Skocz do zawartości

Caladia KIX - da rade ?

piotrrd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, ostatnio przyleciała do mnie caladia kix 2500. Przeznaczenie to głownie lekki spin głownie okoń na 5cm gumki. Wiec przewiduje mu długi ?źywot. Prace i desing tego kołowrotka tak mi przypadły do gustu, ?źe zastanawiam sie nad kupnem modelu 3000 do avida 1oz. 70% mojego łowienia to obrot?łwki 5 wiec ?źywot dosyć ciezki. I tak mysle czy po sezonie nie pośle go do kosza ?

Daiwa 2500 a 3000 to pewnie będzie tylko r?ł?źnica w głębokości szpuli.Raczej obawy masz słuszne, zajedziesz młynek jak będziesz cię?źej łowił.Celuj w Battle 3000np.

Weź pod uwagę ?źe jak masz avida 1 oz w długości 260 czy 2,7m to maszynka powinna wa?źyć tak z 320g aby go dobrze wywa?źała.Ja do CD 2,75 1 oz zapinam certate 3500 kt?łry wa?źy 360 i jest git więc masz odpowiedź :mellow: .

Avid to 2.7 idealnie wywa?źam go Stradiciem FG kt?łry wa?źy 335g. Caladia wa?źy 55g mniej,wiec mo?źe byc kiszka :wacko:

Co do cerate piekny kołowrotek, ale zastanawiam sie czy jest mi potrzebny, na połce lezy slammerek i niedługo ma przyjść Atlantis (zobaczymy co jest wart), wiec z cerate sie wstrzymam:)

Jozi mam do Ciebie pytanie miałes avida 1 oz i jak go por?łwnasz do swojego CD ?

Witam, czytając ten post nie do końca zgadzam sie z przedm?łwcami. Po pierwsze Caldia KIX 2500/3000 to juz całkiem niezła maszynka i do Avida 270/1oz pasuje jak ulał. Nie wierzę ?źe chocby sie starał ktoś, przy połowie kleni ,jazi i okoni jej nie zajezdzi.Wywa?źanie w/w kijka CERATKĄ 3500 to nieporozumienie (to nie te moce!!!!!!!!)Ceratka 3500/4000 to maszyna do najcię?źszych zadań!!!!!!!!!!!!!, Ceratka 2500/3000 to a?ź za duzo do kompletu z tym kijkiem. Alternatywą na pewno bedzie STRADICK 3000/4000 FI lub FJ .Waga kołowrotka to nie wszystko, nale?źy rozpatrzeć jego wielkość i MOC!!!.

Po drugie r?ł?źnice pomiędzy AVIDEM a CD polegają na szybkości kija (na ko?źyść CD) mocowo są bardzo podobne ale ze wskazanien na AVIDA. CD jest l?źejszy i szybszy, praca szczytowa, bardzo sprę?źysty; AVIDEK bardziej spolegliwy, miększy (cieplejsza praca).Ja bardzo lubię CD i ST AVS mam jedne i drugie , bardzo dobrze się uzupełniają,polecam wszystkim takie rozwiązanie. :mellow:

mam Caldię kix 2500 i 3000 i poza wielkością szpuli,akurat te daiwki r?ł?źnią się te?ź gabarytami.O ile 2500 spokojnie obsługuje mi klenie,okonie i inne lekko-średnie rybki,to 3000 miała obsłu?źyć sandacze.No i powiem,?źe lekko łowiona 2500 nie ma ślad?łw zu?źycia po dw?łch sezonach. Ale 3000 po dosyć cię?źkim sezonie złapała ju?ź luzy,łowiona była gł?łwnie gumami na gł?łwkach do 15 gram,podbijanie z kija nie z kołowrotka,ale po jakichś 250 roboczorybogodzinach ma zauwa?źalne luzy,nie jakaś tragedia,ale czuć na korbie.Natomiast kołowrotek przyjemny w łowieniu,tylko jak to w tej klasie Daiwy warto zło?źyskować rolkę ,albo polubić ten szumek :lol: no więc myślę,?źe obrot?łwki 5 te?ź szybko dadzą o sobie znać,jednak to nie ta Daiwa,choć JDM,to nie tam moc,nie ta klasa.

