Skocz do zawartości
  • 0

Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?

riverraid

Pytanie

Witam kolegów!

Przymierzam się do zakupu echo L. Elite-4, która ma wbudowany GPS. W ofercie Lowa są dostępne mapy topograficzne, oczywiście Polski brak:(.

Nasuwają mi się zatem pytania:

1. Czy Elite-4 obsługuje tylko mapy w formie wektorowej?

2. Jeśli odp. 1 jest negatywna, to... Czy mogę wgrać na kartę mapę satelitarną (np taką jak w załączniku, zgraną z Google earth) i nawigować (dodawać WP, ścieżki) na niej podczas działania echa. Jeśli tak, to jakim programem to konwertować?

Nie chcę mapy batymetrycznej tylko widok z góry na przykosy i wypłycenia. Do tego właśnie idealny jest obraz satelitarny.

Rozumiem, że to zwykły obraz, bez naniesionych współrzędnych, dlatego nie wiem jak się za to zabrać...

3. Jeśli natomiast można wgrać tylko wektorowe, to też prosiłbym o podpowiedź albo jakiegoś linka, jeśli ktoś już się to sprawą zajmował.

Mam zamiar wgrać odcinek Wisły od Siekierek do Konstancina, jeśli się mi uda, wrzucę na forum dzieło do dalszej propagacji:).

Mapa Wisły, 18 000pix po dłuższym boku:)

.

post-6134-1348916658,2792_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Po zapisaniu plików mapy na karcie nadal mam do wyboru źródło tylko Lowrance i navionics.

Podejrzewałem, że same plik mogły się skopiować lub pobrać z błędem więc je usunąłem, pobrałem nowe i jest to samo. Próbowałem również z plikami mapy innego zbiornika - ten sam problem. Wrzucasz pliki mapy na kartę "luzem" bez katalogów czy tworzysz osobne foldery na karcie? To chyba nie ma znaczenia bo echo i tak nie widzi folderów tylko same pliki.

• 0

Zastanawia mnie jednak dlaczego pliki map, które pobieram mają w nazwie "Elite". Zarejestrowany mam Lowrance Hook nie Elite. Być może pliki sa tożsame dla obydwu echosond.

Czy ktoś z Was posiada echosondę Hook i korzysta z CMap Genesis? Jestem ciekawy czy również pobierając pliki na Hooka otrzymuje plik z "Elite" w nazwie pliku.

Ja pobierając mapę otrzymałem takie pliki:

at5

Elite_Large.at5

Elite_Medium.at5

Elite_Small.at5

permits (tekstowy)

• 0

Ciekawi mnie to w jaki sposob masz do wyboru trzy wielkosci map?(large/medium/small) Od roku czasu nie mam juz takiej opcji i mapa jest bleee.Zreszta pisalem zapytania w innym watku i prawie jak kamien w wode.Moze dla nowo zalogowanych jest taka opcja?Co do Twojego probemu to chyba nie pomoge.mam Elite i raczej cienki jestem w te klocki.

• 0

Trzy wielkości map pobrały się automatycznie-pobieram gotowy spakowany plik. Nie miałem opcji wyboru. Załóż nowe konto i po problemie.

Ponawiam pytanie do kolegów - Czy ktoś z Was posiada echosondę Hook i korzysta z CMap Genesis lub posiada dowolną mapę, którą mógłby mi przesłać. Gdyby zadziałała wykluczyłoby to problem z softem samego urządzenia.

• 0

Zastanawia mnie jednak dlaczego pliki map, które pobieram mają w nazwie "Elite". Zarejestrowany mam Lowrance Hook nie Elite. Być może pliki sa tożsame dla obydwu echosond.

Czy ktoś z Was posiada echosondę Hook i korzysta z CMap Genesis? Jestem ciekawy czy również pobierając pliki na Hooka otrzymuje plik z "Elite" w nazwie pliku.

Ja pobierając mapę otrzymałem takie pliki:

at5

Elite_Large.at5

Elite_Medium.at5

Elite_Small.at5

permits (tekstowy)

Mam Hook 7 Chirp i mam dokładnie tak samo jak Ty. To chyba norma. Tak czy siak, nie obchodzi mnie to, grunt, że działają :)

• 0

Mam Hook 7 Chirp i mam dokładnie tak samo jak Ty. To chyba norma. Tak czy siak, nie obchodzi mnie to, grunt, że działają :)

Rozumiem, że w menu przy wyborze źródła mapy widzisz pliki mapy i je wybierasz? Tak to powinno wyglądać, u mnie jest taki problem, że echo niby widzi te pliki przy przeglądaniu zawartości karty sd ale nie mogę tych plików wybrać jako źródła mapy :(

• 0

Rozumiem, że w menu przy wyborze źródła mapy widzisz pliki mapy i je wybierasz? Tak to powinno wyglądać, u mnie jest taki problem, że echo niby widzi te pliki przy przeglądaniu zawartości karty sd ale nie mogę tych plików wybrać jako źródła mapy :(

Niczego nie wybieram, odpalają się automatycznie jak echo załapie GPS.

• 0

Niczego nie wybieram, odpalają się automatycznie jak echo załapie GPS.

Rozumiem, że jak masz wgrane kilka map różnych zbiorników to echo wczytuje automatycznie zbiornik na którym się znajdujesz? Trzeba było dołożyć do lepszego modelu to bym się teraz nie wk****ał :/

• 0

Żródło mapy wybierasz Lowrance i powinny się automatycznie załadować. Jak miałem wcześniej Elite 7 HDI to tylko jedną mapę można było wgrać na jedną kartę SD. Nie potwierdzę na 100% że tak jest również w Hook7 ale wydaje mi się, że tylko nazwa się zmieniła a flaki te same. Kilka map z c-map genesis na jednej karcie SD tylko na Elite Ti lub HDS. 

Tutaj nieco więcej na ten temat. W jednym z komentarzy ktoś napisał że udało się na Hook mieć kilka map na jednej karcie i działa (mostly). Więc może jednak coś poprawili w Hook w stosunku do Elite HDI. 

https://insightgenesis.wordpress.com/2015/06/26/how-to-save-multiple-insight-genesis-maps-on-the-same-sd-card-new-feature/

Edytowane przez rower26

• 0

Nie potwierdzę na 100% że tak jest również w Hook7 ale wydaje mi się, że tylko nazwa się zmieniła a flaki te same. Kilka map z c-map genesis na jednej karcie SD tylko na Elite Ti lub HDS. 

Na mojej Hook 7 mam aktualnie na SD kilkadziesiąt map, wszystkie wczytują się bez problemu.

• 0

Byłoby git, ale chyba, jak dobrze pamiętam, to moja Lowrance Elite 7 Chirp widzi z automatu tylko jeden folder i mimo, że mam wgranych np. kilka zbiorników (każdy w innym folderze) to mi tak nie mogę przełączać między nimi, ponieważ echo widzi ten pierwszy jakby nadrzędny.

Nowsze modele tego problemu juz nie mają.

Mylę się, czy ktos tez to potwierdzi???

pozdrawiam