Skocz do zawartości

Kijki na łódkę

thymalus

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę mo?źe od tego, ?źe rybki poławiam od dawna, tyle, ?źe od 25 lat praktycznie wyłącznie na muchę. Spinning to kilka razy w roku pstrągi. Ale ostatnio dopadł mnie pi...dolec poławiania szczupaczk?łw na muchę. Nie wiem, czy to wiek, czy to lenistwo ale jakoś zaczęło mi się to podobać zwłaszcza, ?źe i wyniki całkiem całkiem. Ale do rzeczy. Nie zawsze i nie wszędzie da się pomuchować. I jakoś tak siłą rzeczy zapragnąłem sobie pomachać spinningiem. Przechodzę więc do zasadniczych pytań. Czy kijki na ł?łdkę to obligatoryjnie wędeczki w granicach 2,15? Pewnie nie, zwłaszcza, ?źe jakoś tak mam, ?źe wolę dłu?źsze, a przyzwyczajenie to ponoć druga natura człowieka. Zadzwoniłem do kolegi, kt?łry ma mi coś zmontować z blank?łw. Zaznaczam, ?źe nie chcę inwestować nie wiadomo jakich pieniędzy zwa?źywszy, ?źe kijki te nie będą wykorzystywane jakoś nadmiernie. Chciałem coś w granicach 2,4 do 30, 35 gram i drugi do 10-15 gram. I tu usłyszałem od kolegi, ?źe wyb?łr blank?łw w tych parametrach (tańszych blank?łw w granicach 300 zł) nie jest zbyt du?źy. Zdecydowanie większy wyb?łr w długości 2,15. I teraz zasadnicza kwestia. Przyglądając się seryjnie zmontowanym spinningom 2,1 i 2,4 m przykładając je r?łwno miejscami gdzie się je trzyma (czyli na wysokości kołowrotka) okazuje się, ?źe r?ł?źnica jest minimalna, często kilku centymetr?łw, a r?ł?źnica długości to po prostu dłu?źszy dolnik. I teraz zastanawiam się czy nie zam?łwić po prostu 2,15 i nieco skr?łcić rękojeść. Tylko, zaznaczam, ?źe rzucam dwoma rękami i raczej jestem dość du?źy czyli jakaś ergonomia musi być zachowana. Mam świadomość, ?źe pewnie nie zawsze, nie wszędzie i nie z ka?źdym blankiem tak się da. Ale czy warto iść w kierunku takiego eksperymenta czy raczej szukać innych rozwiązań?

Tak po kr?łtce.

Długość kija, w tym przypadku na ł?łdkę ma znaczenie. Jeśli w większości czytasz o kr?łtkich kijach, tak do 2,15 m to nie przez to, ?źe to taki stereotyp. Kr?łtki kij zdecydowanie pomaga w lepszym prowadzeniu przynęty, r?łwnie?ź reakcja na ruchy wędką jak i na samo zacięcie jest większa. To myślę najwa?źniejsze kwestie. Za nimi dodatkowo idzie komfort łowienia (mniejsza waga wędki / łatwiejsze poruszanie się przy łowieniu z kolegą).

Z tego co widać, du?źo wędkarzy u?źywa jeszcze długich kij?łw (2,4 nawet 2,7 z ł?łdki). To przyzwyczajenie, jednak w łowienie kr?łtkim kijem ma jedynie same plusy. Ja właściwie często u?źywam kij?łw na ł?łdkę nie przekraczających 2,0 m do jigowania i nie zmieniłbym ich na dłu?źsze.

Dolnik powinien być kr?łtki - łatwiej operuje się wędką, szczeg?łlnie jeśli prowadzimy przynętę nadgarstkiem.

Długość normalnych dolnik?łw w seryjnych kijach znajdziesz np. w amerykańskich kijach, a jeśli myślisz o zbudowaniu kija - przecie?ź mo?źesz mieć dolnik o długości jakiej chcesz.

Cię?źar wyrzutowy blanku i ugięcie - to ju?ź w zale?źności od Twoich preferencji (jaka ryba, przynęty, itp)

A nie jest tak, ?źe przy dłu?źszych kijach łatwiej utrzymać rybę bo jest miejsce na amortyzację. Albo w przypadku zaczepienia ryby tu?ź przy łodzi... na kr?łtkim sztywnym kiju to się mo?źe wyczepić?

Pozdrawiam

Kr?łtki kij te?ź mo?źe ładnie pracować - jeśli jest odpowiednio dobrany. To ?źe kr?łtki nie musi oznaczać pałowaty.

Łowię na ł?łdce gł?łwnie kijami do 213cm,szczeg?łlnie są niezastąpione przy gumowaniu za sandaczem czy okoniem.Szczupak to ju?ź inna para kaloszy tu przydaje się kij dłu?źszy ,w moim przypadku 240cm, kt?łrym łatwie poprowadzę gumę i blachy obrotowe oraz wor?łwki w płytszych zatokach.Zgadza się ,?źe wyb?łr blank?łw w tej długości jast znikomy ,pomijając drogie CD-ki ,Phenixy ,czy StC.Ale ostatnio po długich konsultacjach udało się wyłuskać blank pod kijek spełniający moje oczekiwania z mocnym dolnikiem i czułą szczyt?łwką HS9600-2 MHX 12LB 14g 300zł i nie jest to typowy HS z przesztywnionym dolnikem na 3/4 długości.Blank płynnie się ugina pod obcią?źeniem w miarę przyrostu u?źytej siły.Po testach na wiśle okazało się ,?źe miota kleniowe wobki 3-4cm na 12-14 m a lotniejsze w okolice 20m i więcej.Na luzie obsługuje obrotki 2-4 .Kijek z powodzeniem mo?źe łowić pstrągi z mo?źliwością zatrzymania kabana w miejscu w pobli?źu zwalonego drzewa.

Dla mnie nie ma znaczenia czy kij z brzegu czy na ł?łdkę.Długość dolnika od stopki kołowrotka do końca to 34,5-35cm tak pod łokieć.

Natomiast gustuję w kr?łtkich foregripach ze względu na specyfikę trzymania stopki między 3 a 4 palcem licząc od kciuka.

Długie foregripy mnie dra?źnią.To te?ź jest kwestia gustu :mellow: .

Nie szukaj sobie biedy.Na ł?łdkę 2,13m kijek jest dość.Generalnie łowisz na siedząco, więc to spokojnie wystarczy.Ja ju?ź przerobiłem temat ł?łdkowych patyk?łw i sprawa wygląda u mnie tak na cię?źko I.CTS 2,05m-2skład 10-42g 20lb mocy, II.Resstafine 2,13m 2 skład 5-20g 6-16lb mocy .Tym zestawem ogartam od 5-35g ołowiu+wabie.

Zadne kompromisy 2,3m, 2,4m czy 2,6m mnie nie interesują mam mieć manewrowne kije a nie tyczki!!!

Czasem na zawody zabieram jakie UL dłu?źsze ale tak to podstawowy ł?łdkowy zestaw i nic nie kombinuję :D.

• 4 lata później...

Czy któryś z kolegów potrafi powiedzieć coś o tych 2 kijach:

1. Team Dragon Pike Specjal 2,28 cw 18-42

2. Team Dragon Zander Jig 2,13 cw 18-42

Poszukuję kijka na łódkę i dostałem od kolegi super ofertę na te 2 wędki.

Niestety w sieci suche informacje z katalogu i brak opinii znad wody.

Jeśli ktoś mógłby porównać te 2 kije, lub rzucić garść informacji będę wdzięczny za pomoc.

Gość Tomasz Bociek

Witam. Szukam kija do woblerów szczupakowych 10-12 cm, wahadłówek typu alga nr 2-3, gumy 10cm i w górę ale na główkach nie więcej jak 15gram. Będę łowił na stawach pożwirowych z łódki dlatego wędziska wybrałem w okolicy 2.1m. Nie mam gdzie ,,pomacać,, tych wędzisk i dlatego pytanie do was. Który z powyższych będzie się do tego nadawał? Pozdrawiam.

• 2 lata później...

Czołem.

Szukam uniwersalnego wędziska, raczej szybkiego do maksymalnie 240cm i 30g cw..

Znalazłem parę modeli, które wstępnie mnie zainteresowały - toteż chciałbym się zwrócić z zapytaniem do Was - może ktoś miał styczność z tymi modelami i może się o nich wypowiedzieć. 

1) Dragon CXT CrossForce 2,13m c.w.7-28

Jeśli chodzi o tą serię to mam już wędkę CXT Superfast SFX 14-42g i uważam ją za świetną - stąd pomysł na wzięcie pod lupę innego modelu z tej serii.

2) WĘDKA TEAM DRAGON Z-SERIES SPIN 2.28m 7-25g

3) FINEZZE SAVAGE GEAR 2.02m 7-25g

4) DAIWA PROREX X SPIN 2.10m 7-21g

Te cztery pozycje mnie interesują. Jeśli ktoś z Was miał z którymkolwiek kijkiem do czynienia to serdecznie proszę o opinię.

Generalnie kijek ma służyć do łowienia przynętami wszelakimi. Od obrotówek, przez gumy do woblerów w zadanej gramaturze. Lubię szybkie kije przechodzące w parabolę z dużym zapasem mocy. 

I coś co jest dobrze wyważone - do wędki przypinana będzie Ultegra w rozmiarze 3000. Nie chciałbym męczyć nadgarstka z racji tego, że jestem po poważnej kontuzji - szukam czegoś mocnego i w miarę lekkiego.

Z góry dzięki za odzew.

Pozdrawiam

Edytowane przez scOOtt
  • Like 1