Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dokładnie byli już tu tacy co wpadli po swoje a potem nara i tyle go widzieli.Prosząc o przysługę warto chociaż się przedstawić i ewentualnie zaoferować pomoc  z innego zakresu z którego jest się w miare mocnym(budowlanka,elektryka,majsterkowanie itp.,itd.)Być może twoje informacje będą bezcenne dla innych kolegów z tego forum.Więc jednak proponuje posłuchać kolegi @milupa a być może pomoc nadejdzie szybciej niż się spodziewasz.Pozdro,Rafal

• 0

Nareszcie udało mi się stworzyć mapkę. Jest to tylko mapa topo. bez batymetrii. Jeżeli ktoś potrzebuje to chętnie się podzielę.

I to jest dobre podejście. Ja mam Garmina. Inaczej chętnie bym skorzystał. Ale mam mapke bazową dla Garmina dzięki kolegom z forum. Jest dość dokładna. Z tego co wiem do innych ech nie pasuje.

• 0

Nareszcie udało mi się stworzyć mapkę. Jest to tylko mapa topo. bez batymetrii. Jeżeli ktoś potrzebuje to chętnie się podzielę.

Z takim podejściem do sprawy już możesz być moim kolega,oby tak dalej.Nastepny krok to batymetria,jak będziesz miał problemy to pisz,moze cos zaradzimy.Pozdr

• 0

Witam serdecznie wszystkich na forum.Od niedawna (po wielu negocjacjach z moją żoną ;)) stałem się posiadaczem echosondy Lowrance elite 7 chirp.Po zapoznaniu się ze wszystkimi tematami na forum dotyczącymi wgrania do echo mapy jeziora nadal mam problem by zrobić to samodzielnie.Próbowałem zrobić mapę konturową w programie GpsMapEdit ale najzwyczajniej tego nie ogarniam.

Moje połowy ograniczają się tylko do jednego jeziora więc zakup mapy mija się z celem.Zamierzam w tm sezonie zbierać logi z echo i zrobić mapę poprzez stronę Insight Genesis.Więc taka mapa konturowa pomogła by mi w pracy.Może znalazła by się osoba która pomogła  by mi zrobić taką mapkę? Jest to Jezioro Głuszyńskie w kujawsko-pomorskim.Z góry dziękuje.

• 0

Z mapami OSM i na Lowranca i Garmina jest problem po aktualizacji firmware. Przy Garminie cofano się z aktualizacją, może to samo jest w Lowrance?

Ale jak tu nie aktualizować Garmina jak jest już QuckDrawContur. Co ciekawe u mnie na Garminie po odpowiedniej modyfikacji blue chart g2 chodzi bez problemu ;) a OSM nie.

• 0

Z mapami OSM i na Lowranca i Garmina jest problem po aktualizacji firmware. Przy Garminie cofano się z aktualizacją, może to samo jest w Lowrance?

Ale jak tu nie aktualizować Garmina jak jest już QuckDrawContur. Co ciekawe u mnie na Garminie po odpowiedniej modyfikacji blue chart g2 chodzi bez problemu ;) a OSM nie.

U mnie na Garminie chodzi i Bluechart i OSM. Po aktualizacji do Quick.... .

• 0

U mnie na Garminie chodzi i Bluechart i OSM. Po aktualizacji do Quick.... .

Z Bluechart nie ma problemu bo wrzucasz w programik i jeśli jest lock to on sam to obrobi ;) z OSM jest inna bajka ponieważ w firmware jest odpowiedni kod żeby blokował mapy. A że jest dużo zabawy z edycją kodu w OSM to się nikt nie pobawił. Skąd OSM ściągałeś że nie blokuje? Ja mam teraz zamiast OSM dzięki uprzejmości kolegi z forum topo lighta i też jest ok.

• 0

Znalazłem coś takiego:

post-62336-0-79391300-1456601255_thumb.jpg

Just wanted to give everyone an update on building your own Google maps on the new lowrance units. It took some trail and error. But I have successfully done so with 2 free program downloads. It works perfectly and is crystal clear. Here is an example