Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ale, ale. mapę wylicza zupełnie inny program.

IMC dostaje tylko dane w postaci kml, kmz i png zaczerpnięte z RM. uruchamiany jest jako niezależny program, już po wyciągnięciu plików źródłowych i zamknięciu RM. muszę zatem przyjrzeć się jego ustawieniom aby zamknąć temat.

No jak to mówią ucz się ucz, bo nauka to...

Ale uprzedzam, Lowrance zawsze stosował politykę różnic "z dupy" między seria elite i hds. W starych lcmach była kwestia niekompatybilnosci wysp, a co za tym szlo często mapy pomiędzy seriami miały bugi. ☺

• 0

No jak to mówią ucz się ucz, bo nauka to...

Ale uprzedzam, Lowrance zawsze stosował politykę różnic "z dupy" między seria elite i hds. W starych lcmach była kwestia niekompatybilnosci wysp, a co za tym szlo często mapy pomiędzy seriami miały bugi. ☺

eee, ja to bym chętnie z Tobą pogadał, wymienił się doświadczeniami i nauczył czegoś nowego. tylko czy Ty jeszcze czegoś nie wiesz w tym temacie?

• 0

Panowie, a kolorowa mapa batymetryczna podgrana w echo to wektorówka czy raster?

Cieniowana - z płynnym przejściem kolorów pomiędzy izobatami to raster, wektorówka zmienia kolor na izobacie, a pomiędzy nimi jest stały. Można mieć wgrane obie, a przełączać między nimi w urządzeniu poprzez włączenie/wyłączenie cieniowania.

• 0

zmiana oprogramowania nic nie zmieni. zrobić podobną, a nawet lepszą możesz.

zmiana echa? tak i nie.

dlaczego? ano dlatego, że wrócę do punktu zrobienia lepszej mapki.

otóż. do zrobienia mapy potrzebujesz logów. logów tych nie zrobisz posiadaną obecnie sondą. (zatem, albo zdobywamy logi, albo zmieniamy echo i robimy je samodzielnie)

konkluzja? wejście w posiadanie logów/echa zapisującego rzeczone, jak również spędzenie dziesiątek godzin nad programem konwertującym te dane na graficzny obraz mapy.

można zrobić batymetrię na niebieskim tle (lcm), można zrobić AT5 (wciąż niebieskie tło wody - plusem jest zaznaczenie lasów, dróg dojazdowych itp. pierdół zaczerpniętych z OSM), można zrobić kolorową (cieniowaną) mapę w formacie AT5. na tym moja wiedza się kończy i jest temat który próbuję ogarnąć. mianowicie nakładanie cieni (opłyniętych akwenów) na mapę OSM. o ile posiadam AT5 Polski będącą odpowiednikiem OSM, o tyle za Chiny Ludowe nie umiem na nie nałożyć cieni z logów dla "swojej" wody" szlag mnie trafia, ale poddać się nie zamierzam.

Irek

Edytowane przez StCroix

• 0

Jak nie chcesz dokładać do interesu możesz rozważyć zamianę sondy na tańszy model, np. elite 4 hdi zrobi logi, ale masz mniejszy ekran, chociaż w praktyce na obrazach sonaru sprowadza się to chyba tylko do krótszej "historii" wyświetlanej aktualnie na ekranie. Pytanie tylko czy jesteś w stanie poświęcić dziesiątki godzin na opłynięcie zbiornika.

Irek, też nie umiem połączyć batymetrii z OSM, ale odpuściłem - interesuje mnie tylko to co pod wodą, ląd wokół zbiornika mam w głowie a nie na mapie.

Edytowane przez SzymonK

• 0

Radku twoja wer.softu to 1.0.0(prawdopodobnie pierwsza jaka wyszla)wiec zaktualizowanie softu na pewno by nie zaszkodzilo tylko raczej pomoglo.Elitki 7 HDI potrafily świrowac na podstawowym sofcie(wiem bo miał kolega i dopiero po wgraniu nowego softu sprzet zaczoł działać poprawnie a wcześniej wytępował  u niego efekt odwróconych logów)Ale sama zmiana softu nie oznacza ze będziesz mogół zapisywać logi(raczej wątpliwe) może natomiast pomóc w lepszym funkcjonowaniu echa.Jak widzisz na razie masz problem z otworzeniem mojej mapy a to zwykly LCM(wiec cos lezy na rzeczy skoro emulator elitki 5 spokojnie go otwiera) A tak na marginesie to nawiazujac do postu irka to na mapce w formacie LCM również można zapisac,drogi dojazdowe nazwy itp.(jak tak zrobiłem w swojej przy uzyciu ME)Co do zrobienia mapy to nie wiem czy nie mylisz pewnych kwesti,mianowicie to nie echosonda robi mapy tylko program np.Drdepth lub reefmaster itp.przy uzyciu logów zapisanych z echa.

