Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

popróbowałem w GpsMapedit i coś tam wyszło. Mam tylko problem z podkładem mapy (nie wiem czy to dobrze nazwałem). Standardowo po utworzeniu mamy (podaniu współrzędnych punktu) pokazuje się mama satelitarna. A czy jest możliwość żeby pokazywała się jakaś mama która np. pokaże miejscowości (łatwiej zlokalizować mi jezioro bo wiem w jakiej miejscowości jest niż szukać po współrzędnych)?

• 0

Okay, próbowałem samodzielnie wyrysować sposobem Irka mapę jez.Czorsztyńskiego. Ale mi niestety nie działa na echu wygenerowany plik. Mniemam że coś robię źle ale już brakuje mi cierpliwości. Czy ktoś bardziej zaawansowany miałby chwilę i ochotę wygenerować dla mnie niebieską plamę z konturami bo tragicznie się pływa po trawie. Będę niezmiernie wdzięczny.

• 0

Jeśli mapy nie widzi , sprawdź czy masz włączone cieniowanie . Jeśli tak to je wyłącz . U kolegi jak widać na elite 7hdi mapa poszła zrobiona jako plik lcm. Na hds nie chce. Echo się wiesza . Nie wiem czemu. Mam kilka map ale w formacie at5 i one chodzę elegancko a jak dozucam lcm powyższego to lipa

• 0

A ja mam pytanko do użytkowników reefmaster. W rm jest zakładka overlay gdzie np można dodać przetworzone dane ze structurscan i nanieść je na mapę. To akurat mi w rm wychodzi jednak po przeniesieniu na echo nakładki nie widzę. ( lecz ten problem jeśli nikt nie będzie znal odp.to postaram się rozwiązać na forum rm) jednak jest tam jeszcze opcja dodania podkładu z google i nie mam pojęcia jak takowy podkład stworzyc. Czy ktoś. Może coś wie w tym temacie ?

• 0

Witam Kolegów,

Mam do Was ogromną prośbę, mianowicie zakupiłem Echo Lowrance Elite 4 Chirp z gps bo napaliłem się nie wiadomo na jakie cuda,

a teraz mam problem ponieważ słabo mi idzie uczenie się czytania zapisów z echo (za wysoka technologia a ja już chyba za stary)

to w dodatku zupełnie nie umiem sobie poradzić z wstawieniem mapki.

I tutaj moja prośba czy ktoś znalazł by chwile i stworzył mi mapke jedynego jeziora na jakim pływam, a chodzi mi o

jezioro Bierzwnik w miejscowości Ostromęcko w woj. Zachodniopomorskim.

Z góry dziękuje za pomoc bo ja już się chyba poddałem, staram się sam zrobić mapkę baty w Insight Genesis,

ale tez nie potrafię wgrać zapisu do echo żeby to wykorzystać.

• 0

mam loga prawie 1gb i od kilku godzin(chyba wina stargego pc) go uploaduje dzis powinien sie pojawic w SocjalMap

PS. jednego juz wrzucilem ale niechcacy zaznaczylem privat i jest niewidoczny dlatego daje od poczatku

Edytowane przez yaQza

• 0

W czym go chcesz obrobic ? Jeśli w reefmaster to nie ma sensu wzucac giga danych. Lepiej przerobić loga na csv i w tedy z kilku giga robi si kilkaset kilo bajtow do mapy to wystarczy. Reszta to zapis obrazu bezużyteczny do stworzenia mapy. A słabo upload to nie wina sprzęt a raczej łącza. Wysyłanie zazwyczaj jest strasznie wolne z 200kbs max.a jeśli już koniecznie chcesz logi wysyłać to spakuj go rarem zmniejszy się z 40% a to już przyspieszy czas wysylania. Ściągnij reefmaster przekonwertuj i jak nie poradzisz to daj znać na priv i Ci pomoge

Edytowane przez siarq

• 0

Krzychu,mozna zrobić bez loga i skomplikowanych kombinacji typu spakuj,zaladuj itp.Jak się domyślam z komputerem nie jesteś raczej na ty.Czy o takie cos ci chodzilo?zalaczam foto kawalka  mapy która powinna cie zaineresowac,jezeli tak to daj maila na priv i ci przesle material.Gdybys jednak chciał pelnowartosciowa mape z batymetria to niestety musisz udostepnic logi z zapisanej karty(w ostateczności możesz nagrac je na plyte dvd i przeslac poczta,juz tak robilem mapy kolegom)

post-56766-0-83075400-1445189244_thumb.jpg

post-56766-0-90326300-1445189258_thumb.jpg

Edytowane przez rafalc
  • Like 2

• 0

Witam kolegow. Jako ze zmienilem echo na takie z mozliwoscia zapisu logow mam takie pytanie otóż czy mozna jakos zmienic pliki ktore byly wgrane na Lowrance i przekonwertowac je na Humminbirda zeby dzialaly , mam mapy porobione na Lowrance a chcialbym je przerzucic na Humminbirda. czy sa tu koledzy ktorzy mi pomoga? Z gory dzieki.

• 0

Waypointy powinno się w reefmaster dać przerobić na HB.  WyeksportUJ pointy z echa na kartę do pliku user . Odpal rm wczytać pointy i później eksportować pointy do formatu HB.  Powinno działać.  Z mapa raczej dupa będzie bez logów. Bynajmniej ja nie pomogę choć bym chcial. Będą logi będzie mapa. Chyba ze posiadasz projekt z dr Deep to może się udać.  

Edytowane przez siarq

• 0

No wlasnie o to chodzi ze wczescniejsza mapa byla robiona w Drdepth dlatego pytam czy mozna przerobic to na HB bo slyszalem ze podobno mozna ale chce sie upewnic i czy ktos umial by to zrobic bo ja jestem zielony w tych sprawach, z tymi waypointami to nie czaje co do mnie mowisz kolego @siarq :)