Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Każdy punkt chmury ma swoje własne współrzędne, które są obliczane na podstawie jednej pozycji GPS.

Ten główny pomiar na podstawie którego całość jest obliczana musi być absolutnie dokładnie z przetwornika patrzącego idealnie w dół.

Jeśli tak nie jest cała chmura jest przechylona, bądź w lewo, bądź w prawo, w przód lub do tyłu.

Jak mamy chmurę i powierzchnię przez nią stworzoną pochyloną, to przejazd w jedną stronę nie będzie się zgadzał z pomiarami prowadzonymi w stronę przeciwną.

Selektywność SS3D jest bardzo wysoka, to nie jest tak, że podaję najkrótszą odległość od przetwornika w dół. SS3D zapisuje chmurę tak jak sonar wielowiązkowy. Minimalne przechylenie powoduje błąd.

Jeśli by logować wartość tego odchylenia to można by było na całej chmurze policzyć korektę bezpośrednio z twierdzenia Pitagorasa.

Zrozumienie różnicy między modelowaniem w układzie względnym a bezwzględnym jest absolutnie kluczowe.....

Błąd pomiaru na odległości 100 metrów jest minimalny, pomijalnie mały.........

Jeśli ten układ względny powiększymy i zaczniemy liczyć od powiedzmy idlicy pałacu kultury, to nie poruszamy się w etkach metrów, a w setkach kilometrów....

Zrozumienie skąd wynikają te błędy jest absolutnie kluczowe.

Jestem w stanie zmierzyć z dokładnością 1cm długość pomostu, ale nie jestem w stanie z taką dokładnością zmierzyć odległości od iglicy pałacu kultury.....

Można zrobić szybki test SS3D

Jadąc przez jakiś kanał z wyświetlanym trybem 3D wystarczy przekosić przetwornik. Jedna strona nagle stanie się płytsza, druga nagle głebsza.........

I jeszcze z praktyki.......

O ile współrzędne punktów chmury tak na 10m w lewo i 10m w prawo są całkiem dokładne...... to współrzedne na 30m od przetwornika w lewo lub w prawo dokładne już nie są........

Szukam sposobu, na obcięcie zakresu z chmury pochodzącej z SS3D

• 0

Zanim do chmur dostąpim- trochę przemyśleń z praktyki odnośnie zbierania danych. Czekam na wynik testów  Cov, nudzi się i może komuś się to przyda....

https://sonaryimapy.blogspot.com/2020/10/mapy-i-jak-zbierac-efektywnie-dane-do.html

• 0

Nie musisz mi tłumaczyć zasad nadawania współrzędnych punktów chmury.

Tak samo nie musisz się rozwodzić o układach, jestem geodetą więc i układy i chmury punktów nie są mi obce ;)

Poczytaj o technologii IMU w GPS. Myślę, że w tym znajdziesz rozwiązanie przechyłów/pochyłów itp. 

Tyle, że to kosztowne rozwiązanie, raczej nie do celów wędkarskich. 

Każdy punkt chmury ma swoje własne współrzędne, które są obliczane na podstawie jednej pozycji GPS.

Ten główny pomiar na podstawie którego całość jest obliczana musi być absolutnie dokładnie z przetwornika patrzącego idealnie w dół.

Jeśli tak nie jest cała chmura jest przechylona, bądź w lewo, bądź w prawo, w przód lub do tyłu.

Jak mamy chmurę i powierzchnię przez nią stworzoną pochyloną, to przejazd w jedną stronę nie będzie się zgadzał z pomiarami prowadzonymi w stronę przeciwną.

Selektywność SS3D jest bardzo wysoka, to nie jest tak, że podaję najkrótszą odległość od przetwornika w dół. SS3D zapisuje chmurę tak jak sonar wielowiązkowy. Minimalne przechylenie powoduje błąd.

Jeśli by logować wartość tego odchylenia to można by było na całej chmurze policzyć korektę bezpośrednio z twierdzenia Pitagorasa.

