska. Mam nadzieję, że wpis będzie pomocny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Też lubię tego typu mikruski i łowię nimi plećką EGI PE0,4-0,5, żyłek za to totalnie nie trawię. Do tego oczywiście jakiś co najmniej meterek FC. Natomiast z agrafek mam tylko jednego faworyta, już wyżej wspomnianego Spinwala nr 20. Krętlika generalnie nie używam, nie widzę sensu gdyż takie małe praktycznie nic nie dają. A żeby linka się nie skręcała co paręnaście rzutów daję plećce się odkręcić na podniesionym kiju. I problemów z gniazdami nie uświadczam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eluska Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 (edytowane) Najmniejsze agrafki z krętlikami jakie udało mi się zdobyć to SPINWALA snap - microjig nr. 23 do 2 kg i... są ciut za duże. Twój pomysł Leadrock , wydaje się całkiem ciekawy-- przetestuję. Mam jednak małe wątpliwości co do tego czy już sam węzeł z nanofilu na oczku obrotóweczki nie usztywni całego zestawu. Ideałem byłoby, gdybym wykombinowała jak zamiast oczka obrotówki do mocowania żyłki ( lub innej linki ) zrobić od razu połowę krętlika.Czyli zakończyć drut obortówki połową krętlika ( inaczej pisząc - krętlik z jednym oczkiem a na drugim końcu obrotówka )Wie ktoś może jak spinwal czy inni producenci robią krętliki?Chętnie bym się zmierzyła z tym tematem.Mam Zamiar w tym roku połowić troszkę przynętami xxxxxxs . Plan jest taki by skusić do ataku takie rybki jak kiełbie jazgarze , jelczyki itd. A w wodach górskich połowić na spinning coś a`la metoda żyłkowa tyle tylko że zamiast nimfki byłaby obrotóweczka w rozmiarze 000000prototypy obrotówek już mam , najtrudniej było z strzemiączkami ( zrobiłam sobie takie które pasowały by nawet do rozmiaru 00000000 , czyli do obrotóweczki z koralikiem wolframowym 1.5 mm jako korpusik i paletką 4 mm długości ) reszta poszła gładko. Edytowane 27 Lutego 2019 przez Eluska 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek1981 Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 A może spróbuj po prostu założyć malutki krętlik na oczko błystki? Mam takie i są w porządku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Elu, możesz pokazać foto takiego maleństwa ? Bardzo małe agrafki - polecam Intech lub Water King, mają cienki drucik, i są jeszcze mniejsze niż najmniejsza agrafka Jantexa linki wrzucone przykładowo, nie reklamuję oczywiście :http://x-fish.pl/sklep/intech/agrafki-micro-snap/agrafki-micro-snap-xxs/ https://allegro.pl/oferta/water-king-agrafka-micro-7738056886 Krętlik trzeba by dołożyć do takiej agrafki, lub łowić jak kolega wyżej pisał wiążąc krętlik pomiędzy plećką i przyponem z żyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Elu, wstępnie juz zamawiam mikrusy - czy to testowe czy przedprodukcyjne. Pisz na PW jak tylko będziesz miała cos na zbyciu. Ja tez uzywam do obrotowek nanofila i nie zawsze krętlika. Po prostu pozwalam lince się odkręcić w zwisie 1,5-2 m po kilku rzutach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eluska Opublikowano 28 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 (edytowane) Strzemiączka zrobiłam takie które pasują nawet do blaszki nr. 0000000( paletka 4.5 mm długości ) listki tej wielkości także. Na razie nie składałam nic z takich mikrusów.Dziś testowane były nr. 000 do nr. 5 Dziurka w paletce nr 000 +.... na strzemiączko ma 1.2 mm więc strzemiączko aby przez nią przejść musi mieć w najszerszym miejscu max 1.1 mm ideał to 1 mm ale trzeba pamiętać że na tej szerokości 1.1 mm musi być otworek w strzemiączku na drucik obrotówki . Czyli np. 0.4 mm drucik obrotówki to otworek w