• 0

eee, ja to bym chętnie z Tobą pogadał, wymienił się doświadczeniami i nauczył czegoś nowego. tylko czy Ty jeszcze czegoś nie wiesz w tym temacie?

Wyczuwam zasłużona złośliwość, jakoś pokracznie przelałem na klawiature swoje myśli.

Parę lat temu też walczyłem z osm, ale w ME i z lcmbuilderem. Znudziło mi się, temat odpuściłem fundamentalnie. Było to jakoś po tym, jak się dowiedziałem że format jest super, tylko builder jest tak okrojony ze nie wiele rodzajów warstw i obiektów obsługuje. Potem Lowrance wypuścił aktualizacje softu i uwalil mi cześć mapy. W hdsie, w elit kach działała dalej. Od tamtej pory mam focha, bawię się reefem i logami, obsługę imc zostawiam "mattowi".

Lowrance zaś lubi mieć kontrolę nad tym co gdzie i na czym można, dużo zmieniła sprzedaż drd. Od tamtej pory można więcej, ale polityka została taka sama.

Pzdr

• 0

nie ma złośliwości, a zwykła ciekawość.

kiedyś nie potrafiłem chodzić, choć inni już potrafili. analogicznie, może potrafisz coś, czego ja jeszcze nie umiem :P

pomyślałem więc, że jeśli "pokażesz" mi jak, zacznę Cię naśladować ;-)

• 0

Od kolegi nrt80 sam bym się chętnie jeszcze wiele ponauczał(człowiek ma wiedze w tym temacie jak mało kto)zresztą gdyby nie jego pomoc to moja przygoda z mapowaniem pewnie by się skończyła, a tak pokazał mi światło za którym poszedłem.Potem setki motogodzin przy kompie i coś z tego wyszło.Marcin raz jeszcze wielkie dzięki za pomoc.

• 0

No to w takim razie bede musial rozwazyc kupno echosondy z HDI ale raczej zostane przy Elitce 5 bo ta 4 to za mala dla mnie. A mapke ktora wstawilem zrobila osoba ktora caly dzien plywala po tym zbiorniku i zdolala nazbierac wystarczajaca duzo logow, dodam ze zbiornik ma ok.200 ha wiec plywajac te kilkadziesiat czasem kilkaset razy w ciagu roku na jednym zbiorniku przy okazj chyba logi warto zbierac i chyba nie jest to az takie straszne, oczywiscie mam tu na mysli dalsza prace z Dr.Depth bo kolega wlasnie tam wykonal ta mape :)

Edytowane przez lamiglas87

• 0

200 ha to nie problem, przepłyniesz po nim 100-200km (w sposób zaplanowany a nie przypadkowy) i będziesz miał bardzo dobrą mapę. Ja pływam po 2,5 tys. ha i jest problem (w dodatku tylko na elektryku). W zeszłym sezonie udało mi się "z grubsza" opłynąć połowę zbiornika. Dodam, że zbieranie logów nie za bardzo da się połączyć z równoczesnym wędkowaniem, trwałoby to latami. Jak chcesz mieć mapę w miarę szybko trzeba raczej wędki odłożyć na bok.

• 0

No z tym sie zgodze ze raczej sie nie polowi bo znajomy co prawda lowil ale tylko na trolling :) akurat tez wtedy bylem na wodzie ale za bardzo nie braly wiec duzo nie stracil :) z tym ze szmat drogi przejechal . Jednak wiem ze zabawa jest warta swieczek, a to jak jezioro wyglada pod woda to wiadomo ze mam to w glowie , ale co innego jak jedzie sie na nieznane lowisko to taka mapka batymetryczna jest przydatna:) wiec jakby ktos chcial sie pochwalic swoimi zbiorami bylbym wdzieczny. Tez posiadam troche mapek ale wszystko jest na papierze pozdro

• 0

W Mapedicie tez są problemy czorsztyńskiego nie generuje ale sromowickie i Dunaj z dopływami i okolice spokojnie(jak chcesz daj namiar na priv,to mogę ci  podeslac LCMa co na biegu stworzyłem)nad dopracowaniem trzeba by niestety posiedzieć trochę, żeby to wszystko recznie obklikać

Edytowane przez rafalc

• 0

Rafał, przecież to można zrobić gdziekolwiek. Googlearth, ReefMaster... podkład w RM lub satelita GE, najechać, obklikać, wrzucić do DrD, zrobić lcm. oczywiście bez niczego bo z bani nie weźmiesz głębokości. niemniej jednak jakiś tam lcm wyjdzie. tylko jaki to ma sens?