Zrozumienie różnicy między modelowaniem w układzie względnym a bezwzględnym jest absolutnie kluczowe.....

Błąd pomiaru na odległości 100 metrów jest minimalny, pomijalnie mały.........

Jeśli ten układ względny powiększymy i zaczniemy liczyć od powiedzmy idlicy pałacu kultury, to nie poruszamy się w etkach metrów, a w setkach kilometrów....

Zrozumienie skąd wynikają te błędy jest absolutnie kluczowe.

Jestem w stanie zmierzyć z dokładnością 1cm długość pomostu, ale nie jestem w stanie z taką dokładnością zmierzyć odległości od iglicy pałacu kultury.....

Można zrobić szybki test SS3D

Jadąc przez jakiś kanał z wyświetlanym trybem 3D wystarczy przekosić przetwornik. Jedna strona nagle stanie się płytsza, druga nagle głebsza.........

I jeszcze z praktyki.......

O ile współrzędne punktów chmury tak na 10m w lewo i 10m w prawo są całkiem dokładne...... to współrzedne na 30m od przetwornika w lewo lub w prawo dokładne już nie są........

Szukam sposobu, na obcięcie zakresu z chmury pochodzącej z SS3D

• Like 1

• 0

Nie musisz mi tłumaczyć zasad nadawania współrzędnych punktów chmury.

Tak samo nie musisz się rozwodzić o układach, jestem geodetą 

Nie tylko ty na tym forum jesteś, gdybyś nie zauważył.

Rzeczy o których piszę są na tyle proste, że każdy z kolegów obecnych na forum jest je w stanie zrozumieć i ustrzec się błędów, które choćby mnie, na początku przygody z SS3D udało się popełnić. Serio myślisz, że zapodasz hasło IMU i kogokolwiek na tym forum tym przestraszysz??

Sprawę poruszania się w układzie względnym przedstawię jeszcze w inny sposób. Zapewne "geodeci" mnie za to powieszą.

Mamy takie pojęcie jak dewiacja magnetyczna. Chodzi o to, że dowolny kompas pokazuje północ nieco inaczej niż to jest na mapie. W każdym punkcie globu dewiacja magnetyczna ma inną wartość.

Można to niby szybko korygować wg tabeli poprawek. Tyle, że te tabele mają różną dokładność.

Dla swoich potrzeb, na swoich mapach używam tylko północy magnetycznej. Tą jestem w stanie zmierzyć bez żadnych poprawek podczas zbierania logów, jak i podczas odczytywania mapy. Północ magnetyczna to zwyczajnie przyjęte zero układu. Równie dobrze mógłbym się namierzać na gwiazdę Gar4fielda.

Wszystko jedno na co, byle było to stałe, niezmienne w czasie i żebym potrafił to zmierzyć.

Dokładność GPS w układzie globalnym tak samo zależy od naniesionych poprawek na pomiar.

A jeśli nie mamy systemu nanoszenia poprawek GPS??? To na odległości powiedzmy 15 km ta odchyłka, ten błąd jest identyczny.

Wprawdzie nie mamy rzeczywistych danych GPS, ale kto powiedział, że musimy??

Mamy dane zawsze z tym samym błędem, dzięki czemu zawsze jesteśmy w stanie wrócić w ten sam punkt.

Przetwornik przy SS3D absolutnie musi patrzeć pionowo w dół. Przekonałem się o tym pierwszego dnia użytkowania SS3D.

Wpływałem w kanał, który miał bardzo wąską nitkę o wystarczającej głębokości. Nie zauważyłem, że mam przekoszoną sztycę przetwornika i na ekranie widziałem, że po lewej mam głębiej.... no i w ten sposób wjechałem w mieliznę.

Wspomniana przez kolegę poprawka IMU dotyczy samego ustalenia pozycji przez "telewizorek", to w telewizorku znajduje się moduł GPS i żyrokompas.