strzemiączku 0.55-0.6 mm i tu sie zaczynają schody bo wywiercenie dziurki o średnicy 0.6 mm w czymś co ma szerokość 1.1 mm albo 1 mm to majstersztyk.Kłopotów ze strzemiączkiem to nie koniec... bo pozostaje jeszcze je wygiąć tak by otworki były w osi . Nie można przesadzać z wolframem bo potem listek "klei" się do korpusu i nie chce startować na przeciążonej blaszce. Wydaje mi się że blaszka przeciążona źle się ustawia do pracy . Po wrzuceniu do wody, tylna część jest na tyle ciężka że przechyla całą przynętę. Oś przynęty nie jest równoległa do kierunku ściągania przynęty i listek zwyczajnie wali w dolnym położeniu w korpusik i się ..przykleja. Jutro kolejne testy poprawionych blaszek. O dziwo rozmiar 0 pracuje bardzo fajnie nawet mocno przeciążony. za kilka dni jak wszystko będzie dopracowane pokaże zdjęcia i może jakieś filmiki z testów. Edytowane 28 Lutego 2019 przez Eluska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 Ja może coś dorzucę z moich skromnych doświadczeń. Sam zabrałem się za składanie obrotówek i poszedłem drogą mix. Umieszczam obciążenie przed i za paletką. Za obciążenie niweluje zaczepianie się kotwiczki w trakcie rzutu. Chwost chłonący wodę również w tym pomaga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 WaterKing robi też mini agrafki z krętlikiem. Rzeczywiście maleńkie. Wrzucam zdjęcie z Meppsem 00 i najmniejszym Gajosikiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eluska Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Mam te agrafki i są duże w porównaniu ze spinwalem nr 23.Do obrotóweczek 000 jeszcze jako tako ujdą poniżej muszę szukać jakiś innych rozwiązań. Pano 112 - kilka przynęt tak już kiedyś skręciłam że był normalny korpusik i powyżej listka przy oczku była ołowiana śrucina zaciśnięta na oczku drutu.to pomaga bo ustawia równo oś obrotówki z kierunkiem przepływu wody. W mikro blaszkach natomiast to zaburza pracę strzemiączka. Pewnie tworzą się jakieś wiry i nie ma odpowiednio ukierunkowanego przepływu wody na strzemiączko i dalej. Odsunęłam też oczko drucika dalej od strzemiączka i zacisnęłam tam śrucinę ołowianą , praca była poprawa ale znowu blaszka miała tendencje do wirowania "nie po osi " Wszystkie elementy muszą być zgrane ze sobą i mieć optymalnie dobrane parametry wymiary itp.Nawet wytłoczenie paletki , nie może być za głębokie ale nie może być to po prostu też płaski kawałek blaszki. Te najmniejsze obrotki udaję się testować nawet w akwarium( mam takie 160 l ). Zaskoczyła mnie córka która mnie zastała z mikro wędeczką podczas testowania blaszek i powiedziała " masz mamo to może ci się przydać " i wyjęła zza pleców podbierak muchowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Ela, akwarium i testy przynęt to podstawa. Ja mam wanienkę pół tysiąca litrów z nurtem jak w prawdziwej rzece, nawet pobicia są... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eluska Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 (edytowane) To ty tam możesz i pstrągi trzymać ! są tam jakieś rybki?Ja mam kilometr do rzeczki gdzie nieraz testuję przynęty. Ale obecnie woda jest mocno podniesiona i trącona. Edytowane 2 Marca 2019 przez Eluska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 https://m.youtube.com/watch?v=mC-YuE-bXvc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Pielęgnicowate w dużym zagęszczeniu. Akwa jak widzę bardzo długie wobec pojemności. U mnie 4 zbiorniki ale małe. Kolcobrzuchy, ramirezy, sumiki szkliste. Nie ma na czym testować przynęt. W planach żmijoglowy to juz cos bedzie w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eluska Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 