Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ręka mnie swędzi żeby kupić. Może ktoś chętny na spółkę? Ale jeszcze nie zdecydowałem. Opory mam takie: nie wykorzystam możliwości programu, bo nie wszystko rozumiem. Jest polska instrukcja? Raczej chyba nie ... I jeszcze, że więcej będę się gapił w echosondę niż łowił ryby. A echo miało być tylko małą pomocą ;) 

• 0

Romek , jakby co - też pomogę. Gdybyś zaczął od 1.6 ,to mógłbyś eksportować i zobaczyć to w echu już teraz. Na stan mojej wiedzy jedyny sposób na widok cieniowany -pseudo 3D to eksport takiego pliku jako shaded relief i odpalenie tego w googlach earth np. na telefonie/tablecie.

Ja zaczynam się składać ku wersji, że tak naprawdę mapa zrobiona z SI daje najwięcej informacji- większość ryb jest terytorialsami i potrzebuje konkretnych lokalizacji. Druga równorzędna to mapa twardości dna- ta z kolei może pomóc w poszukiwaniu miejscówek karpiowatych. Mapa głębokości to dopiero początek zabawy i tak naprawdę praktycznie nie ma szans na jej super -dokładność przy interpolacjach 25-50m To tylko algorytm kreślący domniemaną linię dna.

• 0

chyba pozostanę - bynajmnie na razie - przy mapie społecznościowej, obrysach jezior i waypointach. Wydaje mi się, że na moje potrzeby i na początek zabawy z tym tematem będzie dobrze. Raczej średnio chce mi się pływać ileś tam dni po dużych akwenach i zapisywać logi, kiedy w tym czasie mogę machać wędą. "Miejsca występowania ryb" na moich jeziorach znam. Mniej lub bardziej dokladnie znam lokalizację większych i mniejszych górek. Teraz będę mógł je znaleźć szybciej i dokładniej opływać. Może po pierwszym pływaniu zapałam żądzą posiadania reefmaster i kupię, to bardzo możliwe. Na razie spokojnie zacznę od prostych wersji, chociaż ta na RM też zbyt trudna nie jest  ;)

• 0

Witam serdecznie wszystkich formułowiczów :)

Nazywam sie Krzysiek i od wielu lat spinninguję. Interesuję się też implantacją i wykorzystaniem map batymetrycznych do mojego telewizorka:)

A co to za telewizorek?

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

• 0

Dla wszystkich którzy rozpatrują rózne opcje jesli chodzi o zakup/użytkowanie map wrzucam linka - niestety po angielsku :( Opisane są tam niektóre aspekty dotyczące GoFree(zwanego dawniej Insight Genesis) i Sonar Chart Live wykorzystywanego z mapami Navionics.

http://www.bbcboards.net/showthread.php?t=785595

Dla tych którzy chcą korzystać z Sonar Chart Live Na Elite Ti instrukcja krok po kroku, również po angielsku, ale ze zrzutami ekranu, więc można sie połapać.

https://navionics.secure.force.com/kb/articles/en_US/Knowledge_Article/Connecting-Your-Boating-App-to-Lowrance-Elite-Ti-GoFree-WiFi-Device/?q=2625&l=en_US&fs=Search&pn=1

Żeby korzystać z map Navionics i Sonar Chart Live należy posiadać mapę z aktualną subskrybcią.

Edytowane przez ramzesq

• 0

Dla wszystkich którzy rozpatrują rózne opcje jesli chodzi o zakup/użytkowanie map wrzucam linka - niestety po angielsku :( Opisane są tam niektóre aspekty dotyczące GoFree(zwanego dawniej Insight Genesis) i Sonar Chart Live wykorzystywanego z mapami Navionics.

http://www.bbcboards.net/showthread.php?t=785595

Dla tych którzy chcą korzystać z Sonar Chart Live Na Elite Ti instrukcja krok po kroku, również po angielsku, ale ze zrzutami ekranu, więc można sie połapać.

https://navionics.secure.force.com/kb/articles/en_US/Knowledge_Article/Connecting-Your-Boating-App-to-Lowrance-Elite-Ti-GoFree-WiFi-Device/?q=2625&l=en_US&fs=Search&pn=1

Żeby korzystać z map Navionics i Sonar Chart Live należy posiadać mapę z aktualną subskrybcią.

I tak, jak miałem chęć i możliwość powrotu do Lowrance'a, tak powyższe (konieczność ponoszenia corocznych opłat aktualizacyjnych umożliwiających tworzenie własnych map w Sonar Chart Live) mnie skutecznie od tego odstręcza i wracam do pomysłu wejścia w system HB ;)

• 0

Ja osobiście korzystam z GoFree w opcji darmowej. "Wielka trójka" HB,Lowrance i Gramin zapewne nigdy się nie dogadają i kazdy bedzie forsował swoje rozwiązania. No chyba ,że ktoś kogoś połknie... Ja osobiśćie uważam, że ReefMaster jest dobrym rozwiązaniem uzupełnionym w moim wypadku o GoFree :)

• 0

I tak, jak miałem chęć i możliwość powrotu do Lowrance'a, tak powyższe (konieczność ponoszenia corocznych opłat aktualizacyjnych umożliwiających tworzenie własnych map w Sonar Chart Live) mnie skutecznie od tego odstręcza i wracam do pomysłu wejścia w system HB ;)

Zweryfikowałem temat u źródła, czyli w Navionicsie, poniżej krótkie podsumowanie:

- do tworzenia własnych map na urządzeniach Lowrance (SonarChart Live) potrzebna jest karta z mapą Navionics i aktywną subskrypcją, która - dla nowej karty z mapą - wygasa po 12mies. i trzeba ją odnowić jeżeli chce się nadal korzystać z SonarChart Live (koszt 99usd na kolejne 12mies.)

- utworzone mapy podczas okresu aktywnej subskrypcji nie przepadają i można z nich nadal korzystać nawet jeżeli się tej subskrypcji nie wykupi na kolejny okres.

• 0

Gdyby nie te hece z wymaganą aktywną subskrypcją map na kartach Navionics żeby działał SonarChart Live to na pewno byłby Lowrance.

A tak stoję w rozkroku pomiędzy Lowrance'm a HB :rolleyes:

Czesław Niemen śpiewał onegdaj: "Mam tak samo jak ty"....

• Like 1

• 0

Cześć!

Rozpoczynam przygodę z echosondą, nigdy wcześniej nie posiadałem tego dobrodziejstwa :)

Posiadam Lowrance Hook 4 z GPS.

Założyłem konto na CMap Gensis i pobrałem mapę interesującego mnie akwenu.

Pobrane pliki zapisałem na karcie SD i umieściłem ją w urządzeniu.

Echo widzi pliki (format niby prawidłowy at5) ale nie potrafię ich uruchomić.

Na tej samej karcie mam zapisane logi sonaru i te pliki bez problemu mogę uruchomić. Po prostu najeżdżając na nie pojawia mi się opcja otwórz co nie dzieje się w przypadku pobranych plików at5.

Nie wiem w jaki sposób należy uruchomić te pliki aby móc korzystać z mapy batymetrycznej.

Pewnie dla większości z Was jest to banał więc liczę na szybką pomoc :)