modelu 3000 do avida 1oz. 70% mojego łowienia to obrot?łwki 5 wiec ?źywot dosyć ciezki to chyba delikatnie m?łwiac zbyt asekuracyjne podejście do tematu...gdybyś napisac ?źe chcesz nim śmigać gumami na 40g. gł?łwkach no to moze i racja,ale w tym przypadku lekka przesada...nie będziesz nim przecie?ź łowił 7 dni w tygodniu po 8 godzin dziennie...przy normalnym u?źytkowaniu bedzie słu?źył kilka lat....

modelu 3000 do avida 1oz. 70% mojego łowienia to obrot?łwki 5 wiec ?źywot dosyć ciezki to chyba delikatnie m?łwiac zbyt asekuracyjne podejście do tematu...gdybyś napisac ?źe chcesz nim śmigać gumami na 40g. gł?łwkach no to moze i racja,ale w tym przypadku lekka przesada...nie będziesz nim przecie?ź łowił 7 dni w tygodniu po 8 godzin dziennie...przy normalnym u?źytkowaniu bedzie słu?źył kilka lat....

Słu?źyć na pewno bedzie tylko czy nie złapie takich luz?łw, lub przekładnia zacznie tak pracować, ?źe zamiast przyjemnosci z łowienia bedzie kupa nerw?łw. W nadchodzacym sezonie postawie na Atlantisa 4000 po kanapowych testach to taki troche bardziej ucywilizowanu slammer. Jesli ma podobne bebechy to mo?źe byc rewelacja ;)

Co obcią?źenia kołowrotka 40g ołowiu podbijanego kijem a Aglie nr5 to nie wiem czy wiekszych obcia?źeń nie bedzie w tym drugim przypadku :wacko:

Ale ja mowilem smiertelnie powaznie, BG13 juz chyba bedzie zbyt mala ale (wymaga to sprawdzenia) BG15 powinna wytrzymac bardzo intensywna ekspl. w dlugim czasie.

Jezeli ktos przymknie oko na jej minusy bedzie mial pewny kolowrotek na lata.

A pisze tak dlatego bo wielokrotnie przewijala sie tutaj dyskusja nad uniwersalnym kolowrotkiem do sredniego lowienia (tzw. uniwersalnym) i wychodzilo z niej najczesciej, ze jedynie ten wlasnie kolowrotek ma szanse sprostac wymaganiom (ewentualnie Penn Slammer).

BTW - tak sie zlozylo, ze mam kilka wspomnianych Caldii (z czego 1 custom-nie zauwazylem specjalnej roznicy w stos. do modelu zwyklego).

Po jakims czasie eksploatacji...dokupilem na zapas po 1szt z najczesciej uzywanych wielkosci - wg. mnie niczego wiecej nie potrzeba. Drogie i ultradrogie (zwlaszzca kupowane u nas) konstrukcje rowniez nie wytrzymaja kilku lat lowienia co drugi dzien po kilka godzin. Zalatwi je tzw. proza zycia...

Gumo

No to juz co innego ;) Slammerek lezy do troche cie?źszego sprzetu natomiast pare dni temu zawitał u mnie Penn Atlantis 4000 i myśle, ?źe to mo?źe być bardzo solidna maszynka, spasowanie bardzo dobre praca te?ź bardzo poprawna ( niestety masła tam nie znajdziemy :lol: ) Co do caladi Kix chyba zaryzykuje i kupie jeszcze tą 3000 bo jakoś strasznie le?źy mi ten kołowrotek a, ?źe bedzie juz ich kilka u?źywajac ka?źdego co jakiś czas na pewno starczy mi na długi czas ;)