W przetworniku SS3D również znajduje się żyrokompas, ale nie znajduje się tam GPS. Nie wiem ile osi obsługuje żyro z przetwornika. W logu jest niestety tylko wartość kursu magnetycznego.

Sprawa pomiaru przez SS3D jest bardzo podobna do pomiaru miernikiem laserowym. Pomiar następuje do punktu, w którym widzimy kropkę lasera.

Dokładnie tak samo sięs z ss3D. Pomiar następuje dokładnie do punktu widzianego przez przetwornik SS3D.

Niestety na razie korekta pionu w SS3D nie jest przeprowadzana, a szkoda.

Jest to dla mnie jak do tej pory największa wada SS3D

Podobnie sprawa, o ktorej już koledzy tutaj pisali, czyli fakt, że moduł GPS jest w "telewizorku" a nie w przetworniku.

Tak, że kolego @leepek od geodety wypadałoby wymagać nieco więcej...

Edytowane przez Gar4field

• 0

Nie do końca Sławomirze zrozumiałeś o co mi chodzi. 

Wcześniej wspominałem o GPS RTK i do tego nawiązałem w ostatniej wypowiedzi. 

Montując GPS RTK z IMU na jednej sztycy z przetwornikiem,znając odlegość między nimi, problem masz rozwiązany.

I to nie tylko przechyłów, pochyłów ale i zanurzenia przetwornika, jak również zmiany poziomu lustra wody.

Otrzymujesz współrzędne przetwornika z dokładnością centymetrową oraz informacje z IMU. 

Tak więc kolego @Gar4field, przetwornik absolutnie nie musi patrzeć pionowo w dół ;)

Oczywiście nie mówię o odczytach realtime, ale o późniejszym opracowaniu zebranych danych. 

Na prawdę uważasz, że jak masz dokładność 3m z GPSa w telewizorku, to powiedzmy za pół roku GPS zaprowadzi Cię dokładnie w to samo miejsce zakładając ponownie błąd 3m? 

A co z konstelacją satelit? Twoim zdaniem, dzień w dzień jest ona identyczna? 

Wg mojego doświadczenia, sumując błędy, możesz się znaleźć nawet 6m od swojego punktu. 

Możemy tu się rozwodzić o magnetyzmie, astronomii, możemy również o grawimetrii jakbyś chciał tylko po co ? 

Nie o tym to wątek. 

ps.

Ja wymagam od siebie wystarczająco dużo wiec skończ z takimi płytkimi tekstami.

Pozdrawiam  ;)

• 0

Nie do końca Sławomirze zrozumiałeś o co mi chodzi. 

Wcześniej wspominałem o GPS RTK i do tego nawiązałem w ostatniej wypowiedzi. 

Montując GPS RTK z IMU na jednej sztycy z przetwornikiem,znając odlegość między nimi, problem masz rozwiązany.

I to nie tylko przechyłów, pochyłów ale i zanurzenia przetwornika, jak również zmiany poziomu lustra wody.

Otrzymujesz współrzędne przetwornika z dokładnością centymetrową oraz informacje z IMU. 

A czy SS3D oferuje w zestawieniu z dowolnym telewizorkiem Lowreance pomiar RTK??

No chyba raczej nie, prawda??

Druga sprawa, że format SL3 sam w sobie nie oferuje możliwości zapisu odchyłki kątowej...

Reasumując, chcąc używać SS3D out of box, konieczne jest zapewnienie pionowego patrzenia przez przetwornik.

Pisałem o tym, że jeśli logować odchyłki kątowe (niekoniecznie za pomocą RTK) to po połączeniu logu SL3 z tym z zapisanymi odchyłkami kątowymi, daje się taką korekcję zrobić.

Teoretycznie proste, ale w praktyce nie jest już to takie oczywiste.

SS3D samo w sobie korekcji pionu nie robi !!!

Pomiar RTK, charakteryzuje to pomiar czasu rzeczywistego bez postprocessingu (korekty), czyli jeśli wogóle mamy liczyć korektę, do tego z dwóch niezależnych logów, to cały misterny plan...... w p......

Powtórzę z całą stanowczością.

SS3D samo w sobie, w konfiguracji z dowolnym telewizorkiem lowreance nie robi korekty pionu. Mało tego, nie zapisuje w logu wartości odchyłki kątowej od pionu dla przetwornika.

A więc konieczne jest zapewnienie pionowego widzenia przetwornika...

Można faktycznie na sztycy zamocować osobny GPS i żyro i logować te dane.

Można też inne kombinacje staroindiańskie zastosować, ale samo w sobie SS3D tego nie oferuje....

Chmurę obrabiam w ReefMasterze i chociażby z tego powodu muszę dostarczyć dane poprawne (niewymagające obliczeń korekcyjnych)

Dlatego stosunkowo najłatwiej zrobić to za pomocą fizycznego poziomowania (chyba lepiej napisać pionowania) przetwornika i korzystać tylko z logu sl3.

Co do samej zmienności pomiarów w układzie lokalnym....

Pierwsze pomiary do map batymetrycznych prowadziłem w 2012 roku. Do tej pory te logi wykorzystywane są w moich mapach. Z tamtych czasów pochodzą pierwsze moje waypointy.

Do tej pory nie zauważyłem, żeby coś się zmieniło.

Podobnie jest z dewiacją magnetyczna...

Być może faktycznie nie są to centymetrowe dokładności, ale z łatwością odnajduję fanty typu opona na dnie, pojedyncza płyta chodnikowa itp...

• 0

No i amen.
Rozważaliśmy po prostu różne metody a może lepiej napisać różne wykorzystanie pozyskanych danych.

Odnośnie idealnego pionowania samego przetwornika, jest to faktycznie mało realne do wykonania. 

Za dużo czynników, typu fala, obłożenie na łodzi, przemieszczanie sie po mniej itd...

Tu fajny artykuł węgierskich inżynierów o pomiarach z wykorzystaniem Lowrance: 

https://www.researchgate.net/publication/339767181_Applicability_of_a_Recreational-Grade_Interferometric_Sonar_for_the_Bathymetric_Survey_and_Monitoring_of_the_Drava_River

• 0

Od około miesiąca jestem właścicielem nowej zabawki echa Lowrance HOOK Reveal 9 ;)

Ogólnie fajowa zabawka ale chciałem mieć mapy bo swoich jeszcze nie porobiłem.

No i tutaj był problem bo nie mogłem uruchomić na echu map pobranych z neta a dokładniej C-MAP z tej strony: https://www.genesismaps.com/Home/Index 

Nie znalazłem dokładnego wytłumaczenia co i jak więc wrzucam ten post.

Na początek rejestracja na stronie: https://www.genesismaps.com/SignUp/Register

Następnie dodanie swojego plotera bo inaczej nie pobierzemy map.

Teraz bardzo istotna sprawa odczytujemy z urządzenia (wchodzimy w ustawienia i software lub about)  dwa parametry: 1. Serial number oraz 2. Content ID czyli po polsku ID Podłączenia. 

Po właściwym podaniu numerków i dodaniu plotera na stronie genesismaps możemy pobrać interesujące nas mapy.

Rozpakowany katalog z nazwą jeziora np. ZbiornikNielisz wrzucamy bezpośrednio na czystą kartę microSD. Można wrzucać sporo jezior ;)

Po włożeniu do urządzenia karty przy uruchomieniu mamy pytanie czy dodać nowe obszary w tym przypadku czy dodać ZbiornikNielisz? Oczywiście potwierdzamy pozytywnie.

Teraz w ustawieniach w zakładce mapa wybieramy źródło ZbiornikNielisz i po sprawie ;) Na mapie widoczny jest zbiornik. 

