Skocz do zawartości

Fishing-test.pl - A fe, a nieładnie...

zorro

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście cena nie powinna być kryterium do oceny, dla jednego 300zł to kupa pieniędzy a dla drugiego nic. Problemem tego serwisu jest brak spójności kryteriów oceny co już na pierwszy rzut oka może świadczyć o tym, że są to artykuły sponsorowane ilustrowane zdjęciami a nie rzetelne testy. Aby nie być gołosłownym.

Oba testy dzieli mniej więcej rok Stradic był testowany rok wcześniej.

1. Shimano Stradic 2500 FB jako wady wskazano Wygórowaną cenę i produkcję malezyjską.

2. Dragon Fishmaker FD930i, Wad brak :mellow: Ani niema mowy o produkcji Chińskiej która być może po upływie roku w ocenie redakcyjnej ma wyższość nad produkcją Malezyjską ani nie ma innych zastrzeżeń w tym również co do ceny.

Po przeczytaniu serwisu można by wnioskować, że wszelkie kołowrotki których cena przekroczy 500zł okazują się być zbyt drogie i otrzymują negatywną ocenę w tej kwestii.

Reasumując, moim zdaniem lepiej jest nie testować niczego lub nie nazywać tego testowaniem niż zwyczajnie kłamać.

• Odpowiedzi 99
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Co ciekawe drogie( chyba najdroższe w zestawieniu ze wszystkich testowanych) wędki St. Croix uzyskują znakomite noty i tutaj cena nie jest przeszkodą. Może dlatego, że jeden z testerów je sprzedaje... :wacko:

Nie może, a na pewno :mellow: Mnie dla przykładu wyrzucili z jednego forum, które współpracuje z tym panem, który właśnie sprzedaje, za to, że byłem łaskaw nie napisać peanu pochwalnego co do jakości wykończenia sprzedawanego produktu. Na całe szczęście jest jeszcze kilka stron w sieci, które są tworzone za frajer przez pasjonatów. Tam pieniądz (często marny grosz) nie decyduje kogo lubić, a kogo nie.

Co ciekawe drogie( chyba najdroższe w zestawieniu ze wszystkich testowanych) wędki St. Croix uzyskują znakomite noty i tutaj cena nie jest przeszkodą. Może dlatego, że jeden z testerów je sprzedaje... :wacko:

Nie może, a na pewno :mellow: Mnie dla przykładu wyrzucili z jednego forum, które współpracuje z tym panem, który właśnie sprzedaje, za to, że byłem łaskaw nie napisać peanu pochwalnego co do jakości wykończenia sprzedawanego produktu. Na całe szczęście jest jeszcze kilka stron w sieci, które są tworzone za frajer przez pasjonatów. Tam pieniądz (często marny grosz) nie decyduje kogo lubić, a kogo nie.

Ja też uważam, że na pewno. Przecież fishing-test to (chyba) Corona Fishing (St.croix/Lamiglas). najsłodsze zdania czyta się w tych testach co szybko kole w oczy

Wrzuciłem tam zapytanie o pewne rzeczy do testów, ale pewnie o nich nie przeczytam.

zorro -> Tylko po co o tym piszesz tutaj? Chcesz się wyżalić, że Ci tam skasowali wypowiedź? A skąd mam pewność czy aby nie jesteś z konkurencyjnej strony z jakimiś testami?

Po co, po co? Po pierwsze: to od tego są takie tematyczne forumy, po drugie: bo ta testowa stronka jest jakby ciut związana i z jerkiem, po trzecie: wielu (przeważnie ciut młodszych) użytkowników jerka czytuje również i tamte profesjonalne testy... :unsure: Ja tam wszystko rozumiem, interesy interesami, jeść też czasem trzeba ale, odrobina uczciwości (nawet w handlu :lol: ) jeszcze nikomu nie zaszkodziła.. <_< A jak sobie równolegle obserwuję stronkę testową i jerka, to najpierw tutaj na forum (przeważnie jakiś nowy użytkownik) zaczyna się o cośtam dopytywać, temat podrąży, podrąży i znika. Na innych forach, w tym samym czasie jest podobna akcja, a po miesiącu-dwu na tym teście-sreście, buch i już jest profesjonalny wynik wnikliwych i długotrwałych testów.. A jak się człowiek wczyta, to przeważnie nic nie wyczyta, no może za wyjątkiem ceny-kosztów-wartości-przedziału cenowego i opisu jak testowany przedmiot z wierzchu wygląda... :unsure:

W temacie wyżalenia się, to dam radę przeżyć ten skasowany post, już parę zdań w życiu napisałem tu i ówdzie.. :lol:

Co się zaś tyczy A skąd mam pewność czy aby nie jesteś z konkurencyjnej strony z jakimiś testami?, to pewności nigdy miał pewnie nie będziesz.. <_< Jednakoż zawsze sobie możesz posprawdzać tu i ówdzie bo w odróżnieniu od coponiektórych, zawsze mam odwagę podpisać się pełnym imieniem i nazwiskiem, a nie full anonimus czy tam PP...

