Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Radku jeżeli to jest elitka 5 HDI z wejściem na karte pamięci która umozliwia zapis logów to jak najbardziej da się zrobić i wgrac mape(napisales elite 5 dsi,ale mysle ze to po prostu mała pomylka z twojej strony)Jeżeli posiadasz logi twojego zbiornika,rownierz jak kolega StCroix nie widze problemu.Pozdrawiam,Rafal

• 0

Wersja DSI posiada wejście kart micro SD tak więc zapis logów powinien być możliwy. Włącz ją w trybie symulacji i poszperaj po menu.

O jaką mapę Ci chodzi? Jeżeli o zwykłą konturówkę to jest to kilkanaście minut pracy. Do mapy batymetrycznej musisz mieć logi z echosondy.

• 0

Wersja DSI posiada wejście kart micro SD tak więc zapis logów powinien być możliwy. Włącz ją w trybie symulacji i poszperaj po menu.

O jaką mapę Ci chodzi? Jeżeli o zwykłą konturówkę to jest to kilkanaście minut pracy. Do mapy batymetrycznej musisz mieć logi z echosondy.

Jak to jest, ŚLAD jest logiem z echo bo już się gubię? :P

• 0

Funkcji zapisz log sonaru(start logging)Wlacz menu >ustawienia>symulacja.Potem -menu>log sonaru>zapisz start.Potem menu>log sonaru>wylacz zapis.Tak należy wykonać zapis na wodzie(bez symulacja),zapis z funkcji demo niestety jest bezużyteczny ponieważ elitka nie rozpoznaje formatu zapisu(przynajmniej jest tak gdy wlaczam opcje przeglądaj pliki w elitce).Zapis wykonany na wodzie ma format SL2.

Edytowane przez rafalc

• 0

Tak podalem ci przykład z mojej elitki 7 HDI i tu male sprostowanie(po wejściu w demo,przeszedlem do opcji zapisz plik i zmieniłem mu domyślną nazwe na xxx.Po zapisie elitka nie rozpoznala formatu,ale jak zostawiłem domyslna nazwe z koncowką SL2 to bez problemu zapisuje loga z demo i odtwarza go)Także Radku jeżeli niemasz takiego czegoś w menu to przykro mi bardzo ale z logów nici,natomiast co do mapki to mysle ze spokojnie  gotowe mapy powinna wczytywać.A tak ogólnie to zdziwiony jestem że masz Combo z GPS i czytnikiem kart na które nie można nagrać loga,dobrze sprawdzałeś menu,masz instrukcje pl albo polskie menu w niej?

Edytowane przez rafalc

• 0

Radek, mam AT5 Polski - wszystkie wody na terenie RP. w Twoim przypadku jest jednak jedno ale. skoro nie masz logów, nie mam z czego stworzyć batymetrii. będzie to zatem tylko i wyłącznie "płaska" woda. żadnego cieniowania czy linii batymetrycznych. jeśli jednak chcesz używać takiej mapy wyłącznie do zapisywania waypoint'ów, które są widoczne na wodzie, a nie na zielonym tle, mapa zda egzamin. dla innych - cieniowanych map w formacie AT5, lub map jednobarwnych z batymetrią (w formacie lcm) potrzebne są logi, a ja takowych dla "Twojego" zbiornika nie posiadam. nawet go nie znam.

jeśli jesteś zainteresowany, dzwoń:

502 964 610

• 0

No wlasnie Rafale 7 HDI wiem ze ma taka mozliwosc bo kolega taka sobie zakupil nie dawno. No ja wlasnie na symulatorze sprawdzalem tak jak mi napisales i nic takiego nie znalazlem czyli moja teoria chyba sie sprawdzila ze tylko HDI maja mozliwosc zapisywania logow :/ a ja mam combo ale nie HDI Tak z gotowymi mapami nie ma problemu z wgraniem bo mam juz 2 zbiorniki no ale wlasnie najpierw ta mapke trzeba zrobic tylko jak zeby miala batymetrie kolega ma drdeptha to soebie robi ale sa potrzebne do tego logi.Kolego StCroix chetnie bym taka mapke przytulil :) tylko pytanie czy nie zamarze mi mojej mapki batymetrycznej?

Edytowane przez lamiglas87

• 0

Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum.

Więc się przedstawię jestem Piotrek mieszkam w woj Lubelskim. Stoję przed zakupem echosondy i rozmyslam o Elite 5 HDI.

