Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Reasumując :) 

Jeśli posiadasz projekt z dr depth  ów jezior które chcesz przerobić to można spr czy to się uda. Jednak musi być projekt bądź logi.

Jeśli chodzi o pointy to w echu masz opcje eksportuj na kartę pointy do pliku user . Jeśli wyeksportujesz to do pliku i przesle to sprubuje w reefmaster przerobić to pod HB. 

• 0

Chce bardzo podziekować forumowiczowi "rafalc" za bezinteresowna pomoc w stworzeniu mapy i odpowiednim przygotowaniu zeby było ja widać w echo. Niestety nowa technologia troche mnie przerasta i trudno mi niektóre sprawy wytlumaczyć;) wiec trzeba mieć do mnie cierpliwość.

Jeszcze raz wielkie dzieki !!!

• 0

Krzysku nie ma sprawy, jak będziesz miał problem to wal smialo. Być może  coraz więcej ludzi zacznie sobie pomagać na tym forum(choć już jest ich naprawdę spora grupa.Sam kiedyś raczkowalem w temacie i dzięki niektórym ludziom z tego forum doszedłem do tego co umiem.Panowie przy okazji raz jeszcze dzięki,ci którzy poswiecili mi trochę swojego  czasu wiedza o co chodzi,do reszty trzeba dążyc już samemu)Być może kiedyś ty Krzysku pomożesz mi ,nigdy nic nie wiadomo.Pozdro,Rafal

• 0

Rafał, dostałeś przesyłkę od Pana Marcina?

dziś dotarła do mnie darmowa wersja testowa AquaMapy na urządzenia Lowrance'a. przy najbliższej wyprawie z gumiakiem porównam ją ze swoją mapą.

testowej appki na Androida nie używałem. ot, włączyłem, wyłączyłem i tyle. ciekaw jestem jak to wygląda na echu.

• 0

Kuzwa mac! Szacun kolego @rafalc zapomnialem ci strasznie podziekwac ze rzeczy ktore dla mnie zrobiles calkiem bezinteresownie ktore na prawde strasznie mi byly potrzebne a ja jak taki "gbór" nawet ci nie podziekowalem sorki raz jeszcze i oby bylo wiecej takich ludzi na tym forum jak rafal gosciu zawsze pomoze :) ima do tego ma ogromna wiedze (przynajmniej jak na moje rozumowanie) :)

• 0

Spoko koledzy,jak tylko będę dysponowal wolnym czasem to zawsze pomoge,problem w tym ze człowiek coraz bardziej zalatany i tego czasu coraz mniej.A temat żeby drazyc dalej niestety trzeba caly czas cos się douczać i trzymac z ludzmi pozytywnie zakręconymi kontakt.

• 0

Rafał, sprawdziłem dziś swoją kartę. nie wiem jak postępowałeś ze swoją, ale u mnie wszystko działa jak należy. mapa wyświetla się w trybach Shaded Relief i 2D.

generalnie jest na niej wszystko to, co sam od jakiegoś czasu próbuję ogarnąć (czyt. cieniowana/kolorowa) mapa wody "wciśnięta" niejako w mapę OSM.

nie jest niestety tak pięknie jak mogłoby się wydawać. zoom działa do dwudziestu metrów, później system przełącza sposób wyświetlania mapy w 2D (na swojej zoom'uję do 10 lub 5 metrów - nie pamiętam). ponadto paleta barw jest dla mnie nie do przyjęcia. brak również dodatkowych opisów (batymetria, którą na swojej mapie mam naniesioną). plus z posiadania karty jest taki, że mam wszystkie wody dostępne do tej pory w wersji demo na Android'a. minus jest taki, że wędkuję na jednej wodzie i w związku z powyższym nie będę karty używał. po prostu mapa którą zrobiłem samodzielnie jest o dwa, może nawet trzy poziomy lepsza. konkluzja jest taka - poświęcę czas na "zrobienie" kolejnych zbiorników (tych, które mnie interesują) no i zimę spędzę przed komputerem aby w końcu wcisnąć to wszystko w OSM'a. nie wiem tylko jak to wszystko pogodzić z nartami (zakładając, że warunki na stokach będą odpowiednie).

pozdrawiam,

Irek

• 0

Witam kolegów. Jestem tu nowy. Czytam i za nic nie rozumię jak robić te mapki. W związku z tym mam pytanie. Czy ktoś zrobiłby mi mapkę na lowrace elite 5 HDI  interesującego mnie jeziorka? Będę wdzięczny. Chodzi mi o sam zarys jeziorka Trzebuń woj. zachodniopomorskie koło miejscowości Prostynia. Niestety nie znam współrzędnych.