Na ta mapę można nakładać swoją wersję odczytów dna ;)

Chyba wszystko napisałem jak coś nie jasne to piszcie ;) Pomogę ;)

• Like 1

• 0

Dla tych, którzy chcą więcej od swego sprzętu: 

A tutaj krótki tekst (wstępniak?) do Reefmastera + niespodzianka dla chcących poćwiczyć mapy. 

https://sonaryimapy.blogspot.com/2021/03/oddaje-wam-swoje-jezioro-cakowicie-od-j.html

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 5

• 0

Jesteś wielki! Pełen szacun! To się nazywa profesjonalizm.

Dobra mapa wymaga czasu i na wodzie, i przed kompem. Jeśli ktoś zacznie dłubać po swojemu, testować - znaczy że moje wypoty mają sens.

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka

• 0

Czy ktoś próbował uruchomić mapę Jeziora Błędno przy Zbąszyniu .Niby jest zrobiona mapa tutaj https://www.genesismaps.com/SocialMap ,ale nie mogę jej uruchomić -ploter Lowrance Elite Ti7 nie widzi jej. Może ktoś sprawdzić ?

Mapy z literką "ł" w nazwie nie działają. Można dodawać logi, ale po ściągnięciu echosonda nie czyta mapy. Kiedyś pisałem maila do nich w tej sprawie, po czym w niektórych pozmieniali na "L" i zaczęły działać po zaimportowaniu.

Edytowane przez flyfisher33

• 0

Dzięki Maciejowi_K i jego wpisom na blogu powstała implementacja map na urządzenia mobilne - można teraz wygenerować mapę w Reef Masterze i zabrać ją na tablecie na łowisko nie posiadając echosondy.

Aplikacja pokazuje też głębokość jeżeli wgramy plik CSV (wymaga jeszcze paru poprawek, bo jak jest małe zagęszczenie punktów to nie pokazuje głębokości).

Będąc nad daną wodą możemy być na pomoście i rozglądać się telefonem dostając głębokość na razie na odległości 25 metrów - ale docelowo będzie można to regulować od 0 do 100 m.

Link do aplikacji:

http://zimorodek.pl/aplikacja

Dane wejściowe przykładowego jeziora (trzeba pobrać na telefon):

Batymetria:

https://drive.google.com/file/d/1TAr9LwdNLcvsQWOuJ0jF88dKeUh3Ts8v/view?usp=sharing

Twardość dna:

https://drive.google.com/file/d/1sXXX9r3TirDeSUwvz_QwfMEKCDJfuugr/view?usp=sharing

Plik CSV z głębokością:
https://drive.google.com/file/d/1igPWkdUBLBRNqx3zPQh7QVIWmBpCYLvG/view?usp=sharing

Instrukcja:

1) Wejdź na link do aplikacji i dołącz do betatesterów (przewiń na sam dół stronę):

post-61213-0-03232600-1618949182_thumb.jpg

2) Upewnij się że masz już dostępną wersję beta przy opisie i zainstaluj aplikację

post-61213-0-54108000-1618949372_thumb.jpg

3) Na pierwszej stronie aplikacji w lewym głównym rogu kliknij MENU i wybierz opcję Batymetria

post-61213-0-92442200-1618949389_thumb.jpg

4) W lewym dolnym rogu kliknij plus żeby dodać pobraną mapę czy własną wygenerowaną, następnie kliknij w nazwę dodanej mapy żeby załadować plik CSV

post-61213-0-75600700-1618949445_thumb.jpg

5) Klikając jeszcze raz na nazwę załadowanej mapy wybierz opcję "Pokaż na mapie"

post-61213-0-84689200-1618949523_thumb.jpg

6) Mając załadowany plik również CSV - przytrzymując w danym miejscu możemy zobaczyć głębokość - będąc nad wodą powinniśmy widzieć głębokość cały czas w odpowiedniej odległości

post-61213-0-25597800-1618949595_thumb.jpg