Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zamiast rysować mapki z ortofotomapy z googlemaps polecam geoportal.gov.pl i wejść tam w mapy. Jak już się włączy, ustawić w prawym górnym rogu raster lub topo. Na rastrze czasami sie nawet zdarzy, że przy odpowiedniej skali, na jeziorach są izobaty. Nie jest to super dokładne ale można wstępnie poznać strukturę jeziora. Niestety na jeziorze Urszulewskim i Szczutowskim takowych nie ma...

• 0

Szczerze to sie z tym nie bawiłem, wydaje mi sie że zprintscreenować by to nawet można było, i do oziexplorer ( z mapedit nie korzystałem nigdy). pozaznaczać punkty charakterystyczne, sczytać współrzędne i zrobić wpasowanie. Ja mam geodezyjne podejscie do tych spraw z racji wykonywanego zawodu ale z wpasowaniem rastrów w tych programach nigdy sie nie bawiłem. Pogadam z bratem on bardziej kumaty w tych sprawach. Albo zaraz ściągne mapedit i pokombinuje. Jak będą jakieś efekty to sie nimi podziele.

• 0

Wiesz w tym programie mapedit  jest opcja wybierania jednostek itp. ale nie wiem czy on otworzy tą twoją mapę. Dodatkowo jest po ANG.i jeszcze dobrze nie wiem o co w nim chodzi. Muszę przysiąść.

p.s. to wrzuć tą mapę tutaj -na pewno komuś się przyda.

lesiu- jaką mapę masz ustawioną w echu? zdaje się wybór w elitkach jest między lowrance/navionics. plik .lcm musi działać, bo zrzut na forum robiłem z mojego hds'a.

rower26- podrzuć mapkę, to przerobiona wróci do Ciebie ;) napisz też jakie masz echo/soft w echu.

• 0

Lesiu, Twoje oba jeziora mam, sczytane z mapy rastrowej skala 1:10000. Pliki dzałają w GPSMapEdit, pozostaje jedynie obrysować ( w programie jest chyba opcja automatycznego tworzenia linii korzystając z rastra) Linia brzegowa jest w miare dokladna, pokazane zarośla, ale izobatów niestety nie ma...

to przykladowy jpg. pliki są w rozszerzeniu .map

post-53664-0-71170600-1363453405_thumb.jpg