• 0

Witam, mam prośbę. Mianowicie sam próbuję zrobić sobie mapkę by nie pływać po trawie ale ZumiBuddy nie chce mi zapisać pliku. Pluje błędami. Czy ktoś mógłby mi ewentualnie pomóc i wyklikać jezioro czorsztyńskie . lmc? Będę wdzięczny. Moje echo to elite-4hdi.

do HDI mam AT5 Polski. pisałem o tym wcześniej. są wszystkie wody w PL, zatem gdziekolwiek będziesz, nigdy nie wpłyniesz na trawę. nie ma co prawda batymetrii, są drogi, lasy i wody. jakaś kolej i inne pierdoły. podałem w poprzednich postach numer telefonu. wystarczy zadzwonić, zapytać, ustalić sposób "dostawy". ja nic za to nie chcę. nie bójcie się pytać i nie bójcie się tego, że wody jest więcej niż potrzebujecie. dziś potrzebujesz wodę X, jutro Y i znów będziesz szukał, a jest przecież zoom i pozycjonowanie. jak tylko echo określi gdzie się znajduje, ten obszar będzie wyświetlać, reszta idzie w tzw. pizdu (czyt. stanowi szeroko pojęte tło). pod telefonem jestem od wczesnych godzin porannych (rozsądnie rzecz jasna) do godz. 10:30. później gdzieś tak od 21:00 do chwili gdy padnę na ryj ;-).

aaa, nie przejmuj się tym, że to AT5. jest (że tak brzydko napiszę) gówniane, porównywalne z lcm, nic lepsze. ponadto masz możliwość dopisania z czasem własnej batymetrii w formacie lcm (nałożenie drugiej mapy na już istniejącą) nie tracąc nic z wcześniejszej mapy (czyt. cała reszta będzie wskazywać tylko wodę jako wodę)

• 0

Rafał, przecież to można zrobić gdziekolwiek. Googlearth, ReefMaster... podkład w RM lub satelita GE, najechać, obklikać, wrzucić do DrD, zrobić lcm. oczywiście bez niczego bo z bani nie weźmiesz głębokości. niemniej jednak jakiś tam lcm wyjdzie. tylko jaki to ma sens?

warto tylko pamiętać o tym, że drd pluje .mp/.lcm gdy linie brzegowe są dodane do śladu. gdy otwieramy sam shoreline w drd to nie potrafi zrobić podkładu, metodą jest import pojedynczej kropki z GE jako punktu do drd i do tak otwartego pliku trzeba zaimportować linię brzegową i wygenerować mapę. upierdliwe. do samych podkładów wygodniej jest opanować ME z podpiętym lcmbuilderem, dla świętego spokoju można wówczas wygenerować jedną mapkę w .mp w drd i po otwarciu jej w ME zobaczyć jakie ma właściwości. takie same ustawiamy wówczas w programie jako default, choć jak się nie myle chyba się nie dało i miałem jednego .mp na bazie drd do wszystkich podkładów :)

ostateczną metodą jaką opanowałem przy lcm było stworzenie jednej wspólnej mapy podkładów dla wszystkich wód na których pływałem w .mp, samym doktorkiem generowałem później same izobaty i robiłem merge w drd wskazując komplet (podkład+ wszystkie pojedyncze .mp z izobatami). można też generować twardości w .mp, w innej kolorystyce, i przy samym mergu wybierać co nam potrzebne. jak się dało "lekkie" kolory przy twardości to można było zrobić kombo z głębokościami, ale szczerze mówiąc nigdy mi się to nie przydało na wodzie i później temat odpuściłem.

at5- format ma jedną wadę: nie wiem dokładnie na których echach i z jakim softem, zainteresowani niech użyją wujka google a samo info potraktują jako wskazówkę, ale znam conajmniej jednego HDS5 gen1 z softem 4.x+ na którym nie da się rejestrować logów gdy używa się at5, a da się gdy używa się lcm. może karta? może decyduje ilość slotów? może soft? na HDS8 gen2 problemów nie mam żadnych.

• 0

Tak Irku tylko że w ME można to zrobić na biegu bez klikania dookoła zbiornika(a to jest czas jeżeli to jest duży zbiornik)tam porostu wycinasz kawalek mapy i generujesz do LCMa i po krzyku.Mapa wygląda podobnie jak nasza mapa Polski AT5,tyle tylko ze jest mniejszy kawalek,wiec i mniejsza pojemność.Można tak jak mówisz załadować całą Polske i po krzyku ale jak ktoś nie chce(ma małą pojemność karty)to zawsze jest to jakaś alternatywa.

• 0

Co do zapisu na kartach to w instrukcji do elitki 7HDI jest napisana informacja:Uwaga-Użytkownik nie może zapisywać zrzutów ekranowych na karcie Navionics,ani na żadnej innej karcie z mapami.(z tego co wiem to takie orginalne karty są zakodowane i dlatego nie można na nich nic zapisywać.Dlatego producenci echosond wprowadzili 2 slot na karte żeby można było zapisywać logi podczas używania orginalnych kart np.Navionicsa czy innych)