Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie potrzebuje polskiego. Ogarniam jako tako inglisz. To bedzie dobre? http://www.lowrance.com/en-US/Software-Updates/Elite-40/ aby to zainstalować, wypakowuje i wrzucam na karte wkładam ją, odpalam Echo i tyle? potem usuwam to wrzucam mape którą mam od was i bedzie wszystko śmigać?

• 0

Generalnie to nowy sprzęt ale stary ma soft. Leżał nieużywany przez długi czas więc nie mam co z niego zapisywać żadnych śladów itp. Sciągnąlem ze strony lowrance ten co podałem wyżej do elite 7 HDI (zaledwie 17mb) i jutro go wrzuce i przetestuje ;)

• 0

Panowie dziękuje bardzo za pomoc :) dopiero niedawno przetestowałem i wszystko smiga. Mapa jest super:) dzieki wielkie!. Ostatnie pytanie: jako, że pływam po bugu często brakuje tam wody, momentami jest 0.3m przez co czesto siadam na mieliźnie. Czy da sie na tym lowracne elite 7 zrobić jakąś trasę? powiedzmy przepłyne raz i zostawie za sobą ślad który zapisze sie na nawigacji i nastepnym razem będe wiedział patrząc na niego jak płynąłem ostatnio i gdzie jest w miare głęboko. Patrzyłem na te waypointy ślady itp ale nie ogaraniam tego, ustawiam kolor i wszystko i nic się za mną nie rysuje :P pozdrawiam!

• 0

Witam. Właśnie zostałem posiadaczem Low Hook 4 z gps. Po jej włączeniu odnajduje moją pozycję ale po jakichkolwiek punktach (zbiornikach wodnych) ani widu ani słychu. Zapłaciłem za model z gpsem parę stówek więcej a tu się okazuje że jest mi zbędny bo pływam po bezdrożnym żółtym oceanie. Rozumiem że muszę wgrać sobie jakieś mapy. Wędkuję na Wiśle w okolicach Kazimierza Dolnego. Czy istnieją jakieś mapy tego odcinka rzeki?

• 0

Witam. Miałbym prośbę do osób w temacie. Potrzebuje mapy zalewu mietkowskiego do echa hook 4. Ogólny zarys zalewu mam z wiki, ale brakuje wysp które widać np na mapie Google. Pływałem trochę koło tamy, wrzyciłem logi do Insight Genesis, stworzyła się mapa, ale po włożeniu karty do echa widać tylko ślady. Brak jakiejkolwiek mapy. Będę wdzięczny za pomoc.

• 0

Witam. Miałbym prośbę do osób w temacie. Potrzebuje mapy zalewu mietkowskiego do echa hook 4. Ogólny zarys zalewu mam z wiki, ale brakuje wysp które widać np na mapie Google. Pływałem trochę koło tamy, wrzyciłem logi do Insight Genesis, stworzyła się mapa, ale po włożeniu karty do echa widać tylko ślady. Brak jakiejkolwiek mapy. Będę wdzięczny za pomoc.

Po co umieszczasz ten sam problem w trzech różnych wątkach ? :(

Jak ktoś będzie znał odpowiedź to pomoże. Czy oczekujesz odpowiedzi w każdym z tych wątków ?

• 0

Paprykarz, dziękuję za sugestie i pomoc. Już śpieszę z odpowiedzą na twoje pytanie. Bardzo mi zależy na tej mapie bo w sobotę mam zamiar znów pływać po Mietkowie i chciałbym aby moja praca w tworzeniu mapy batymetrycznej nie poszła na marne. Ale dziękuję za informację.