Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mapy z rm i dr normalnie pracowaly. Z ig też.musza, gdyż bzdura.bylo.by mieć naście map.i korzystać 1

No właśnie nie muszą. Zauważ, że każda mapa z genesis składa się z kilku plików. Robisz sobie mapę zbiornika x, pobierasz z genesis i masz kilka plików. Robisz mapę zbiornika y i znów masz identycznie nazywające się pliki. Jedyny sposób to umieszczenie tych plików na karcie to osobne foldery i tu właśnie pojawiał się chyba problem w hdi. Pliki z genesis musialy być umieszczone na karcie, bez folderu, żeby mogły być odczytane. Edytowane przez rower26

• 0

mapy generowane z rm/dr maja taki sama strukture jak ig. large/medium/small + cos tam . wszystkie te mapy robi imc . zarowno dr czy rm przygowuje tylko dane dla imc gdzie sa one przetwarzane w at5 badz starsze pliki lcm.

mialem nascie map w roznych folderach przy hdi, i wszytsko dzialalo prawidlowo. teraz tego nie sprawdze gdyz to echo sprzedalem

Edytowane przez siarq

• 0

Ja miałem tak jak rower26. Echo widzi tylko 1 mapę na liście social map. Chyba że można na 1 karcie miec kilka map. I jest ona odczytywana gdy jesteśmy na danej wodzie. W każdym razie po umieszczeniu karty sd w slocie i odpaleniu echa w domu pojawia się komunikat z numerem mapy która jako pierwsza została rozpakowana na kartę. Pozostałych map echo nie widzi. Nie ma listy map. Bo widziana jest tylko jedna mapa.

Edytowane przez bassy

• 0

Jak w tytule, czy ktoś ogarnia temat tworzenia map do lowrance mark 4 HDI w formacie .lcm., z tego co kojarze to mozna zrobic to w programie gpsmapedit, ale wersja próbna tego nie obsluguje :/ wystarczy mi to co można sciągnąć z google maps.

Proszę o pomoc wtajemniczonych, chodzi mi jeziora zlokalizowane w powiecie olsztyńskim.

Dzieki

• 0

Witam.

Nabyłem echo Lowrance Hook i planowałem "narysować" sobie mapki łowisk, na których łowię. W praktyce nie miałem jeszcze możliwości zebrania danych ale teoretycznie wiem jak wykonać mapki. Myślę, że zbiorniki w okolicy domu kiedyś ogarnę, ale mam problem z łowiskiem, na którym łowię raz - dwa razy w roku. Kiedy wypłynąłem zbierać dane (muszę dodać, że łowię z pływadełka) załamał mnie obszar do zeskanowania. Przy 2 wyjazdach w roku życia mi nie starczy!

Stąd moja prośba - jeśli ktoś dysponuje mapami jeziora Powidzkiego i Kosewskiego albo wydzielonej jako łowisko specjalne części jeziora Powidzkiego i miałby ochotę podzielić się mapami to proszę o propozycje na priv.

• 0
Gość Michal Sz

Czy  ktos moze potwierdzuc ze c-map Social Map ma dzis jakis problem nie moge sciagnac mapy a mi na niej zalezy.  

Jak wciskam download to dostanie info :

"An exception occurred while generating this Social Map. If the issue persists, contact customer support. "

• 0
Gość Michal Sz

Koledzy potrzebuje wgrac do Elite 7 Ti2 obrys jeziorka mam gotowy pllik jaziorko.KMZ kiedys robilem dla 5HDi  nie mam starych plikow wiec nic innego nie znajde. Czy z tego pliku coś uda sie zrobic, aby nowe cacko widzialo jeziorko ?

• 0

Mapy dla lowrance / simrad uzyskasz tylko z: logów tych urządzeń,danych zebranych w pliku gpx bądź plik mbtiles /kml/kmz. Może macicy że wschodu są wstanie coś wskurac z garmina, ale.to podejrzewam że i tak pliki logów są potrzebne , bądź jakiś qgis który ogarnia format map garmina

• 0

Czy ktoś może posiada mapę Siemianówki i może mi podesłać? Ewentualnie poradzić, jak przerobić mapę Garmina na Lowrance, ponieważ Siemianówka jest zmapowana na Garmina.,

Siemianówka jest też zrobiona na Navionicsa, z tym że wyświetla się ( z niewiadomych dla mnie przyczyn) na Humminbirdach i Raymarinach. Na Lowrance nie udało się jej odpalić ale podejrzewam, że może to być kwestia jakiś ustawień mapy

• 0

Czy ktoś może posiada mapę Siemianówki i może mi podesłać? Ewentualnie poradzić, jak przerobić mapę Garmina na Lowrance, ponieważ Siemianówka jest zmapowana na Garmina.,

Trzeba by podpytać Pana Karpińskiego czy nie jest już gotowa Siemianówka do Maximapy. Rozmawiałem z nim jak uaktualniła się maximapa północ i Siemianówka była w planach.