Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Marcin ta mapke "wyplules"z samego SAS PLANET czy musiales jednak wspomóc się jeszcze w IMC.Z "sas-em"jeszcze nie miałem za bardzo do czynienia ale z ciekawości chyba się za to wezme.

Tu masz link z dokładnym opisem jak to zrobić-

IMC jest potrzebny.

• 0

Tak tylko różnicą polega na tym ze rm robi mapki wszystko ładnie pięknie . Jednak wygląd mapy w rm a w echu się różni trochę. I żeby nie mieszać kartami tzn żeby za każdym razem nie wkładać i wyciągać karty z echa w celu spr jak mapa wygląda to odpalasz mapę w insight planer i pokazuje tak jak w echu.  W dodatku można sobie tam robić trasy pointy 

• Like 1

• 0

Dzięki, celny argument.

Zapytam jeszcze odnośnie reefmastera, czy mapka którą wypluwa wersja trial jest identyczna z tą z pełnej wersji?

Kiedys w trialu można było przez 14 dni wyciagnac pelnowartosciowa mape,jednakże producent szybko poszedł po rozum do glowy i na dzień dzisiejszy już nie wypluje się z niego pelnowartosciowej mapy.Napewno jest ona przyslonieta napisami Reffmaster,ale czy jeszcze ma jakies niedogodności to nie powiem bo smigam tez na orginale(to dobra inwestycja ,program jest naprawdę przejzysty w obsłudze,wg mnie mniej skomplikowany niż DD)

• Like 1

• 0

Kurcze, ja nie umiem uzyskać jakiegokolwiek widoku mapy w HB via RM, po exporcie pliku dla HB i wrzuceniu go na kartę widzę tylko tracki.

Nie wiem jak w Humku ale żeby taka mape zobaczyć w Lowrance elite hdi ,bądź hds gen3 trzeba wlaczyc opcje cieniowanie terenu.Bez tego mapy poprostu niebedzie widać.Wiec  może tu tkwi tylko problem,raczej rzekłbym ze na pewno. Jak sprzedawałem elitke to chciałem koledze pokazac cieniowana mape.Wlączam sprzet a tu tylko niebieska plama,przelączylem w opcjach mapy na cieniowanie terenu i "włala" pokazala się piekna kolorowa mapka.Taka drobnostka a potrafi zabic ćwieka w głowie.Powodzonka w odpaleniu mapki

Edytowane przez rafalc