Skocz do zawartości
  • 0

jak łowić brodząc ?????

cezorator

Pytanie

Problem mam taki jak w temacie.

Wszyskie uwagi i porady jakie widziałem do tej pory nie odnosiły sie do jerkowania w pozycji brodzącej.

Wiadomo jak łowić z łódki, pomostu lub brzegu.

Natomiast jakoś nie potrafię sobie poradzić gdy brodzę po pas w wodzie. Jaką technike wtedy stosować i jakiego kija używać by można tak łowić ??????

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja tam łowiłem jak zwykle, z tym że wędką w bok, ew. w miejscach płytszych lub na tonace jerki wędką do góry, cała reszta jak zazwyczaj. Podobnie z bellyboata, tam jest czasem problem z rybą bo na początku parę razy mnie poobrcały, za nim opanowałem odpowiednie holowanie. Polecam belly, wielka frajda.

• 0

Z tym dociążaniem to ciekawy pomysł. Bo technika rzutów w przypadku brodzenia przy zakrzewionym i zadrzewionym brzegu jest bardzo uboga.

Trudno jest jerkować stojąc po klejnoty w wodzie i mając baldachim z roslinności w górze i po bokach zarośla.

• 0

@Cezorator,

brodząc jerkuje się wędziskiem trzymanym w górę lub na boki.

Techniki są takie same jak przy zwykłym jerkowaniu.

Tak jak zauważył Robert, podczas jerkowania kijem trzymanym do góry, można wykorzystać przynęty szybciej tonące, które zejdą na zadowalającą nas głębokość.

Na bardzo płytkich miejscówkach także jerkuje się kijem do góry i także bez problemu można wykorzystać przynęty tonące.

Trochę technik jerkowania pokażemy w 3 lub 4 odcinku Taaakiej ryby. Będzie tam także pokazana technika prowadzenia tonącej przynęty na płytkiej wodzie i tą technikę można wykorzystać brodząc po pas w wodzie. :D