Chcialbym się zapytać co obejmuje log sl2 wykonany przy pomocy  ELITE 5 HDI? Czy mozna zrobić mapę batymeryczną przy uzyciu tej echosondy z właczonym zapisem logów sl2?

Czytalem rożne wypowiedzi na różnych forach, niektórzy mieli problemy z odczytem tych danych i tworzeniem map batymerycznych, gdyż ponoć log z elitki był tylko częściowy.

Lowrance chwali się porgramem Insight Genesis niestety po wczytaniu się w opis wychodzi na to że nie obejmuje on Polski.

Czy ktoś z powodzeniem odczytał logi z Elite 5 HDI w Drdepth lub Reefmasterze i stworzył mapę batymeryczną opływanego zbiornika?

• 0

Radek, jeśli Twoja mapa batymetryczna zapisana jest w formacie lcm, nałoży się ona ładnie na mapę, którą Ci proponuję. jeśli zaś posiadasz AT5, szlag ją trafi. tzn. będziesz mógł używać jednej, lub drugiej, nigdy jednocześnie.

Piotr, 5 i 7 to zdaje się te same echa. tzn. na tym samym sofcie (zgaduję, nie wiem czy istotnie tak jest), różniące się wielkością ekranu. na swojej 7'ce zapisuję sl2 i robię na ich podstawie mapy. myślę, że w 5'ce nie będzie z tym żadnego problemu. jedyny problem z którym się spotkałem, to brak możliwości korzystania z własnych map na HDS 5. tzn. nie mogę uruchomić na nim map, które na 7 HDI działają aż miło. myślę, że muszę coś poprzestawiać w IMC aby ogarnąć temat map dla HDS'a

• 0

Radek, jeśli Twoja mapa batymetryczna zapisana jest w formacie lcm, nałoży się ona ładnie na mapę, którą Ci proponuję. jeśli zaś posiadasz AT5, szlag ją trafi. tzn. będziesz mógł używać jednej, lub drugiej, nigdy jednocześnie.

Piotr, 5 i 7 to zdaje się te same echa. tzn. na tym samym sofcie (zgaduję, nie wiem czy istotnie tak jest), różniące się wielkością ekranu. na swojej 7'ce zapisuję sl2 i robię na ich podstawie mapy. myślę, że w 5'ce nie będzie z tym żadnego problemu. jedyny problem z którym się spotkałem, to brak możliwości korzystania z własnych map na HDS 5. tzn. nie mogę uruchomić na nim map, które na 7 HDI działają aż miło. myślę, że muszę coś poprzestawiać w IMC aby ogarnąć temat map dla HDS'a

Piszesz o HDS5 czy też HDS5 gen2? W sprawie mapki zadzwonię.

• 0

Piszesz o HDS5 czy też HDS5 gen2? W sprawie mapki zadzwonię.

HDS5. po prostu zrobiłem cieniowaną mapę "swojej" wody. u mnie na 7HDI hula aż miło, na HDS5 kolegi nie chce ruszyć. nie wiem jak zachowuje się mapa Polski o której pisałem wyżej na wspomnianym HDS5 (nie było to sprawdzone), na mojej Elitce działa.

dziś i jutro jestem dostępny cały dzień, dzwońcie.

• 0

Ja spotkałem się z podobną sytuacją(tylko odwrotną),dostałem mapke cieniowaną na HDS 5 i po odpaleniu na Elicie 7HDI niestety nie można włączyć opcji mapy cieniowanej.Jest tylko zwykła mapa  coś jak LCM(dobrze widoczne izobaty ale czar pryska, bo to nie kolor tylko mapa na zielonym tle)co nieznaczy że mapa jest bezużyteczna.Także robiąc mapy pod HDSa na pewno trzeba skorzystać z jakiś dodatkowych funkcji,myśle że jest to kwestia czasu na dopracowanie i kwesti samozaparcia(z kolegą StCroix zaczynaliśmy zabawe w mapowanie dosłownie od zera i do dziś już jakieś mapki potrafimy stworzyć a jednak cały czas otwierają się jakieś nowe możliwości jak człowiek zagłębia się mocniej w program)

• 0

W sparwie mapki to chodzi mi o elitke 5 DSI StCroix to jutro do ciebie zadzwonie i sie zgadamy co i jak dzieki za pomoc