Edytowane przez sznapster

• 0

Robienie Podkladow satelitarnych na echo , nie jest takie proste i latwe. po dluzszej walce i zglebieniu tematu stwierdzilem ze mija sie to z celem. praktycznie za duzo dzieki temu nie zyskasz , no moze procz idealnej lini brzegowej. Piszac oryginalen mapy topograficze w hds gen3 , masz na mysli co ? wgrana bazowa mape swiata ? Na niej tylko USA jest naniesiona , a europa zawiera kontury granic panstw. Jak chcesz wiecej sie dowiedziec na temat podkladow z googla to zagadaj do kolegi Ptycho, meczyl gosc temat. gdzies na forum krazyla mapa pl at5 dobrze skrojona , poszukaj napewno jest lepsza niz bazowa swiata. a jesli chcesz batymetrie no to musisz ja stworzyc sam , poprzez zbieranie danych i malowanie mapy w programach dr deep badz reffmaster

Edytowane przez siarq

• 0

Jesli chodzi o navionic to sie nie wypowiem gdzy nieuzywalem , jak kupowalem echo w pl to tylko bazowa mapa swiata byla , o satelitarnych mapach nie slyszalem zeby byly w sprzedazy , tylko cos w desen ktory posiadasz. . o mapach sateltarnych mozesz pogrzebac na forum reefmastercom/au co nie tak jest z mapa ktora posiadasz ? plywasz po ziemi ? co do podkladu z google to bedzie to wycinek tylko , np 5x5km w tym jezioro

Edytowane przez siarq

• 0

tutaj zrobisz sobie mapę o której kiedyś pisałem. szkoda czasu.

w przyszłym tyg siadam do reefmastera. Możesz pokrótce napisać dlaczego nie warto zawracać sobie taką mapką głowy? bardzo zależy mi aby wyjściowa mapka miała maksymalnie dokładne kontury i myślałem że tutaj problem poniekąd został rozwiązany

• 0

taka mapa nic nie wnosi. daje Ci tylko pogląd na wodę (linia brzegowa) zabijając moc obliczeniową procesora (a ten obraz niby odpowiadający google earth jest naprawdę gówniany). sam ReefMaster wart jest poświęcenia czasu. o ile na komputer ładniejszą mapę zrobiłem właśnie przy jego pomocy, o tyle w echu używam mapę z "Doktorka". tak w jednym, jak i w drugim przypadku (ReefMaster/DrDepth) prawdziwą mapę robi się na podstawie logów. może się mylę, jednak w moim mniemaniu tylko mapa z batymetrią ma sens. no dobra, zwykła AT5 (taka jaką kiedyś udostępniłem) zdaje egzamin kiedy pływamy po duuuużym akwenie we mgle.

poczytaj dwa tematy w wątku, a na pewno znajdziesz dla siebie właściwą drogę. lcm daje batymetrię, AT5 batymetrię i (choć nie zawsze) kolory. po tych ostatnich pływa się lepiej niż po batymetrii (można też połączyć batymetrię z kolorami. właściwie tak się to robi). wszystko znajdziesz w dwóch tematach. przyjemnej lektury ;-)

Edytowane przez StCroix

• 0

dokładnie tak jak napisal kolega @StCroix , mapa sluzy do plywania po zbiornikach a nie nawigacji samochodowej , jezeli chcesz mega dokladna linie brzegowa to:

oplyn caly zbiornik jak najblizej brzegu. Wszelkiej masci sleep-y itp , mozesz sobie pointami naznaczyc . mape ktora spelni twoje oczekiwania stworzysz tylko sam w dr d. badz rm

• 0

dokładnie tak jak napisal kolega @StCroix , mapa sluzy do plywania po zbiornikach a nie nawigacji samochodowej , jezeli chcesz mega dokladna linie brzegowa to:

oplyn caly zbiornik jak najblizej brzegu. Wszelkiej masci sleep-y itp , mozesz sobie pointami naznaczyc . mape ktora spelni twoje oczekiwania stworzysz tylko sam w dr d. badz rm

Zrobienie konturowej mapy Polski jako podkład do Lowrance'a to naprawdę nie jest problem. Można to zrobić z grubsza automatem, nawet gdzieś tu na forum szwendał się link z niemieckim walkthrough. Wystarczy w zupelnosci.

Co do samych konturow- ja je akurat bardzo lubie. Kiedys chcialem miec jeziora oplywane co do kamienia, i to faktycznie nie ma sensu, ale prosty automat i podklad na poziomie dokladnosci www.openstreetmap.org to juz jest to.

Wszystko za sprawą tego, że bazowy, przynajmniej w HDS1 i HDS2, jest okrutnie biedny. Na małych zbiornikach to się średnio przydaje, natomiast jeżeli woda ma ładnych kilkadziesiąt hektarów to taki podkład daje fajną orientację w terenie. co prawda cięzko się zgubić na takich wodach, natomiast nawiguje się trochę łatwiej i o to chodzi. 

• 0

Witam

Koledzy mam taką sprawę, trochę kiepski ze mnie informatyk a potrzebuję mapkę Zalewu Sulejowskiego do Elitki 4.

Jak by ktoś miał i podesłał mi na maila to bym był bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam Sebastian

jezsebastian@gmail.com

Witamy na forum,

Najpierw zapraszam w to miejsce.

http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/page-90

Kolejna kwestia to warto żebyś coś wniósł dla forum, a nie na dzień dobry oczekujesz korzyści.

Jest to forum koleżeńskie więc chętnie skorzystamy z Twojej wiedzy, a wtedy Ty również skorzystasz z naszej.