Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Aby takie coś uczynić. Trzeba znać współrzędne tych wyplycen. I będzie to raczej poglądowe. Jedyne co przychodzi mi na myśl w miarę proste i rozsądne to: obklikac to pointami w echu. zapisać pointy do pliku i później je wsadzić w rm czy jakiegoś qgis i malować. Ewentualnie mona spróbować odpalić ta.mapę w insght planner i tam obklikac resztę malowania rm bądź qgis. Odezwij się na priv coś pokminimy

Edytowane przez siarq

• 0

Jakiekolwiek dane dla morza, a o to chyba pytasz, nie mają sensu na mapie satelitarnej, a dokładniej na ortofotomapie. Ortofotomapa ma sens jeżeli chcesz korzystać z jej zawartości. Jeżeli ma służyć jako tło to zrezygnuje z tego pomysł i użyj prostych konturów i punktów.

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Witam mam takie pytanie. Ściągam mapy Insight genesis i jak wgram na kartę to w sondzie nie widać wszyztkich jezior tylko pojedyncze. Jak chce inne jezioro to muszę przełączyć ręcznie czy w każdej sondzie tak jest?

Powinno być widać wszystkie bez ręcznego przełączana. Ważne jest, żeby pliki każdej pojedynczej mapy wsadzić do folderu opisanego np. nazwą jeziora a nie wrzucać luzem na kartę.

• 0

Zakupiłem sondęLowrance hook7 chirp.Chciałbym zaimportować mapę jeziora czorsztyńskiego.W tym celu po zalogowaniu w insight map,pobrałem z social map mapę tego jeziora.Po przeniesieniu na kartę SD sonda nie czyta tej mapy.Co mogę zrobić aby wczytać ją do urządzenia.Jak na razie raczkuję w temacie.Proszę o podpowiedż.

• 0

Zakupiłem sondęLowrance hook7 chirp.Chciałbym zaimportować mapę jeziora czorsztyńskiego.W tym celu po zalogowaniu w insight map,pobrałem z social map mapę tego jeziora.Po przeniesieniu na kartę SD sonda nie czyta tej mapy.Co mogę zrobić aby wczytać ją do urządzenia.Jak na razie raczkuję w temacie.Proszę o podpowiedż.

Może podczas zakładania konta źle podałeś numer seryjny echa.

• 0

Czy dostępny jest gdzieś schemat jak tworzony jest plik AT5? Chciałbym plik GPX z obrysem jeziora i punktami zmienić na AT5, ale potrzebuję wytycznych jak ten plik ma wyglądać jaką ma strukturę - program sobie sam napiszę. A może ktoś ma plik AT5 i GPX tego samego akwenu i może można byłby je porównać?

• 0

Przepraszam za brak przedstawienia się, nie wiem czy jest do tego specjalny wątek, bo wyszukiwarka nic mi na ten temat nie chce pokazać, jeżeli tak to proszę o przeniesienie.

Nazywam się Piotr i zawodowo zajmuję się elektroniką oraz programowaniem, jeżeli chodzi o wędkarstwo to preferuję suchą muchę i spinning za łososiowatymi, ale drapieżnikiem na jeziorze również nie pogardzę ;)

Edytowane przez pajczi

• 0

Cześć Piotrze. Obawiam się, że trudno będzie o pomoc w tej materii -do wygenerowania AT5 używamy programu o nazwie  Reefmaster, który to importuje dane wejściowe z echosond lub innych źródeł  zapisane w plikach z rozszerzeniami .dat, hwr, gpx, ht, hit, slg, sl2, usr, csv, shp, log, txt.

Po edycjach wszelkiej maści exportujesz plik - program daje możliwości zapisu w formatach:

csv, gpx, humminbird(ht), LCM, AT5, Google Earth, Shapefile.

Reefmaster2 dodatkowo zapisuje w postaci MBTiles - bardzo wygodnego do używania np w aplikachach androidowych.

Swej mapy zamierzasz użyć w echu, czy w smartfonie/tablecie? Jeżeli masz echo,to jakie?