Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Są aplikacje na smartfony wykorzystujące właśnie te mapy. 

A skoro batymetrie dokładne to i echo zbędne :P

Wiesz może jakie aplikacje ?

Ponieważ batymetria jest wektorowa i nawet jest na osobnej warstwie zakładam, że dałoby się ją jakoś wykorzystać i załadować do echa.

Niestety sam się na tym nie znam.

Byłaby super sprawa i duża pomoc w nawigowaniu na wodzie.

• 0

To w takim razie nie wróżę szczęścia w używaniu tego offline w połączeniu z GPS. Potrzebowałbyś pliku z mapą i oddzielnego pliku kalibracyjnego - który określałby współrzędne danej mapy w formacie czytelnym dla aplikacji np na telefon.

PDF Maps na Adroida czyta Geotiffy i nawet to sprawnie działa. Ja tak podgrywam rastry do mojego Samsunga. 

A aplikacja z mapą Finlandii, o której pisałem, jest wersją offline. Tyle że kosztuje ok 120PLN 

• 0

@ leszekw72, używałem tylko rastrowych, z wektorowymi nie pomogę.

@ leepek, geotiff'ów nie używałem, nie mam doświadczeń. Ale wnioskuję po nazwie, że ma współrzędne zakodowane w jednym pliku. Jeżeli jest apka w przyzwoitej cenie z porządnymi mapami offline, to może nie ma co kombinować z pobieraniem?

• 0

Witam wszystkich. Strasznie ciekawy ten temat więc aż założyłem konto :) Mam pytanie, zakupiłem Lowrance elite do swojej motorówki. Pływam głównie po rzece Bug i jedyne co widzę na sondzie to wielki zielony obszar i strzałkę po środku która rysuje mi ślad gdy płynę przed siebie :D czy abym widział kontur rzeki bądź miał widok satelitarny to muszę sam narysować ten kontur i wgrać go na gps? czy istnieją może jakieś mapy Polski gdzie to znajde i wystarczy, że je przerzuce? pozdrawiam i dziękuję za pomoc

• 0

Tokar33 istnieje taka mapa. Nie będziesz miał widoku jak w Google Earth, ale jak w nawigacji samochodowej w 2D. Do zastosowań wędkarskich wystarczy.

Wystarczy jak ją wrzucisz w odpowiednio nazwany folder na karcie pamięci. Oczywiście batymetrii nie będzie, tą musisz zrobić sam.

Poszukajmy linku do mapy w temacie Lowrance Elite 7 HDI.

• 0

Link do mapy jest tutaj

http://jerkbait.pl/topic/62180-lowrance-mark-4-hdi-mapy/?p=1731806

ale już nie działa. Odezwij się do kolegi, który go zapodał, żeby jeszcze raz udostępnił.

Na pewno jeszcze kilka osób na forum zdążyło ściągnąć tą mapę, więc ktoś mógłby zapodać.

Generalnie widok będziesz miał taki jak na www.openstreetmap.org, kontury rzek i jezior są w miarę ok.

Chociaż nie wiem jak będzie wyglądała Odra na granicy, może drugiego brzegu nie będzie ;) bo to mapa Polski tylko? Jeśli tak musiałbyś zrobić sobie mapę z kawałkiem Niemiec wg filmiku, który m.in. jest w podanym wątku.

Edytowane przez SzymonK

• 0

Rozumiem. Wystarczy mi ta wersja w zupełności. Nie potrzebuje nie wiem czego a to że te Elity maja słaba moc to się zgodze bo i moj nieraz się przycina gdy coś robię na nim. Pływam po Bugu :P więc myślę, że powinno byc w porządku. @SzymonK a to nie Ty wrzucałeś tą mapę? a co powiecie o tych mapach z tego linku http://wiki.openstreetmap.org/wiki/AT5-OpenSeaMap-Chart_for_Lowrance_Simrad_B%26G. One się nie nadają? 

• 0

@SzymonK a to nie Ty wrzucałeś tą mapę?

Ja ją zrobiłem i przesłałem kilku osobom, a ktoś z nich miał udostępnić dla ogółu. Teraz wyjeżdżam na weekend, jak nikt w międzyczasie nie wrzuci to po weekendzie postaram się ją odnaleźć i gdzieś zapodać. Ale jest tu na pewno sporo osób, które ją mają.

a co powiecie o tych mapach z tego linku http://wiki.openstreetmap.org/wiki/AT5-OpenSeaMap-Chart_for_Lowrance_Simrad_B%26G. One się nie nadają? 

nie znam ale z informacji wynika, że ląd jest na podstawie OpenStreetMap, więc Polska powinna być bardzo zbliżona do mojej. Ściągnij, odpal i porównaj z tym co widać na komputerze na openstreetmap.org.

Edytowane przez SzymonK