Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

mapy batymetryczne po zalogowaniu można pobrać stąd https://gofreemarine.com/insight-genesis/community/  

W jakim formacie jest dostępna ta batymetria po zalogowaniu? I czy jakoś można z tego zrobić *.at5 lub coś co się da załadować do Lowrance ?

Edytowane przez leszekw72

• 0

Witam.

Cała PL + poszczególne województwa jak kto woli http://download.geofabrik.de/europe/poland.html

Niestety mapy krajów - próbowałem Polskę i Szwecję - wyrzucają bład w IMC ;(

Województwa (mazowieckie, warm-maz) da się przerobić na .at5.

Podzieli się ktoś a-te-piątką Polski?

Edytowane przez Stafford

• 0

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów:)

Jestem nowy na forum. Przestudiowałem parę wątków w tym temacie i chyba muszę sobie poświęcić długie zimowe wieczory na ogarnięcie tego tematu. Póki co potrzebuję mapy dolnegośłąska lub całej PL do mojej świeżo zakupionej Elite 4 Chirp.

Adam czy mógłbyś mi dać jakieś namiary Priv tel lub mail. Z góry dziękuję. grzegorzgrzesikgg@gmail.com. Jesteś blisko Wro  a ja często w Legnicy:)

• 0

Witam kolegów po fachu, jestem nowy na forum i po przeczytaniu wszystkich stron tego tematu zaczyna mi się gotować pod ,,kopułą,, tak więc zainspirowany wiedzą jaką posiadłem (TAK PRZYNAJMNIEJ MI SIĘ WYDAWAŁO!!! ) postanowiłem wziąć się do roboty i wyeksportować kilka map zbiorników po których będę chciał popływać w przyszłym sezonie, zalogowałem się do OpenStreetmap, Geofree i tu zaczęły się schody, ponieważ nie mogę ściągnąć żadnej mapy z podanych stron.

Kupiłem na początek Lowrance Hook 4 z gps i głowie się ze ten gps nie przyda mi się. Może któryś z kolegów a widzę że jest tu kilku specjalistów, pomoże co mogę robić nie tak że po zalogowaniu ściągam mapkę w formacie pdf lub osm.

Proszę o pomoc ponieważ brakuje mi już cierpliwości.

Pozdrawiam Damian

Edytowane przez Damiano

• 0

A czy potrzebny jest jakiś program który ściągnie mi te mapki w formatach lcm i at5, ponieważ próbowałem kilka razy i za każdym pobiera w pdf i osm. Nie wiem, może coś robię nie tak. Dodam że nie mam wielkiej wiedzy informatycznej i może w OpenStreetmap oraz Geofree są opcje o których nie wiem a które zmieniają na odpowiedni format.

A odnośnie kolorów to hook 4 jest za słaba?

Z góry dziękuję.

• 0

Z osm Ci nie pomogę . Bo nigdy się nie bawiłem w ta stronę. Tylko mapy z logów. Hook4 . Napewno czyta mapy lcm czyli niebieska plama z izobatami. Kolorowe mapy zrobione w rm bądź dr ktore chodziły na seri hdi/chrip na hook 4 nie działały. Ewentualnie można jeszcze sprobowac ig . zapodać jakąś. Mapę kolorowa. Ewentualnie mogę Ci dać at5 pl. To powinno czytać jakością nie powala , ale lepsze niż płyka nie na tle

Edytowane przez siarq

• 0

Wiadomo lepiej pływać po niebieskim jak po pustyni, tylko że nie chcę iść na łatwiznę i chciałbym stworzyć batymetrię niewielkiego łowiska około 7h na którym bardzo lubię wędkować.Podobno na Geofree można takie mapki tworzyć, na wiosnę będę chciał popływać i zapisać parę logów, ale nie wiem czy muszę mieć cały zbiornik od razu zapisany, czy mogę tworzyć batymetrię stopniowo.Następna kwestia jak już będę miał logi to jak i w co wejść żeby je zapisać w programie?

P.S kolego siarq proszę o cierpliwość co do żółtodziobów takich jak ja :doh: , może za dużo pytań na raz, ale chciałbym przynajmniej w jakimś stopniu załapać o co KAMAN z tymi logami i batymetrią. Tym bardziej że dopiero zaczynam przygodę z echo, a chciałbym w przyszłości pobawić się z Turawą I Nyskim tylko muszę łyknąć tą pigułkę. A po przeczytaniu na forum tyle info na raz, to dopiero mam bigos w głowie.

Jeszcze raz dzięki i Pozdrawiam

Edytowane przez Damiano

• 0

mape takiego bajorka 7ha to zrobisz na jednym plywaniu. wyplywasz na wode ,  dajesz zapis logow i plywasz w ta i nazat :) najlepiej co 25m , mozna i rzadziej tylko im wieksze odstepy miedzy sladami , to tym wieksze pozniej wyliczenia przez program batymetrii . Czego skutkiem sa przeklamania w mapie. Zebrane logi albo wysylasz na ig i dostajesz gotowca. tym samy dzielisz sie swoja praca z innymi. (opcja konto premium i sie nie dzielisz) , badz zebrane logi obrabiasz w programie dr deep ( tylko pirat ) , badz reefmaster. programy maja ta zalete , ze mape zrobisz wedlug swojego widzimisie. tzn dostosujesz kolory , izobaty itp. wejdz w youtube , wpisz reefmaster i zobaczysz co z czym sie je.

• 0

Panowie . Orientuje się ktoś z was czy w reefmaster jest możliwość dodania podglądu satelitarnego ? Bądź w jaki sposób zrobić wycinek z Google earth jako mtb file aby móc to wsadzić w rm ? Próbowałem to zrobić tak jak na załączonym filmiku z sas planet , nie chce pobrać mapy... nie wiem czemu. Chce poprostu zrobić podkład satelitarny do map z rm. Wiem ze to w niczym nie pomoże . Ale chciał bym to ujrzeć na echu :)  za wszelkie nauki mogę się odwdzięczyć 

Nie chce trolowac ., wyrwać i siema. Jak ktoś ma wiedzę i chęci to proszę o inf tu bądź priv. Pozdrawiam

• 0

Panowie . Orientuje się ktoś z was czy w reefmaster jest możliwość dodania podglądu satelitarnego ? Bądź w jaki sposób zrobić wycinek z Google earth jako mtb file aby móc to wsadzić w rm ? Próbowałem to zrobić tak jak na załączonym filmiku z sas planet , nie chce pobrać mapy... nie wiem czemu. Chce poprostu zrobić podkład satelitarny do map z rm. Wiem ze to w niczym nie pomoże . Ale chciał bym to ujrzeć na echu :)  za wszelkie nauki mogę się odwdzięczyć 

Nie chce trolowac ., wyrwać i siema. Jak ktoś ma wiedzę i chęci to proszę o inf tu bądź priv. Pozdrawiam

Reefmaster tylko i wyłącznie mtb przyjmie ? Geotiffa nie da rady ?

• 0

A jakby z geotiff ze zdjeciem satelitarnym zrobic at5, wgrać do echo i podgrać drugi at5 z batymetrią? nałożą się, czy widoczny będzie albo jeden abo drugi?

Geotiff z podkładem ze zdjecia, można zrobić w Geoxa, tyle że nie z map Googla a geoportal.gov.pl

• 0

Dzieki pomocy kolegi @leepek , udalo sie oagrnac wszelkiej masci podklady map do RM, i dzialaja ! Wielkie dzieki raz jeszcze Marek:)

Sposob prosty , trzeba poprostu wyeksportowac interesujacy wycinek mapy z programu ( ja uzywam global mapper) do formatu mbtiles  i zaciagnac do RM. Mapka sie wkleja idealnie i wychodza pozniej mapy z podkladami :)

Edytowane przez siarq
  • Like 2