https://m.youtube.com/watch?v=mC-YuE-bXvcindustrialne to akwarium coś ala nasze wody , no brak tylko starej opony i lodówki. A tak na poważnie czemu masz w tym akwarium zielone kosze z kamieniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Kolor nie ma znaczenia natomiast koszyka konstrukcja stanowi przedszkole. Akwaria są hodowlane i dekoracyjne, takie też wykonuję. https://m.youtube.com/watch?v=EP1Zchm2d5s&t=19s https://m.youtube.com/watch?v=TihpMlYXk28 Ale wolę dynamikę https://m.youtube.com/watch?v=WpCJ6txdifg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Mam te agrafki i są duże w porównaniu ze spinwalem nr 23.Do obrotóweczek 000 jeszcze jako tako ujdą poniżej muszę szukać jakiś innych rozwiązań. Jantex, rozmiar 24 robione są też z krętlikiem. Jak potrzebujesz samego krętlika to można pozbyć się agrafki i wykorzystać sam krętlik. To są naprawdę bardzo dobre agrafki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Można jeszcze spróbować tak...waga 0,9 grama 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 A próbowaliście robić asymetryczne obciążenie , tak jak w gliwach i manyfikach?Najmniejsze rozmiary manyfik szału nie robią pracą, wiec jestem ciekaw, czy taki patent w ogóle ma szanse pracować z najmniejszymi paletkami. Temat rozwojowy bo prawidłowo pracującą „0” trudno trafić, nie mówiąc o mniejszych. Mepss 00 musiałem przerabiać bo nie kręciły. Rublexy, które moim zdaniem są najlepszymi obrotówkami jakie można u nas dostać, nie ma rozmiarów ponizej 1 (ich 0 ma paletkę taką jak 1 i mniejszy korpus).Jak dotąd najlepszą „kiblówką” (00) jaką znam jest bardzo stara rodzima obrotówka, chyba bardzo wczesne HRT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eluska Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Jestem na finalnym etapie testów i poprawek obrotóweczek 0,00,000, 0000, 00000 , oraz.... 000000 Dziś wiało tak że nad wodą nie dało rady długo potestować. Jutro kolejny dzień testów za 2-3 dni pokażę wszystkie Mam kilka mepssowskich 00 ale tej z muszką ze zdjęcia nie mam . Widziałam taką u znajomego ale nie miałam okazji jej pomoczyć w wodzie.0.9 g - malutko. Ale im mniej tym lepiej te mikrusy pracują. Najtrudniej jest zrobić pracującą mocno przeciążoną. Taka blaszka musi być szybciej ściągana a to niestety nie wpływa pozytywnie na atrakcyjność dla wielu gatunków rybek spokojnego żeru . Wiadomo taka krasnopiórka to nie jest jakiś drapieżnik o ekspresowym ataku.Staram się wypośrodkować wagę przynęty i nie popadać w skrajności. np. dla 00 waga 1.5 g w zupełności jest spoko. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 A próbowaliście robić asymetryczne obciążenie , tak jak w gliwach i manyfikach?Najmniejsze rozmiary manyfik szału nie robią pracą, wiec jestem ciekaw, czy taki patent w ogóle ma szanse pracować z najmniejszymi paletkami. Temat rozwojowy bo prawidłowo pracującą „0” trudno trafić, nie mówiąc o mniejszych. Mepss 00 musiałem przerabiać bo nie kręciły. Rublexy, które moim zdaniem są najlepszymi obrotówkami jakie można u nas dostać, nie ma rozmiarów ponizej 1 (ich 0 ma paletkę taką jak 1 i mniejszy korpus).Jak dotąd najlepszą „kiblówką” (00) jaką znam jest bardzo stara rodzima obrotówka, chyba bardzo wczesne HRT. Ja próbuje robić i po pierwszych testach jestem zadowolony. Jeszcze muszę doszlifować 1. Następnie idą Aglia 0 na warsztat oraz Colorado o długości paletki 11mm. Korzystam z gotowych paletek z racji ograniczonych możliwości technicznych, a skupiam się nad różnymi rozwiązaniami korpusu oraz łożyska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi