woblery z Bielska Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Łowiska pstrągowe "no-kill" nie są już w Polsce rzadkością. Ale większość z nich jest dostępnych wyłącznie dla muszkarzy. Po kilkuletnich pozytywnych doświadczeniach z muchowymi odcinkami "bez zabierania", koledzy z koła Wadowice zgłosili w ubiegłym roku projekt rozszerzenia odcinka, z którego ryby nie są zabierane, o odcinek Skawy poniżej Wadowic (do mostu w Witanowicach). Wniosek ten napotkał spory opór i został zaakceptowany nieznaczną większością głosów. A więc jest ten nowy odcinek wody, przeznaczony do wędkowania metodą no-kill, co dla wcale licznej rzeszy wędkarzy jest solą w oku. Jednak równie liczna, a mam nadzieję że liczniejsza grupa wędkarzy jest bardzo zadowolona z możliwości łowienia w rzece, gdzie obok pięknych widoków jest jeszcze ten super dodatek - ryby Aby rozpropagować wśród możliwie szerokiej rzeszy wędkarzy tą wodę, koło z Wadowic zaproponowało rozegranie zawodów spinningowych. Zebrane zostało spore grono sponsorów, plus godny odpis ze startowego na "fanty" - zapowiadają się zawody "na bogato" Wszystkich, którzy zechcą wziąć w tych zawodach udział serdecznie zapraszam. Rzeka jest zarybiona obficie pstrągiem potokowym, dodatkowo pływają tam spore stada tęczaków i pstrągów źródlanych. Skąd się tam wzięły, no cóż, oficjalnie - nic nie wiem Poza w/w jest tam kleń, brzana, okoń (często 30+), szczupak, czasem na wędce zamelduje się świnka lub jaź, a podobno nawet i sandacz. Spinningista ma spore możliwości do wykazania się swoim kunsztem. Liczę na świetną atmosferę, którą gościnni koledzy z Wadowic zapewniają "w pakiecie", oraz na dobrą pogodę, by można było podziwiać przecudnej urody okolice. Bliższe szczegóły można znaleźć na Facebook'u :https://www.facebook.com/events/1996032977357932/ Kolegom, którzy nie posiadają dostępu do twarzoksiążki regulamin zawodów mogę przesłać na priv. Po zakończeniu zawodów zamieszczę fotorelację 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Info.Skawa 2 marzec- temp. wody 3,5°C, stan średni, przep. wody 16,5 m3/s, przejrzystość 7/10, temp. pow.10°C, warunki dobre . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Nie no Janusz. 23 marca i Ty serdecznie zapraszasz? To my tu stajemy na głowie, żeby atrakcyjne treści ogłoszenia przyciągnęły jak największą publikę, a Ty zamiast nas odwiedzić pstrągi jedziesz sobie łowić. I jeszcze innych namawiasz do złego. Jedyny plus, że odcinek no kill, choć niesmak pozostaje. Aż strach pomyśleć jak się poczuje Piotruś gdy przeczyta Twoje zaproszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 No cóż, 350 km do Warszawy nie pojadę. Siły już nie te... 50 km jest w moim zasięgu możliwości, więc... I też wolałbym inny, bardziej dogodny termin. Nie ja jestem organizatorem tych zawodów Wspieram oba Wydarzenia zaplanowane na 23 marca. Liczę na sporą frekwencję w obu miejscach. A że osobiście nie da się być w obu miejscach w tym samym czasie? Całe życie to jedno ciągłe pasmo wyborów - którą wędkę wziąć, jaką przynętę założyć, w jakiej miejscówce zatrzymać się na dłużej... Którą imprezę wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Janusz a na jakim odcinku te zawody? Uprzedzam nie mam fb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Rzeka Skawa od Mostu w Wadowicach do ujścia Potoku Kleczanka (pierwszy dopływ prawobrzeżny do Skawy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 No to Januszu z tym sandaczem pojechałeś. A i szczupły na tym odcinku to tak sobie, jaź.... Daj spokój.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek14 Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Kawał fajnej wody z fajnymi rybami, ja przyjadę- podglądnąc czołówke zawodników pstragowych zawodów w Polsce i Europie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 No to Januszu z tym sandaczem pojechałeś. A i szczupły na tym odcinku to tak sobie, jaź.... Daj spokój....Na własne oczy widziałem tam szczupaka 80+, a słyszałem o większych. Jaź onegdaj był tam wpuszczany, więc ma prawo być złowiony. Szczupak i okoń to głównie uciekinierzy ze Świnnej Poręby, która od kilku lat jest intensywnie zarybiana również sandaczem. To, że jest to woda pstrągowa nie oznacza, że pływają tam wyłącznie pstrągi i lipienie. Aha, jeszcze jedno - w zeszłym roku niemałą sensacją było złowienie na odcinku muchowym prawdziwej żywej głowacicy Nie jest to najlepsza w świecie miejscówka na połów głowacic, ale kilka sztuk w Skawie pływa, więc jakaś tam szansa jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Ok łowię tam 30 lat , jazia i sandacza niet, szczupaki i owszem, widziałem takiego prosiaka ponad metr, ale jest go niedużo. Pstrąg i klenik i już A widziałem jak klenie na brzeg spier.... Ale dawno temu.... Edytowane 6 Marca 2019 przez jabadaon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 To się może w nieodległym czasie zmienić. Jest wdrażany projekt udrożnienia Skawy, są pieniądze, odbyły się przetargi i rychło rozpoczną się prace polegające na usuwaniu progów, przegradzających rzekę. I ryby będą mogły płynąć na tarło w górę Skawy, z Wisły aż do zapory w Świnnej. Tej przegrody za mojego życia raczej nie usuną , ale pozostałe progi znikną (lub zostaną przekopane obok progów nowe koryta). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 To co piszesz... super, czyli w smolicach / podolszu zniknie jaz czy tak jak w Grodzisku pseudo przepławkaA wracając do zawodów... Jak mają wyglądać jak Kruszeckiego, to lepiej sobie darować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek14 Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 To co piszesz... super, czyli w smolicach / podolszu zniknie jaz czy tak jak w Grodzisku pseudo przepławkaA wracając do zawodów... Jak mają wyglądać jak Kruszeckiego, to lepiej sobie darować...Spinningowe zawody dużo bardziej widowiskowe.???? Odnośnie ww. zawodów- prawie 20 lat Memorial śp.M.Kruszeckiego przyciąga kilkudziecieciu muszkarzy,co poniektorzy byli na wszystkich edycjach, co roku świetne nagrody, grill, napoje, od kilku lat no kill, fajna atmosfera i prawie same pozytywne komentarze. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Tja.... I walka o miejscówki i kiedyś ryby z krzaków... Teraz nie wiem jak z rybami...Żeby nie było... W tamtym roku na rzeczonyvh zawodach /nie startuję od dawna / zawody do mostu w Wadowicach a trzech zawodników chciało mnie zjeść... I poszli jeszcze niżej. Po pół godzinie wyszli z wody? i do samochodu.... Ja w 4 godziny 2 źródlaki złapałem. ale co tam, mnie się podobało ???? Edytowane 6 Marca 2019 przez jabadaon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek14 Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 "Ryby z krzakow"- legenda KAŻDYCH zawodów. Przy spinie, no kill i kilkunastu sedziach nikt nie probuje kombinacj. Na yt jest tez wiele filmów z bardzo podobnych zawodów w formule trout area 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) "Ryby z krzakow"- legenda KAŻDYCH zawodów. Przy spinie, no kill i kilkunastu sedziach nikt nie probuje kombinacj. Na yt jest tez wiele filmów z bardzo podobnych zawodów w formule trout area Jeżeli tak mówisz... Edytowane 6 Marca 2019 przez jabadaon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Z tego opisu i podziału na sektory wychodzi jasno że jeden drugiemu włazi na łeb więc podziękował za takie zawody.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Nie włazi na łeb poprostu obszar zawodów będzie dosyć licznie i ciasno obsadzony żeby każde stanowisko było pod nadzorem sędziego i każdy miał dosyć szybko zaliczana rybę tak żeby ryba była bez ubytku na zdrowiu wypuszczana,w takiej formule nie ma miejsca na wałki i ubytki na zdrowiu ryb a jeśli ktoś gada takie różne rzeczy to nie ma pojęcia o takich zawodach... Zawody w takiej formule są zawodami organizowanymi na szczytach zawodów.Oczywiście będę na tych zawodach zobaczymy czym tam odmęty Skawy skrywają ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Gdyby nie pie..... szkolenie RODO zaplanowane przez PZWał na 23.03 też chętnie bym się wybrał zobaczyć jak to wygląda. Z KRK blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dalton Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Jako ciekawostkę dodam, że ust głównego sponsora padła ostatnio informacja, że ma potwierdzony udział "pstrągowych" kadr Czech i Słowacji z trzykrotnymi Mistrzemi Świata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Tak się składa, że kierowani ciekawością nowego łowiska byliśmy w tym roku małą ekipą na Skawie i przeszedłem dokładnie cały odcinek rzeki na, którym planowane są zawody. To jest ok. 2500 - 3000 m rzeki o podgórskim charakterze, tj. bystrza i kamieniste przelewy podzielone są odcinkami głębszych płani (ale niezbyt głębokich) i 2 lub 3 rynnami. Piękna rzeka, dzika i atrakcyjna dla wędkarzy, którzy lubią takie klimaty i potrafią się w nich odnaleźć ale moja wyobraźnia nie ogrania jak tam się zmieści 100 zawodników? Kusiło mnie żeby się zapisać ale perspektywa tłumu to nie dla mnie. Kibicuję organizatorom i mam nadzieję, że wszystko się uda i będzie to przyczynek do tworzenia kolejnych łowisk tego typu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 8 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 (edytowane) Piękna rzeka, dzika i atrakcyjna dla wędkarzy, którzy lubią takie klimaty i potrafią się w nich odnaleźć ale moja wyobraźnia nie ogrania jak tam się zmieści 100 zawodników? Kusiło mnie żeby się zapisać ale perspektywa tłumu to nie dla mnie. Kibicuję organizatorom i mam nadzieję, że wszystko się uda i będzie to przyczynek do tworzenia kolejnych łowisk tego typu. No coś pięknego takie zawody. Edytowane 8 Marca 2019 przez Skalniak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek14 Opublikowano 8 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 No coś pięknego takie zawody. https://www.youtube.com/watch?v=dlKlqCNIzfUTo juz przesada, te 15 metrow to taka optymalna odległość dająca komfort łowienia i podglad sedziow na zawodnikow i zaliczane ryby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 8 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 (edytowane) No coś pięknego takie zawody. W grupie cieplej Edytowane 8 Marca 2019 przez PePe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 8 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 Jest jeszcze jeden niuans między zawodami z filmu a zawodami na Skawie... Na filmie widać że w tamtej wodzie jest po prostu sporo ryby... Czekam na filmik z zawodów na Skawie dla porównania jakie mamy rybne rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi