Skocz do zawartości

Moniuszko nie umarł

Rekomendowane odpowiedzi

Radujmy się, więc..Moniuszko jest wiecznie żywy.. :) A jak kto umarł na wieki - temu pokój! Tu akurat świetna muzyka wielkiego wielkiego kompozytora w interpretacji Fabio Biondiego. To jest tylko zajawka, polecam całą operę. I chwalą nas.. w odróżnieniu od nas samych.. :)

• Like 2

Piękne, wspaniałe, genialne i monumentalne, a przy tym wszystkim.....nudne ;) Bez względu jednak na ten drobny szczegół, należy promować i edukować, oby z wyczuciem, bo robienie tego na siłę zawsze źle się kończy. Przykładowo moja pani od nauczania początkowego popełniła ten błąd....gdzieś tak w 1 czy 2 klasie podstawówki zaserwowała całej grupie Straszny Dwór....dźwięk wydobywający się z głośnika kiepskiej zapewne jakości adaptera gdzieś już wypłowiał w zakamarkach pamięci, ale sam obraz, scenka rodzajowa, przerażona sala nieprzygotowanych na wielką sztukę dzieciaków....to mam przed oczyma! Dołożyli później swoje nauczyciel muzyki z harmonią i przaśną ludową przyśpiewką oraz Kaczyński (nie, nie Jarosław) w telewizji ze swoimi Aidami, Cyrulikami czy Traviatami.....i jest jak jest, trudno.

Mając tego świadomość, chylę czoło przed wielką muzyką, czując, że szansę na udział w tej przygodzie straciłem bezpowrotnie w najmłodszych latach........ :rolleyes:

Nie bądź, Sławku, jak ta moja Pani Grodzka z podstawówki :D

Edytowane przez cristovo
  • Like 1

Kolego @ Guzu !

- nie znam się to się wypowiem : mnie to  mocno trąci popłuczynami po "Rammstein'ie" :rockon:

- utwór  - dla mnie to bardziej agitka polityczna i to nie "za czymś" a "przeciw czemuś"  ;)

- żeby było śmieszniej niektóre sceny "walk z obecnym reżimem" ilustrowane są fragmentami filmów  z "walk z poprzednim"  :)

- mimo wszystko wolę "nudnego" Moniuszkę   :)

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 3