W sparwie mapki to chodzi mi o elitke 5 DSI StCroix to jutro do ciebie zadzwonie i sie zgadamy co i jak dzieki za pomoc

Radek masz tu na biegu zrobioną mapke dla ciebie z dopływami i dojazdem jak byś miał problem jak tam dojechać.hehe.Wklej to na karte odpal elite>włącz mape>przesuń kursorem na na twój zbiornik(51,51 N/17,43 E)daj zoom i masz podstawową mapke swoich zbiorników która nie zabiera wiele miejsca na karcie.Mapa Polski o której mówi kolega StCroix to już ok 380 Mb(ale to nie problem jak się ma dużą karte pamięci)Jednak gdyby ci to przeszkadzało to masz gotową obrysówke swojego rejonu.

edit- nie wiem dlaczego niemoge wrzucić w załączniku pliku LCM(daj namiar na priv z adresem pod który ci to przesłać)

edit-tak powinno to wyglądać,po zoomie pokazuje się więcej szczegułów

post-56766-0-46724600-1420495729_thumb.jpg

Edytowane przez rafalc

• 0

Czytałem kiedyś o tym i oglądałem na YT jak ludzie pływali z laptopami i innymi ustrojstwami,do tego robili jakies kable- przejściówki.Niewiem czy gra jest warta świeczki,skoro dużo pływasz to może sprzedaj sprzęt,dożuć trochę do elitki HDI i sprawa naprawdę jest o wiele prostsza jeżeli jeszcze raczkujesz w temacie.Znawcą do końca nie jestem w tej kwesti,być może faktycznie coś tu jeszcze koledzy podpowiedzą ale czy to będzie opłacalne?

• 0

No nie no wiadomo ze z calym sprzetem informatycznym nie bede plywal bo to nie o to chodzi pytalem raczej o jakies male urzadzonko ale pewnie nie ma. Wlasnie Rafal ja ostatnio dorzucilem i to sporo bo przesiadlem sie z Eagle 124 Fish Easy na Elitke 5 wiec to juz chyba jest roznica a teraz znowu sprzedawac i kupowac HDI no nie wiem musze sie zastanowic nad tym:/ chcialem ponton sobie kupic :)

Edytowane przez lamiglas87

• 0

HDS5. po prostu zrobiłem cieniowaną mapę "swojej" wody. u mnie na 7HDI hula aż miło, na HDS5 kolegi nie chce ruszyć. nie wiem jak zachowuje się mapa Polski o której pisałem wyżej na wspomnianym HDS5 (nie było to sprawdzone), na mojej Elitce działa.

dziś i jutro jestem dostępny cały dzień, dzwońcie.

http://www.anglingcharts.com/downloads/lowrancecompatibilitychart.html

• 0

zatem kolega ma w swojej sondzie zbyt szybką kartę, lub starszy soft (tak to zrozumiałem). względnie jedno i drugie. dodatkowo jest jeszcze opcja kolorowania map w programie ReefMaster. w zależności którą opcję wybieramy, mapa jest przystosowana dla urządzeń HDI, HDS i innych (są trzy opcje "kolorowania").

AT5 is a map file format used by Navico devices, which are compatible with a wide range of Lowrance and Simrad devices.

AT5 maps have a range of features and colour options that are not compatible with all units. When styling user maps or custom palettes, it can be useful to restrict the available styles to those that are compatible with the target system. In practice, this means that certain colours may be removed from the colour selection list, and the transparency option may be disabled.

Select the required compatibility from one of Common, Indigo  or NOS. NOS includes transparency options and the full range of colours. Transparency options will be disabled if Indigo or Common are selected, and a smaller subset of colours is offered.

Note that this option is simply a "helper" to prevent certain styles or colours being applied to maps within ReefMaster that will result in their displaying incorrectly on older units. The compatibility setting can be changed without affecting any existing maps or palettes.

Navico device compatibility guide

·NOS - all generation Lowrance HDS, Simrad NSS and NSE units.

·Indigo - Lowrance Elite and Mark units

·Common - Lowrance LMS and LMX units.

ale, ale. mapę wylicza zupełnie inny program.

IMC dostaje tylko dane w postaci kml, kmz i png zaczerpnięte z RM. uruchamiany jest jako niezależny program, już po wyciągnięciu plików źródłowych i zamknięciu RM. muszę zatem przyjrzeć się jego ustawieniom aby zamknąć temat.

Edytowane przez StCroix