Skocz do zawartości

Savoire vivre

Rekomendowane odpowiedzi

A już tak sobie miło gawędzimy o naszych brakach, to zdumiewa mnie nimfowa monokultura tak powszechna w muchowej braci. Coś takiego jakby konsumpcja wspaniałych smaków odbywał się wyłącznie przy pomocy łyżki..no może czasem łyżeczki.. :) 

Kiedyś - ale nie tak dawno, coś podobnego widywałem u kandydatek na synowe. Piękne, cycate, z nogami ponad migdały, świetnie odziane i wyeksponowane, elokwentne.. Ginęły z kretesem przy stole. Później żona uprościła menu, maksymalnie, jak się tylko dało.. :)

Nawet buzującym hormonom, doskonała oprawa i jakie takie umiejętności zdecydowanie przydają klasy..

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Panie Slwaek Oppelen Bronikowski, wytropilem moje imie w twoim poscie, ze moj tzw free style juje ciebie w oczy...

Czy moglbys zalaczyc jakis montaz twoich klasyczynch.... rzutow albo jakis inny link do rzutow klasycznych, ktore nie kluja cie w oczy?????

Moze sie czegos nowego/starego naucze i nie bede pieprzyl bzdur w moich nagraniach,na youtube.

Mike

• Like 2

Oferujesz albo handlujesz usługami - i zawsze jest ryzyko, że towar nie pójdzie. A ja mam prawo ocenić.. oraz nie kupić, Michał/Mike.. :)

Free style jest do oporu, ale z rozbiegu byłoby naprawdę nie od parady..

To był “styl”... 

Z muchą im prościej tym przyjemniej. Mokra + skoczek jak na ilustracjach “Wędkarstwo” Wyganowskiego i można przenieść się do czasów minionych. Tak zaczynałem i tak chyba będę kończył. Jeśli tylko jest okazja sięgam po March Brown na starych kutych Mustadach, zarzut w poprzek nurtu i oczekiwanie na pociągnięcie. Wspominam dawną Skawę, Sołę, pierwsze pstrągi, grube klenie. Brzegi rzek były czyste, nikt nie wiedział co to PET. Klejonka Kubackiego z czeskim winylem + metalowe pudełko po cygaretkach pełne much. To był “styl”... kto by się przejmował rzucaniem, samo leciało. Całość dopełniała kamizelka z wojskowego brezentu szyta na miarę. Jedyne co pozostało to wspomnienia i książka Taty, mam ją zawsze obok siebie...

post-46662-0-60095300-1553678708_thumb.jpg post-46662-0-68500200-1553678719_thumb.jpg post-46662-0-46922900-1553678729_thumb.jpg post-46662-0-51233300-1553678736_thumb.jpg post-46662-0-29150800-1553678745_thumb.jpg post-46662-0-34023400-1553678751_thumb.jpg post-46662-0-17305600-1553678757_thumb.jpg post-46662-0-59920000-1553678762_thumb.jpg post-46662-0-88390300-1553678768_thumb.jpg post-46662-0-33238700-1553678775_thumb.jpg

Edytowane przez Andrzej Stanek
  • Like 20

Ciekawe wedzisko na trzecim zdjeciu, takiego jeszcze na zywo nigy nie widzialem.

Takze posiadam jeszcze duza kolekcje starych much na mustadach z kojekci Bavaria Fly. Nie uzywam bo naprawde szkoda.

Edytowane przez jacus

Po dekadach oddalenia od świata - pauperyzacja trzyma mocno.. :) Przynależność do świata flyfishingu nikogo nie nobilituje.. bo cóż w nim jest takiego wspaniałego, ani nie wyróżnia - a jeśli wyróżnia to na minus, nie podkreśla doskonałości wiekami wykształconych zasad ani formy - raczej skręca w przyziemność. Niby jest.. ale go nie widać - bo czym tu niby się szczycić..

Nic takiego, dla każdego - no nie ?  :)  :)    

• Like 1

i patrząc na rysunek, to raczej do łowienia pod lodem (…)

Raczej nie, opis mówi, że to wędzisko "do połowu pstrągów na bardzo lekką błystkę lub muszkę".

Ps

Po powiększeniu obrazów można przeczytać opisy, więc nie ma co snuć domysłów.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Opis przeczytałem, jak również widzę co przedstawia rysunek.

Autor nie mógł się pomylić?? Tym bardziej że takie zintegrowane Combo do dzisiaj funkcjonują pod różnymi postaciami. Sam posiadam pewnie z 30-letnie lub starsze st croix.