A co do samego testowania, to z pełną odpowiedzialnością zaręczam, że nawet nie chciałbyś wiedzieć co ja od czasu do czasu muszę potestować...

Myślę, że wszyscy powinniśmy się bardziej zaangażować w testowanie, a przede wszystkim dzielenie się doświadczenia z używania sprzętu.

Niestety praktycznie wszystkie testy na komercyjnych portalach to marketingowy bełkot.

Śledzenie opinii np. na forach w USA, też nie do końca daje obraz (amerykańce raczej mają taka naturę, że jak coś już wybiorą to nie zawsze przyznają się do błędu - all OK!)

ps. może unikniemy potem wątków z zapytaniami typu : zamówiłem kołowrotek lub wędkę za x-tysięcy złotych, potrzebuję go do tego i tego, myślicie, że to dobry wybór ? :D)

Nie pitol dzepetto czytam piątak... napisz jak było (czyli że poszło o Twoje woblery :mellow: ) a nie zamęt siejesz... jak zwykle każdy kozak przez internet :mellow:

Piszę misiu kolorowy o dyskusji na For... Więc Ty nie pitol :D

Z tego Twojego forum nikt mnie nie wyrzucił- jak chcesz moge się zalogować a sam sie przekonasz :D

ha ha ha misiu kolorowy... jak słodko się zrobiło na Forsie też syfu kapkę było...

a... i nie mojego forum chłopcze, nie mojego...

Dzepetto, to i tutaj sie popłakałeś :lol: :lol:

Zorro, skasowali ci wpis ?? Ojjj.... no ktoś musi cie przytulić :o Poskarżyłeś się kolegom na forum i zrobiłeś piękną reklamę :D oglądalność wzrosła. Redakcja FT dalej liczy na ciebie. Tym razem zadziałaj na innych forach <_<

Kolega chyba źe w nocy spał, może miał koszmary bo sarkazmem bije na odległość :lol: :lol: :lol:.

Fora po to są aby można z nich czerpać wiedzę i chwała dla takich Gości przez duże G jak Kolega Tomasz, który nie boi się prawdy napisać podpisując się z Imienia i Nazwiska.

zorro -> Nie wiem jak to jest z tymi testami w necie ponieważ tego nie śledzę.

Zwyczajnie nie mam czasu albo mi go szkoda. Czytam sobie o jakimś produkcie i wyciągam wnioski na podstawie swoich doświadczeń z ponad 20 letniego łowienia.

PS. Poza tym nie ma, jak to piszesz, czegoś takiego jak obiektywny test. Każdy test jest subiektywną indywidualną oceną.

zorro -> Nie wiem jak to jest z tymi testami w necie ponieważ tego nie śledzę.

Zwyczajnie nie mam czasu albo mi go szkoda. Czytam sobie o jakimś produkcie i wyciągam wnioski na podstawie swoich doświadczeń z ponad 20 letniego łowienia.

PS. Poza tym nie ma, jak to piszesz, czegoś takiego jak obiektywny test. Każdy test jest subiektywną indywidualną oceną.

No niby tak ale jak testujący jest rzetelny to jakieś wnioski wysnuć można, i w miarę można się posiłkować przy zakupie sprzętu.

Wydaje mi sie ze tego typu opinie wydaje sie po jakims czasie poddajac sprzet ciezkim testom np.całoroczna orka na rzece z zaczepami,tarzajac kolowrotek w piachu łowiac na gumy 30gr.+ Wtedy uwierze w jakąs opinie B)

Nawiasem-w sklepie pokreciłem sobie Battle i Fierce-ten drugi milej pracował na sucho :D

Panowie - temat wydaje ciągnąć się w nieskończoność. Wiele osób może być za i wiele przeciw temu portalowi (fishing-test). Ważne aby każdy wyciągnął z niego to co dla niego najważniejsze.

Szkoda tylko, że np. @Luka81 nie przyzna się że ma wiele wspólnego z portalem FT bo widać to po awatarze..

Moim zdaniem przykład w miarę rzetelnych testów to: http://www.tackletour.com - tam nie ma: moim zdaniem, według mnie, ja bym zakupił, ja bym nie kupował, nie warto, itd. Tam jest opisywany sprzęt porównując go z innymi, a nie własne namowy czytelników.

Ostatnio wpadł mi w oko test plecionki na http://www.team-rapa.pl - napisany prostym językiem. Myślałem, że fishing-test jest jedyny, ale śledząc wątek i szperając po google szybko natrafiłem, że nie. Więc to nie jest jedyny portal testujący, chyba że jedyny, który testuje to za co mu słono zapłacą.

A panowie jak te przekupki na rynku :D proponuje bardziej profesjonalne rozwiazanie niz klucenie sie.Gdy szukam jakiejs porady badz mam jakis problem odnosnie wyboru sprzetu czesto tu zagladam i trzeba szukac i szukac a informacji jak i ludzi ich udzielajacych jest tu masa.A zatem proponuje nie ganic ani proponowac stron innych tylko stworzyc tu na jerkbait.pl strone z recenzjami.Beda to zapewne najbardziej rzetelne recenzje sprzetu jakie znajdziemy na forach z calego swiata.Dlaczego??A no dlatego ze duza czesc lowi tu naprawde klasowym sprzetem przez dlugi okres a nie okres kilku miesiecy, macie doswiadczenie w wieloma sprzetami.Jest wielu ktorzy lowia konkretny gatunek ryb.Wiekszosc uzywa kijkow oraz przynet hand made, a takich recenzji nie znajdziecie nigdzie.Macie tu niejednego guru od spraw technicznych kolowrotkow ktory moglby zrobic kacik techniczny i powiedziec to i owo o bebechach niektorych kolowrotkow, jak one sie maja po danym okresie uzytkowania w taki czy inny sposob.W ten sposob uswiiadomicie rzesze mlodych niedoswiadczonych, pokazecie w jaki sposob podchodzic do wyboru sprzetu oraz zrobicie sobie reklame;).W calej sieci szuka sie wiadomosci i tak naprawde albo komercyjny belkot albo narzekanie ,bardzo malo profesjonalizmu.Proponuje pod kazda recenzja wypowiedzi jedynie tych ktorzy uzytkuja dany sprzet.Podejrzewam ze bedzie to najbardziej profesjonalny portal zawierajacy testy danego sprzetu.Pozdrawiam

Zorro, skasowali ci wpis ?? Ojjj.... no ktoś musi cie przytulić :o Poskarżyłeś się kolegom na forum i zrobiłeś piękną reklamę :D oglądalność wzrosła. Redakcja FT dalej liczy na ciebie. Tym razem zadziałaj na innych forach <_<

Pelen profesjonalizm. Z mojej strony - SLOWA UZNANIA.

Z wyrazami szacunku B)

Guzu

zorro -> Tylko po co o tym piszesz tutaj? Chcesz się wyżalić, że Ci tam skasowali wypowiedź? A skąd mam pewność czy aby nie jesteś z konkurencyjnej strony z jakimiś testami?

pablo, nie ośmieszaj się, proszę :D

Czytam sobie tę dyskusję i przeraża mnie głupota (chyba, że jest to działanie zamierzone*) niektórych interlokutorów. Jeżeli jest to głupota to śpieszę z tłumaczeniem.

Jeżeli napiszesz pod tekstem sponsorowanym, że produkt jest OK to znaczy, że nie trzeba usuwać.

Jeżeli napiszesz pod tekstem sponsorowanym, że produkt NIE jest OK to znaczy, że trzeba usuwać.

Dlaczego:

kur**, tak sobie teraz pomyślałem, że chyba naród polski nie jest aż tak skretyniały, żeby takie podstawy tłumaczyć.

Jeżeli działanie jest zamierzone to już wiemy, kto z tamtym portalem, bądź produktami tam reklamowanymi ma cokolwiek do czynienia.

Pelen profesjonalizm. Z mojej strony - SLOWA UZNANIA.

Z wyrazami szacunku B)

Guzu

Wiesz najlepiej jakby takich portali jak Nasz nie było a testerzy mogliby nam pociskać kit i ciemnotę i w zależności od kogo dostaliby kasę ten sprzęt byłby najlepszy :lol: :lol: .

Guzu no wiesz sam byś się wkurzył jakby ktoś Ci chleb od ust odbierał, bo ja napewno :lol: :lol: